Tisk článku

Stížnost na nevhodné chování úředníka ing. Jana Šimona

Na naší radnici jsou úředníci slušní i neochotní či nepříjemní až arogantní. Nejhorší zkušenosti mám s úředníkem ing. Janem Šimonem z odboru výstavby. Zřejmě si myslí, že si může klidně dovolovat cokoli, ale co je moc, to je příliš.

Po poslední návštěvě jsme se rozhodla, že na něj podám stížnost a to dokonce podle dvou zákonů – správního řádu a zákon o úřednících územních samosprávných celků.

Mám za to, že došlo k porušení právních povinností tohoto konkrétního úředníka podle zákona č. 312/2002 Sb., Hlava III, par. 16, odst. 1: g) zdržet se jednání, jež by závažným způsobem narušilo důvěryhodnost územního samosprávného celku.
D
ále Hlava III, par. 16, odst. 2:d) zachovávat pravidla slušnosti při úředním jednání a vůči ostatním zaměstnancům působícím ve veřejné správě,

Pak podle zákona č. 500/2004 Sb. Správní řád par. 4, odst. 1.: Veřejná správa je službou veřejnosti. Každý, kdo plní úkoly vyplývající z působnosti správního orgánu, má povinnost se k dotčeným osobám chovat zdvořile a podle možností jim vycházet vstříc.

Tento dokument jsem předala do podatelny Městského úřadu v Neratovicích:

Městský úřad Neratovice
Kojetická 1028
277 11 Neratovice
PODATELNA

V Neratovicích  dne  27. 6. 2016
Věc: Stížnost na nevhodné chování úředníka ing. Jana Šimona

Já, Mgr. Anna Spěváčková, nar. 17. 2. 1944, bydliště Na Výsluní 1309, Neratovice a současně předsedkyně Spolku občanů Neratovic, sídlo dtto, IČ 67672817, tímto podávám podle § 175 zákona č. 500/2004 Sb., správního řádu, stížnost na nevhodné chování úředníka vašeho úřadu pana Ing. Jana Šimona z odboru stavebního.

A to z těchto důvodů:

1. Dne 20. 6. 2016 jsem se dostavila coby předsedkyně Spolku občanů Neratovic a účastnice řízení na odbor výstavby Městského úřadu, abych požádala o nahlédnutí do spisu Odstavná plocha  (parkoviště) Na Výsluní ve věci územního řízení. V kanceláří kromě úřednice J. Štanglové byl přítomný ing. Jan Šimon, který tento spis vyřizuje.
Když jsem vstoupila do kanceláře k přepážce, ing. Šimon se mě zeptal: „No, copak chcete?“, a když jsem mu velmi slušně sdělila své přání, oznámil mi, že musím počkat, protože na spise pracuje. Mám za to, že otázka položená Ing. Janem Šimonem nebyla v souladu se slušným chováním úředníka. Usedla jsem na židli umístěnou doslova pod přepážkou, po delší chvíli mi Ing. Šimon spis položil na přepážku, kde jsem si ho měla prostudovat. Požádala jsem ho, zda bych si mohla spis odnést na chodbu, kde je stůl a sedačky, protože nemohu ze zdravotních důvodů stát.  Ing. Šimon se mě ironicky zeptal, jaké mám zdravotní problémy, což  pokládám za zcela nevhodnou a nezdvořilou otázku. Odnesla jsem si spis na chodbu ke stolu, ing. Šimon šel se mnou, a sedl si na konferenční stůl, na který jsem si spis položila, abych si jej mohla prostudovat a dělat výpisy. Celou dobu, co jsem nahlížela do spisu a psala poznámky, si hrál si s mobilem a seděl nade mnou na stole. Toto chování považuji za výjimečně neslušné. Po cca půlhodině jsem mu spis odevzdala a požádala ho, aby podle správního řádu sepsal protokol o nahlížení do spisu. Ing. Šimon mi odpověděl, že je to zbytečné, avšak jako již poněkolikáté jsem trvala na sepsání protokolu. Když mi jej donesl, prohlásil, že mě musí požádat o legitimaci, zřejmě jestli jsem to opravdu já, ačkoliv jsem s ním byla mnohokrát v kontaktu včetně veřejného jednání k územnímu řízení, kde jsem se legitimovala. Přestože se zřejmě jednalo o schválnost nebo spíš šikanu, nic jsem nenamítala a souhlasila jsem. A on mi řekl:“ Tak ukažte!“ Odpověděla jsem mu, že zřejmě chtěl říci: „ Paní Spěváčková nebo paní magistro, byla byste tak laskava a předložila mi svůj občanský průkaz“, což jsem vzápětí učinila. Ing. Šimon si jej prohlédl a podal mi jej zpátky. Po celou dobu v mé přítomnosti se choval povýšeně a arogantně, hovořil ironicky a také se tak tvářil. Za vrchol neslušnosti považuji jeho sezení na stole, u kterého jsem seděla a měla na něm umístěný spis.

2. Mám za to, že došlo k porušení právních povinností konkrétního úředníka podle zákona č. 312/2002 Sb., Hlava III, par. 16, odst. 1: g) zdržet se jednání, jež by závažným způsobem narušilo důvěryhodnost územního samosprávného celku.
Dále Hlava III, par. 16, odst. 2:d) zachovávat pravidla slušnosti při úředním jednání a vůči ostatním zaměstnancům působícím ve veřejné správě,
a podle zákona č. 500/2004 Sb. Správní řád par. 4, odst. 1.: Veřejná správa je službou veřejnosti. Každý, kdo plní úkoly vyplývající z působnosti správního orgánu, má povinnost se k dotčeným osobám chovat zdvořile a podle možností jim vycházet vstříc.

Žádám proto, aby na základě prošetření uvedeného podnětu z něj váš úřad vyvodil patřičné disciplinární a pracovněprávní závěry. Je totiž možné s úspěchem pochybovat o tom, že pan ing. Jan Šimon, úředník ve smyslu zákona č. 312/2002 Sb. splňuje zvláštní odbornou způsobilost pro výkon své profese. Je nepochybné, že výše popsaným postupem byly porušeny ustanovení § 16 uvedeného zákona.

Je proto dále ke zvážení, zda by váš úřad v uvedené souvislosti vůči úředníkovi ing. Janu Šimonovi nemělo aplikovat ustanovení § 16 odst. 1 písm. e) o prohlubování potřebné kvalifikaci a v souladu s § 17 odst. 4 tohoto zákona mu toto prohlubování kvalifikace zajistit.

Touto svou stížností žádám o její bezodkladné prošetření a o vyrozumění o učiněných opatřeních na mou níže uvedenou adresu.

 

S pozdravem,

                                                                  Mgr. Anna Spěváčková, předsedkyně                                                                   Spolku občanů Neratovic
Na Výsluní 1309                                                  277 11 Neratovice

Anna Spěváčková

Názory

03.07. 11:27Míša
pane Bože
04.07. 09:02Václav P.
úředníci
04.07. 21:32Mgr.Kodym
Stížnost
07.07. 11:39Petr
stížnost
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz