Tisk článku

Bude v Lobkovicích skulptura Kamenná kniha?

Za panování starosty Moravy se pomníky nejen bouraly, ale i stavěly. Byl vztyčen Jezdec na koni, po něm Miluji a následovat měla Kamenná kniha. Jenže už na ni nedošlo.

Místo vladaře Ňoumy II. nastoupil Nervóza III. a éra pomníků skončila. Až nyní, po letech, si někdo vzpomněl na velkou kamennou knihu položenou v trávě. Byl založen „Spolek pro zbudování kamenné knihy sochaře Kurta Gebauera na počest Františka Palackého“. (Polystyrenový Jezdec na koni je dílem jeho žáka Jana Novotného, pískovcové Miluji vyrobila – doslova pilou – jeho žákyně Lenka Klodová).

Členy spolku jsou pánové Liška, Aleš Jinoch, ředitel gymnázia, I. Fried, ředitel SD, Martin Čejka, 1. místopředseda o.s. Lobkovice, J. Voldřichová a R. Hudziec, výtvarníci z Korycan, K. Peštová z OV Lobkovice a další.

Kamenná kniha by měla být instalovaná v obci Lobkovice na neurčeném místě.

Možná to bude louka, kde má stát přístaviště. Možná by to měl být důvod, proč by měla být louka zachována a přístaviště zminimalizováno. Pak s bych s Knihou souhlasila.

Ale nevím. V podkladech pro radu, ze kterých čerpám svá moudra, není nic konkrétního. Je nám vůbec nějaká další socha zapotřebí? Dopadne Kniha v trávě jako Jezdec na koni z tvrzeného polystyrenu, špinavý a odpudivý nebo jako posprejované Miluji?

Já osobně si myslím, že nám chybí Klub důchodců s kvalitním programem pro přibývající staré lidi ve městě. Nemáme žádný Dům s pečovatelskou službou, to co se za něj vydává jsou jen městské malometrážní byty, nic jiného. Město rok od roku spíš upadá, než aby se život v něm zlepšoval a zpříjemňoval. Ano, jistě, máme nové chodníky a silnice, ale to je také všechno.

Nestálo by za to konečně zjistit, co si LIDÉ ve městě, v tomto případě konkretně v Lobkovicích přejí, co by ocenili? Nebo budou lidé sedět na Knize, když u Labe chybí lavičky, kam by se mohli posadit?

Omlouvám se za poněkud zmatené úvahy, ale jak je to u nás obvyklé, nikdo nic neřekne, vše je takřka dokonale utajeno.

 

Anna Spěváčková

Názory

27.06. 14:24M.
ad Kamenná kniha
28.06. 11:33Martin Růžička
Od tohoto zasedání
27.06. 17:19proč neudělají
normální výběrové řízení?
30.06. 07:43mimochodem
Gebauer
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz