Tisk článku

Střípek z Neratovic

Auto s pražskou značkou stojící na cyklostezce v Masaryčce dnes zastavili městští strážníci a řidiči dali pokutu. To je v pořádku. Ale co není v pořádku, je to, co město provedlo s Masarykovou ulicí.

Věřím, že už to většině lidí došlo. Starostka Mrzílková a lidé kolem ní si z města udělali byznys. Do města se valí nové a nové dotace z EU, ale málokdo se uvědomuje, že část výdajů musí město samofinancovat. Například dostaneme dotaci 7 milionů na stavbu silnice, ale město musí z rozpočtu zaplatit třeba další tři miliony, aby stavba za deset milionů mohla být realizovaná.

Ty peníze z rozpočtu pak chybí na opravy chátrajících částí města, na potřebné služby, na výsadbu nové zeleně, na lavičky, odpadkové koše, snížení poplatku za odpady, které platíme jako mourovatí, na výstavbu potřebných zařízení jako je třeba Dům s pečovatelskou službou, na hřiště pro puberťáky, co zde mají jen hospody a herny, apod. Máme sice nové silnice a chodníky a to i tam, kde je nepotřebujeme, ale jinde peníze chybí.

Platíme MY všichni poplatky do Bruselu, ale zisky z dotací plynou jen do pokladen velkých firem a stran a kapes politiků. Jak uvedla BBC v roce 2012, ODS (a nejen ta) si vytvořila kolem sebe stovky uměle vytvořených firem, které byly založeny pouze za účelem organizovaného odklánění evropských dotací a kvůli praní špinavých peněz. Tyto firmy byly (nic se nezměnilo, dosud jsou) vládními úředníky vybírány jakoby ve výběrových řízeních, ale vítězí stále tytéž firmy. Jim pak vláda platí za státní zakázky, jedná se o řadu staveb, opravy nemovitostí, ale i nákupy aut, nákupy IT technologií a dalších komodit spadajících pod dotační tituly. Je pravidlem, uvádí BBC, že všechny tyto dodávky jsou poté prováděny subdodavateli a vítězné firmy tak získávají ohromné peníze naprosto bezpracně, jen díky tomu, že mohou poskytovat bankovní záruky. Ceny za naprostou většinu veřejných zakázek jsou tím pádem až několikanásobně vyšší, nežli například v Německu.

Při čtení této zprávy, především o zadávání různých veřejných zakázek stále stejným firmám, mně to připomínalo naše město. Není to náhodou tím, že i u nás vládne stejná klika jako ve státě?

Ale vraťme se k Masaryčce. Ta také byla z větší míry financována z dotací, i když rekonstrukci vůbec nepotřebovala. Všechny lípy kolem silnice byly (kromě jedné) zdravé, bylo kde parkovat, ulicí projel cyklista maximálně několikrát za den. Jenže radnice v čele se starostkou  Mrzílkovou si najednou vzpomněla, že se bude rekonstruovat. Asi bylo potřeba dodat zisk nějaké stavební firmě a kdovíjakým politikům. Lípy byly za zelena krutě rozřezány (nezapomeňte!), byly vytvořeny zbytečné, hrbolaté a úzké cyklostezky (lidé jedou raději po hladkém asfaltu silnice) a zmizela parkovací místa. Uprostřed chodníku se tyčí jako násady košťat kmínky lip plstnatých, které si nerozumějí se čmeláky. Ačkoliv je v ulici několik obchodů a jídelních provozoven, doktor a  gymnázium, není kde na ulici zastavit nebo zaparkovat.

A na to právě doplatila dnešní pražská značka. Zastavila u občerstvení na cyklostezce. Ach, ano, nemá se to, je to proti zákonu, ale...kdyby na radnici sídlil centrální mozek lidstva a ne tupé hlavy, které neuvažují a mozek jim sežral mozkožrout (tedy pokud nějaký někdy měly), kterým nevadí, že na Masaryčce auta nemohou zastavit či zaparkovat, aby si lidé něco koupili nebo pořídili či vyřídili,
kdyby osoby na radnici mysleli, pak by vedli úředníky k tomu, aby stanovili takové zadávací podmínky, aby lípy mohly zůstat, aby zde vznikla parkovací místa, aby ulice dobře sloužila všem, kteří v ní bydlí a tudy procházejí či projíždějí.

Oni myslí, ale na své zisky, na své blaho, na svá korýtka, na svou kariéru.

Blíží se krajské volby. Na devátém místě za Starosty a nezávislé kandiduje současná starostka L. Mrzílková.

Anna Spěváčková

Názory

11.08. 19:04Pavel
Trapnost
11.08. 19:39No
tak ta rozhodně
19.08. 17:19Jindřich Š.
Ta ulice
20.08. 06:22Josef
chodníky Vojtěšská
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz