Tisk článku

Město zbytečně utrácelo za jistič

Starostka ani zastupitelé si neuvědomili svou zodpovědnost za naše peníze. Není to poprvé Typická situace opět vznikla na zasedání zastupitelstva dne 22. 6., kdy zastupitelka Landová chtěla seznámit ostatní kolegy s platbou města za jistič v hasičárně v Mlékojedech.

Co se vlastně událo. Zastupitelka Landová dostala fakturu na zaplacení velmi vysoké částky za elektřinu v hasičárně, kde pořádala akce pro obyvatele. Upozorňuji, že hasičárna je městský majetek.

Částka ji zarazila. Zdála se jí neúměrná, protože od jara loňského roku je konečně, po několikaletém prošení a žádostech, do hasičárny zaveden plyn. Po delším pátrání zjistila, že jí byla rozpočítána částka za jistič v hasičárně, který tam  zůstal z doby, kdy v zde byly přímotopy.

Jak píše iSoutok, pokud město po zavedení plynového vytápění hasičárny zapomnělo změnit příkon napětí a dále platilo vysoké měsíční sumy za jistič a nikomu ty částky nebyly divné, je to také minimálně na odebrání osobního ohodnocení zodpovědného úředníka. 

Ale vraťme k věci. Zastupitelka Landová dál líčila svým kolegům problémy s platbou. V tom okamžiku nahlásil technickou poznámku (má se upozornit na porušení jednacího řádu) neuvolněný místostarosta, radní a zastupitel, ředitel Lachneru, Tomáš Hrodek a řekl kategoricky: „Je to vaše soukromá soukromá záležitost, nevím, proč to řešíme na zastupitelstvu, to se na mě nezlobte!“

Pan Hrodek se ovšem mýlí. Mýlí se i radní paní Kořanová, která s Hrodkem souhlasila. Není to soukromá záležitost zastupitelsky Landové.

Jedná se přece o peníze města, o naše společné peníze z rozpočtu, který občané svěřili do opatrování zastupitelům tím, že je zvolili. Oni s ním nemohou nakládat jak se jim zlíbí, nemohou z něho zbytečně utrácet. Jenže to doposud nezjistili.

Každý občan má právo kontrolovat a volat: „Jak nakládáte s naším majetkem? Hospodaříte s ním s péčí dobrého hospodáře? Neutrácíte zbytečně naše peníze?“ Jestliže město „zapomnělo“ změnit příkon napětí a dál vybíralo nepřiměřenou částku za jistič, je věcí zastupitelů, aby zvážili zodpovědnost příslušných úředníků a vyvodili další kroky. 

Starostka, místo aby navrhla usnesení o dalším krocích a nechala o něm hlasovat, nereagovala. Mohla také požádat zastupitelstvo, aby pověřilo kontrolní výbor věc prověřit a informovat o výsledku zastupitelstvo.  

Ale neudělala jedno ani druhé, zasedání skončila a rozpustila. Nikdo ze zastupitelů neprotestoval.

P.S.:  Musím přiznat, že miluji bohaté, flexibilní, kreativní, konjukturální mladé muže, kteří se navzdory svému vzdělání, ale v souladu s politickou orientací ocitnou ve vysokých politických i pracovních funkcích. Pokud se objeví v čele města,  netuší, jaké pravomoci má městská samospráva, co má nebo nemá řešit. Hledí na vše jen očima svých mladistvých zkušeností a politických postojů.

Anna Spěváčková

Názory

21.07. 17:37Dav
...
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz