Tisk článku

Dostávají občané jiné podklady z jednání rady města než členové rady?

Každý občan má právo podle zákona č. 196/1999 Sb. Nahlédnout do podkladů, které projednala rady města. Tyto podklady by mělo být přesně v té podobě, v jaké je rada projednala.

Už roky využívám této možnosti a žádám o nahlédnutí do podkladů, které rada projednala a to včetně zápisu, abych věděla, u kterého bodu vznikla usnesení, která jsou zveřejňována na webu města.

Už několikrát jsem zjistila, že podklady nejsou úplné. Například chybí zadání úkolů, které vždy na začátku jednání rada kontroluje. Komu rada úkoly zadává? Jaké to jsou úkoly a čeho se týkají? Nikde ani zmínka.

Čas od času chybí nějaká příloha. Například v podkladech pro radu města chyběla v bodu
6. RM/10/04/16 – Schválení přijetí dotace z rozpočtu Středočeského kraje a uzavření smlouvy u smlouvy příloha „Závažné parametry (položky) akce – projektu.“

V této příloze by měl být popis závazného parametru (položky), jednotky parametru (položky) a množství jednotek parametru (položky). Výrazy, které normální člověk nechápe, ale to je schválně, čím méně lidí rozumí „úředničině“, tím méně se jí může bránit. Co to tedy znamená? Je to něco důležitého?

Ano, je. Velmi důležité. Je to popis věcí, které budou potřeba k provedení akce, v tomto případě výsadby a jejího technického zabezpečení, dále údaj, zda se jedná o kusy nebo třeba metry čtvereční a u každé jednotky pak množství.

V našem případě mělo být uvedeno, že se jedná o sazenice habru obecného o nějakém obvodu, počet v kusech a množství 48. Dále kůly, mulč, substrát a všechno, co bude použito.

Tato příloha ale ve smlouvě chybí.

A ptám se: je to jen nedopatření nebo nepořádek v dokumentech či schválnost?

Není to jediný nedostatek v podkladech pro radu. Každá rada zadává komusi úkoly a následující rada kontroluje jejich splnění. Ale opět: nikdy není uvedeno, jaké úkoly rada zadává a komu. Zajímavé že.

A tak se ptám: je možné, že radní dostávají jiné poklady než jaké jsou připraveny pro občany města, pokud by je náhodou napadlo se do nich podívat?

Anna Spěváčková

Názory

27.06. 16:09Němcová
správnost
27.06. 18:13Jynx
WTF?
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz