Tisk článku

Dopis starostce s podněty a návrhy

Bohužel, starostka Mrzílková mi nebere telefony, neodpovídá na e-maily a tak mi nezbylo, než jí poslat oficiální dopis, na který mi, podle pravidel města musí do 30 dnů odpovědě. Tedy musí, nic nemusí...

Starostka Mgr. Lenka Mrzílková
Městský úřad
Kojetická 1028
Neratovice                                        Neratovice dne 27. 6. 2016

Věc: Podněty a návrhy

 Vážená paní starostko,
obracím se na Vás písemně s několika podněty a návrhy.
1. Na prvním místě bych Vás znovu, již poněkolikáté požádala, abyste zabránila výstavby odstavné plochy – parkoviště Na Výsluní. Výstavba parkoviště nenávratně ZNIČÍ úrodné pole, které lze ZAVLAŽOVAT, silnice zničí zelený pás sloužící jako vnitroblok obyvatelům okolních domů. Jak by se Vám, paní starostko,  asi líbilo, kdyby přes Vaši rozlehlou zahradu vedla silnice, která by nejen poškodila Vaše životní prostředí, ale byla by i zdrojem nebezpečí pro všechny kolem? Myslím, že si to nedovedete představit. Mnohokrát jsem o tom hovořila na zasedání zastupitelstva, ale marně. Stavět parkoviště je zbytečné, když na městském pozemku provozuje pan Batelka placené parkoviště a jsou zde stále desítky volných míst. Prosím odpověď na otázku, proč nemůže město panu Batelkovi vypovědět nájem a zde zřídit rezidenční parkoviště pro obyvatele města s trvalým bydlištěm?

NÁVRH: Vypovědět smlouvu panu Batelkovi a přeměnit parkoviště na rezidenční.

Stejně tak změnit parkoviště před bloky Na Výsluní 106 – 1015 Na Výsluní na rezidenční určené pouze obyvatelům s trvalým bydlištěm. Přijďte se podívat, kolik zde parkuje služebních a podnikatelských dodávek, které zabírají místa rodinným autům. Mám za to, že lidé, kteří tady bydlí trvale, si zaslouží mít výhody jako stálí obyvatelé, kteří se nikam nestěhují a považují město za svůj stálý domov. To přece stojí za ocenění. Tito obyvatelé si také zaslouží, aby žili v příjemném prostředí, klidném a bezpečném.

2. Jak bylo konstatováno v žádosti radě o koupi 5 ks klimatizačních jednotek, stále se budou zvyšovat teploty. Město bude čím dál víc rozpálené, je nemožné je zchladit klimatizací, ale dalším množstvím stromů, které budou ve městě vysazovány. Zatím je jich pořád méně a méně. Další a další stromy jsou káceny – uschly nebo jsou poškozeny stavebními pracemi či škůdci. Některé jsou káceny jako havarijní, ačkoliv nehrozí pádem ani vyvrácením. Za všechny tyto stromy NENÍ náhradní výsadba. A když je za stromy kácené na povolení navrhována náhradní výsadba, pak naprosto nedostatečná. Jeden nebo dva mladé stromy za velký strom s rozkošatělou korunou. To je nepřiměřená výsadba. Hodně nových stromů hyne. Po péči ve školce jsou přesazeny do nepříznivých podmínek navážky a jílu na sídlišti. Mnoho jich vloni zahynulo suchem. Nebyly zalévány. Jestli máte zájem, projdu s Vámi město a ukážu Vám je. Prosím odpověď na otázku, zda v návrhu na nový rozpočet bude počítáno s opravdu velkou částkou na novou výsadbu stromů a keřů? Stromy budou dál ubývat, se zvyšujícími se teplotami některé druhy nevydrží, přibývá také nových chorob a škůdců.

NÁVRH: Vysadit ve městě, hlavně na sídlišti a kolem komunikací STOVKY stromů.

Bohužel, při rekonstrukci komunikací se se stromy nepočítá.
I bezvýznamné ulice jsou přeměněny na autostrády s chodníky po obou stranách, takže vznikají nudné a šedivé ulice bez zeleně. Prosím odpověď na otázku, proč se při rekonstrukcích ulic nepočítá s městskou veřejnou zelení, je možné vybudovat jen jeden chodník a místo druhého vytvořit zelené pásy se stromy a keři, ev. parkovacími místy, i když v oblasti rodinných domků má každý garáž?

NÁVRH:  V územním plánu by měl být regulativ, aby každý majitel rodinného domku měl povinnost vytvořit na svém pozemku příslušný počet parkovacích míst podle počtu bytových jednotek. Projekty rekonstrukce ulic by měly počítat s městskou veřejnou zelení.

3. Obnova stromořadí Na Výsluní. Škoda, že tento zpackaný projekt zastupitelé schválili. Habry neskýtají záruku, že budou prosperovat v tak extrémních podmínkách. Potřebují buď stín nebo polostín a raději kyprou výživnou půdu. Jsou velmi významné ALERGENY. Navrhovali jsme různorodý pás zeleně, stačily by i velkolisté lípy. Jsou odolnější a hlavně nejsou větrosnubné, nejsou tak alergenní, habry jsou v blízkosti domů špatný návrh. Kdo přišel na to, že by zde měly být vysazeny právě habry, se mi nepodařilo zjistit. Bohužel, úřednice odboru životního prostředí dělají mnoho závažných chyb. Kácejí se stromy, které nejsou havarijní (smrky pod rampou na náměstí a j.), nová výsadba líp plstnatých (ničí čmeláky) v ulici Masarykova, jírovce za kolejemi, břízy v ulici Vančurova (i renomovaný arborista J. Kolařík navrhoval, aby zde byly vysazovány nejen stromy krátkověké, ale i dlouhověké. Bohužel orgán ochrany přírody se jeho doporučením neřídil) atd.
Prosím o odpověď: Jak je možné, že rozhodnutí o tak závažných věcech jako je výběr druhů nové výsadby stromů je svěřeno jen úřednicím a občané, ať už jako komise nebo náš spolek nemá možnost se k nim vyjádřit?

NÁVRH: Navrhuji, aby byla vytvořena pracovní skupina z členů komise ŽP, Spolku občanů Neratovic a OŽP k řešení důležitých rozhodnutí ohledně ochrany přírody, zeleně apod.

Mám ještě několik návrhů, ale zašlu Vám je později v dalším dokumentu. Paní starostko, nechci na mé návrhy odpovědi úředníků, ty mě nezajímají, nejsou voleni zástupci občanů. Prosím o Vaši reakci jako starostky města, jako členky samosprávy.

Děkuji za odpověď do 30 dnů podle pravidel města.

S pozdravem Mgr. Anna Spěváčková, Neratovice

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz