Tisk článku

Starostka Mrzílková podporovaná koaličními zastupiteli se spřáhla s developerem. Zavání to korupcí

Na zastupitelstvu 4. 9. 2016 byl zastupitelům předložen návrh na revokaci (zrušení) zamítnutí změny územního plánu pro výstavbu hypermarketu s parkovištěm a dvěma bytovými domy u Kojetické silnice Na Výsluní.

Revokaci požadoval majitel pozemků developer a magnát Jaroslav Třešňák z Teplic. Je nutné připomenout, že teplický majitel koupil pozemky v době, kdy podle územního plánu zde byla povolena jen obytná výstavby, žádný hypermarket. Byl snad přesvědčený o tom, že „přemluví“ neratovické zastupitele, aby územní plán změnili? Ano, a docela se mu to daří.

Minulé rady a zastupitelstva, postupně, krok po krůčku, navzdory patnáct let trvajícím protestům obyvatel proti hypermarketu a obřímu parkovišti, posunuly záměr až k definitivnímu schválení změny územního plánu. Pak ale došlo k nečekanému zvratu: v květnu 2015 současní zastupitelé moudře ZAMÍTLI změnu územního plánu. Tím mělo být trvale rozhodnuto, že plány stavět zbytečný hypermarket se neuskuteční. Lidé si oddechli, ale předčasně. Už v srpnu 2015 žádá Třešňák radu, aby zastupitelstvo své usnesení zamítnout změnu zrušilo. V září 2016 byl návrh předložen zastupitelům.

Co se dělo v době od jeho žádosti do září letošního roku, se můžeme jen domnívat. Teplický Třešňák je známý tím, že nasadí všechny možné „páky“, aby své záměry prosadil. Ty páky zřejmě zapůsobily. Návrh na revokaci byl předložen zastupitelům.

Na zasedání se dostavili v hojném počtu obyvatelé domů Na Výsluní a snažili se znovu a znovu, už poněkolikáté, přesvědčit zastupitele, aby své rozhodnutí neměnili.

Bylo by logické, že když něco zamítli a situace se nezměnila, měli by si zachovat čistý štít a trvat na svém rozhodnutí.

Po vystoupení občanů byli zřejmě někteří zastupitelé zviklaní a nebylo zřejmé, jak budou hlasovat. V tom okamžiku vyhlásila starostka CO NEJKRATŠÍ přestávku, a po několika minutách se NENÁPADNĚ přesunuli koaliční zastupitelé spolu se zástupci DEVELOPERA dolů ke kinu, aby se mohli domluvit na dalším postupu. Opoziční zastupitele ani přítomné občany neinformovali a nechali je v sále.

Čtyřicet pět minut trvala co nejkratší přestávka. Po ní starostka ani nepovažovala za nutné vysvětlit občanům, co provozovali koaliční zastupitelé se zástupci developerů.  

Zastupitele Kocourka zajímalo, k čemu bylo takových padesát minut krátké přestávky.
Starostka Mrzílková na to drze a suverénně odpověděla:“Je zřejmé, že jsme se potřebovali poradit, je to zcela běžný postup!“ Je běžný postup tajně a nenápadně odejít s DEVELOPERY do vzdálených prostor a tam se s nimi dohodnout? Není a nikdy nebyl. Jak řekl jeden z občanů, zavání to korupcí.

Někdo řekl, že to bylo DOHADOVACÍ řízení. Dohadovací řízení neexistuje.

Správně mělo být DOHODOVACÍ, jeho pravidla ale určuje jednací řád.

Ano, v jednacím řádu zastupitelstva je možnost vyhlásit dohodovací řízení: V případě, že k projednávanému bodu nebylo schváleno žádné z navržených řešení, má předsedající právo navrhnout zastupitelstvu dohodovací řízení, dohodovací řízení vede starosta a účastní se ho jeden zástupce za každou volební stranu.

Jenže, o žádných usneseních se doposud nehlasovalo, starostka veřejně neohlásila odchod koalice a snažila se utajit jednání se zástupci developera. Toto jednání je krajně odporné, nepřátelské ke kolegům opozičním zastupitelům a lidem ve městě a pravdu velmi, velmi zavání korupcí.

Tento čin dokazuje, že nemůžeme od starostky a jejích souputníků očekávat, že budou jednat s občany a v jejich prospěch, naopak, můžeme se připravit na další podrazy a podvody.

Revokace změny územního plánu by se mělo projednávat na příštím zastupitelstvu. Zastupitelé dostali pokyn, aby se vyjádřili ke stavbě obchodního centra, ale nedostali k dispozici projekt ani další údaje.

Přátelé, pokud zastupitelé zruší své rozhodnutí a schválí změnu územního plánu, může si zde Třešňák postavit cokoli. Skladové haly, nerušící výrobnu jako je lakovna apod. Pak bude zle. Vzhledem k tomu, že nemá žádné zábrany a nějaké smlouvy nebo dohody jsou pro něj cár papíru, nezbývá nám, než psát zastupitelům, hovořit s nimi, vysvětlovat jim, že důsledky jejich rozhodnutí poneseme my, lidé, (nejen) Na Výsluní. Pokud se nám to nepodaří, nic nám nepomůže. Život Na Výsluní bude pro lidi nesnesitelný. Pak se buď odstěhují (z toho budou těžit realitní makléři) nebo zůstanou, protože jim nic jiného nezbude.  Ze sídliště se stane slum.

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz