Tisk článku

Úcta ke stáří

To byste se divili, jak projevují svou úctu ke stáří na zasedání zastupitelstva úředníci neratovické radnice.

Asi jako jediní z řad občanů navštěvujeme pravidelně s panem Moravcem zasedání zastupitelstva.  Je to velmi starý pán a jeho vyjadřování je na hony vzdálené tomu, na co je zvyklá dnešní mládež, tím myslím nevyzrálé puberťáky bez ohledu na věk.

Na zasedání zastupitelstva má občan možnost promluvit v bodě „Vystoupení občanů“ a my jej s panem Moravcem soustavně využíváme, abychom upozornili na nešvary, kterých je ve městě nespočetně. Tedy je nám to platné asi jako mrtvému zimník, zastupitelé si naše promluvy vyslechnou, starostka je shodí se stolu s tím, že nabídne zastupitelům vzít je na vědomí a odpovědi se nedočkáme.

Tentokrát pan Moravec chtěl upozornit na to, že mu netekla několik dní teplá voda. Jak je jeho zvykem, označil se za musulmana města Neratovice, který žaluje a znovu žaluje. Žaluje na to, že má závadu na teplé vodě a bude mu opravena, až bude hodný musulman ( bude držet ústa). Řekl, že „město Neratovice má orgán neslyšet, jen hamtá a hamtá. Město je věrchuška a nic než věrchuška. Musulman Moravec je vaše investice do budoucnosti.“

 

Ano, vystoupení starého pána bylo zvláštní, ale on má na něj, vzhledem ke svému věku, právo. Samozřejmě, jak se dalo čekat, okamžitě se z řadách úředníků hlasitě zahihňala sekretářka místostarosty Kovářová a honem se rozhlédla, aby zjistila, kdo ocenil její neomalenost. Hlavně na místech nejvyšších. Ale tam bylo tentokrát ticho, volby se blíží a naši nejvyšší se začínají ovládat. Zatímco ještě nedávno se starostka Mrzílková s Hrodkem hihňali jako prvnáčci do dlaní, tentokrát kde nic tu nic. Zato na místech úředníků smích pokračoval. Tajemník Svoboda, úřednice Jarešová a úředník Drága se zalykali veselím.

Jistě, oni budou do konce života mladí, svěží, zdraví, mozek i tělo jim bude skvěle fungovat, tak co by se nesmáli. 

Možná si řeknete, že jistě je předsedající Mrzílková napomenula, je to přece ostuda smát se starému  pánovi jen proto, že asi nevědí, co je to musulman a věrchuška. Nenapomenula. Ačkoliv pamatuji si, že jsem kdysi řekla něco přiléhavě vulgárního, jinak se to vyjádřit nedalo, a už jsem byla napomenuta. Jenže: „Quod licet Iovi, non licet bovi“. Kdo neumí přeložit, ať si to vygůglí.

Poznámka:
- musulman (pojem vymyšlený v Osvětimi, později používaný i jinde) je člověk v lágru, doslova vyřízený, rezignující, bez vůle, bez sebevědomí. Obětoval hrdost, zemře. Musulman města – město coby koncentrák, ubíjející své občany. (Mylně se vykládá jako muslim.)
- věrchuška (z ruštiny) – elita, mocenská struktura.
- hamtat – hrabat, syslit.

Tomu je opravdu vhodné se smát, že?

Anna Spěváčková

Názory

03.07. 11:38Míša
smějí se jen ubožáci
18.08. 15:42Hani
musulman
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz