Tisk článku

Úředníci si budou hovět v chladnu, babičky nad nimi ať horkem třeba chcípnou

Možná se vám to zdá přehnané, ale taková je skutečnost. Kanceláře na radnici budou vybaveny dalšími klimatizačními jednotami, v malých bytech pod střechou, kde bydlí staří lidé, se v horku nedá dýchat.

Rada města schválila všemi hlasy nákup pěti klimatizačních jednotek na přepážková pracoviště. Jeden kus klimatizace včetně montáže (provede pan Josef Humpolec) vyjde na 28 858,- Kč včetně DPH, celková cena  činí 144 292,50 Kč (cena celkem nesouhlasí, ty dvě padesát navíc jsou asi všimné).

V dalších rozpočtech se počítá s nákupem minimálně 5 kusů klimajednotek ročně a postupně se budou řešit mikroklimatické podmínky na pracovištích obou budov radnic.

Důvodem je dlouhodobá předpověď zvyšujících se teplot.

Což mě udivuje, protože již několik let upozorňuji na naléhavou nutnost vyčlenit velkou, ale opravdu velkou  částku na výsadbu nových stromů a to právě z důvodu stále se zvyšujících teplot. Je nutné ochladit město a nic jiného než stromy to nezvládne. Ale ejhle, zvládne. Klimatizační jednotky.

Ještě se podívejme, jak jsou na tom celkově na radnici s klimatizací. Samozřejmě jednu má starostka a druhou kancelář starostky. Sociálka jich má 14, doprava 3, přestupky 1. Servrovna má 2 kusy, svatební síň jednu.

Já osobně bych nedala starostce nic, aby si na vlastní kůži vyzkoušela, jak je v létě město rozpálené.

Pak by se možná honem vysazovaly stromy nejen ve městě ale i kolem něj, mezi paneláky by byly nádrže na dešťovou vodu, v ulicích pítka pro lidi i ptáky, městem by se v době veder proháněly kropicí vozy a dětská hřiště a lavičky by musely být ve stínu. Domy by musely být pouze bílé nebo velmi světlé, střechy také. Kolem všech chodníků by byly povinně stromy a keře, kolem silnic také. V době veder by město měřilo termokamerou teplotu a byla by učiněna opatření, aby se zmírnila teplota v ulicích.

Ale místo toho pořídíme klimatizaci.

Anna Spěváčková

Názory

27.06. 16:06Novák
občan
29.06. 12:00Novák
Plácáte?
30.06. 09:09Petr
Klimatizace
30.06. 11:07M.
.
30.06. 14:38Neratovanda
Je dobré
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz