Tisk článku

Hnutí Starostové a nezávislí mají v programu ochranu půdy a vody.

Starostka Mrzílková za něj kandiduje do krajských voleb, přesto nesmlouvavě prosazuje zabetonování několika hektarů kvalitní zemědělské půdy v lokalitě Na Výsluní.

Cituji z celostátního programu hnutí Starostové a nezávislí:
„Nakládání s půdou musí odpovídat zásadě šetrnosti. Není možné, aby ta nejcennější půda padala za oběť stavbám supermarketů, parkovišť atd., když je celá řada zastavěných pozemků, které je možné využít už dnes (brownfields). Starostové a nezávislí sledují s obavami, jakou krajinu přenecháváme našim potomkům. Přístup k půdě názorně ilustruje pořadí hodnot, jaké vyznáváme.“

„Nakládání s vodou musí odrážet nejen přístup šetrnosti, ale i odpovědnosti k budoucím generacím. Nejde jen o otázku předcházení povodním (protipovodňová opatření, budování suchých poldrů apod.), ale i o problematiku zadržování vody v krajině, kterou stát doposud spíše podceňoval. Sucho posledních let nám však ukládá řešit tento palčivý problém prioritně a v koordinaci s povodími – v zájmu zvýšení ekologické stability krajiny, dlouhodobě šetrného zemědělského a lesnického hospodaření a zlepšení systému zeleně“.

Co a proč bude zničeno:
Dva hektary nejcennější úrodné půdy padnou na výstavbu parkoviště Na Výsluní.

Dva hektary (pokud zastupitelé zruší své usnesení z května 2015 a schválí změnu územního plánu) velmi kvalitní obdělávané půdy zabetonovány při výstavbě hypermarketu a parkoviště pro skoro 300 aut, další budou zdevastovány při odstranění oblouku silnice na Kojetice a výstavbě nové komunikace a stavbě silnice od nových domů podél bloku 1308 - 1315 k pozemkům města.

Starostka Mrzílková kandiduje na osmém místě Starostů a nezávislých. V jejich programu je ochrana vody -  zadržování vody v krajině. Je prokázáno, že hektar půdy zachytí a udrží 3,5 tisíce metru krychlových vody a v době sucha ji uvolňuje jako houba. Voda tedy při přívalových deštích nemůže stéci do vodních toků proto půda působí jako protipovodňový činitel. V době sucha se zadržená voda uvolňuje a půda působí jako zásobárna vody. Dalším bodem je ochrana půdy. Půda je naše bohatství, deviza, záruka, že můžeme být soběstační v potravinách, že si sami vypěstujeme, co nám nikdo neprodá, až vypukne potravinová krize. Výhodou je, že kolem polí, které mají být zničeny, vede potrubí s labskou vodou a pole mohou být zavlažována.

Myslíte si, že si starostka Mrzílková zaslouží být zvolena do Krajského zastupitelstva, když už před volbami není schopná dodržet program svého hnutí, spřáhla se s developerem a jde proti své obci a vlastním lidem?

Anna Spěváčková

Názory

29.09. 16:25Luboš
volby
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz