Tisk článku

Bude na mlékojedské pískovně vybudován vodní vlek na lyžování?

Oblíbená pískovna v Mlékojedech se pomalu a jistě mění na komerční monstrum. Velký kus pevné plochy ukousl „cirkus“ provozovaný Karlem Bezouškem a Divadelním barem včetně plochy pro kemp a další vybavení, vodní plochu o kus dál hodlá okupovat konstrukce pro vodní lyžování a příslušné zařízení.

Starostka Mrzílková a její přisluhovači podporují přeměnu pískovny z poklidného místa na koupání na nebezpečné a hlučné středisko, kam směřují milovníci rámusu, vandalství, drog, alkoholu a jiných radovánek.

Dalším lákadlem má být atrakce zvaná vodní lyžování, kterou chce provozovat jakýsi Václav Winter a Karel Gruževský na vodní ploše pískovny. Jak jsem vyrozuměla z podkladů pro radu, lyžovat by se mělo za pomocí vleku ukotveného na břehu na městských pozemcích. Plavební koridor o délce 200m a šířce 40 m by měl veden v cípu pískovny směrem od Divadelního baru k obci Tišice. Konstrukce povede lana zřejmě pomocí mobilního navijáku přes hladinu pískovny ve výšce 6 – 9 metrů! Lyžovat by se mělo od května do září od pondělí do neděle od 9.00 do 21.00 hod.! Čili denně a od rána do večera.

Jak uvádí web mojenera.cz:“Rybářský svaz Neratovice se k navrhovanému projektu postavil v zásadě negativně, neboť by vodní vlek zabral podstatnou část zatím relativně přírodního jezera. Rybáři by tak přišli o další kus svého revíru, který je vlivem komercionalizace všeho stále menší. Proti hraje i fakt, že v zamýšlené zátočině by v praxi došlo k odříznutí živočichů od jejich přirozených teritorií. Za zmínku stojí i hnízdění některých druhů ohroženého ptactva, jež se v místě zamýšlené stavby, tedy v posledním místě prozatímního klidu, vyskytuje. Jde například o potápku roháče (ohrožený/zranitelný druh v tzv. Červeném seznamu) a ledňáčka říčního (což je středně ohrožený/zranitelný druh v Červeném seznamu).“

Jedná se tedy o další zásah do relativně přírodního prostředí Neratovic a okolí po přístavišti v Lobkovicích, parkovišti Na Výsluní, zbytečně vykácených lipách v Masaryčce a desítkách stromů ve městě a dalších chystaných záměrech.

Nikoho nezajímá, že město nemá plavecký bazén na koupališti a jediné místo, kde si mohou obyvatelé sídliště v letních vedrech zaplavat, je právě mlékojedská pískovna (nepočítaje samozřejmě Labe, v jehož části po výstavbě přístaviště bude koupání zakázáno). Chránění živočichové nikomu na srdci neleží, na prvním místě je KŠFT.

Starostka prý údajně čeká na vyjádření rybářů a osadního výboru Mlékojed; jenže nebudeme si namlouvat, že preferuje obyčejné občany města před podnikateli, stačí si poslechnout její projevy na zasedání zastupitelstva. Protože v politice a hlavně v Neratovicích se slovům nedá věřit. Mimo čin je všechno lež.

Anna Spěváčková

Názory

14.05. 07:42Josef
neznám pojem kšft
06.06. 12:47blanka
mlékojedská pískovna
06.06. 21:08Jynx
Pff
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz