Tisk článku

Velké parkoviště Na Výsluní se mění v parkoviště pro nákladní vozy

Starostka a její příznivci nehodlají zabránit výstavbě obrovského parkoviště a silnice místo pole a zeleného pásu za domy Na Výsluní. Lidé prý reptají, že nemají kde parkovat. Jaká je skutečnost?

Tři velká parkoviště u panelových domů už zde jsou: placené Batelkovo s desítkami volných míst na městském pozemku, další dvě neplacená přímo pod okny domů vedle Tesca a jedno největší v oblouku odbočky silnice Na Výsluní. V této oblasti je nejvyšší koncentrace parkujících vozů, množství hluku, škodlivin a negativních vlivů na zdravotní stav obyvatel.

A právě toto největší parkoviště Na Výsluní se pomalu mění na parkoviště pro nákladní vozy.

Jako by zde nebylo dost škodlivin z osobních nafťáků. Teď navíc přibyly ještě velké náklaďáky!

Vedle smradu je to pak i nadměrné zatížení zámkové dlažby, která na to nebyla konstruovaná a pak praskají rozvody vody pod ní – nedávno u chodníku, kde stávají právě takovéto vozy.

A za další zaberou více místa než osobáky, kterým pak vtipně město domaluje pruhy na chodníku pod ložnicemi.

A přitom by stačilo málo – značka B4 na vjezdu do parkoviště (případně s dodatkovou tabulkou pro obsluhu a popeláře) a důslednost složek Policie!

Platnost značky B4, která se doposud týkala pouze velkých nákladních aut, upravuje novelizovaná vyhláška č. 294/2015. Ministerstvo dopravy rozšířilo zákaz i na malá nákladní auta do 3 500 kilogramů, aby byla v souladu s vídeňskou Úmluvou o dopravních značkách a signalizaci.

Více je kolem vzhledu značky a této úpravy na internetu.

Nákladní vozy, které jsou zdrojem zisku, mohou parkovat na placeném Batelkově parkovišti a na parkovišti u panelových domů by se uvolnila místa pro vozy stálých obyvatel, pokud by radnice konečně zavedla rezidenční parkovací karty. Zvýšení počtu parkovacích míst by pomohla i rekonstrukce parkoviště Na Výsluní, včetně přelajnování na šikmé stání. Rekonstrukce zastaralých parkovišť by měla mít přednost před zbytečnými stavbami. Parkoviště by měla být doplněna zelení a odlučovači ropných látek.

Současně děkuji neznámému za upozornění na možnost zlepšení situace s parkováním Na Výsluní. Tento podnět přeposílám starostce, místostarostům, ostatním členům rady, vedoucímu odboru dopravy a všem zastupitelům města Neratovic.

Budu vás informovat o výsledcích.

Anna Spěváčková

Názory

31.07. 18:10Jana
Bohužel je to tak
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz