Tisk článku

Čtete zápisy z jednání rady? Moc se z nich nedozvíte

Je pravda, že na rozdíl od popřevratových dob, kdy Juda nebo Morava vybírali z rady jen to, co se jim hodilo do krámu, jsou nynější zápisy podrobnější, ale neuvádějí všechny informace, které by měl občan znát.

Jako příklad si vezměme jednání rady města z 27. 4. 2016.

Hned po úvodních informacích se dozvídáme, že se jednání zúčastnili z důvodu osobního jednání tři pánové. Ale byli pozváni nebo se pozvali sami a rada jim to umožnila? O čem jednali a s jakým výsledkem, budeme marně v zápise hledat. Přitom rada NENÍ tajná, jen NEVEŘEJNÁ, protože to tak prostě je podle zákona o obcích. Proto by měly být zápisy z rady co nejpodrobnější, protože rada, ač  nejvyšším orgánem města je zastupitelstvo, má obrovské pravomoci, které zdárně využívá. Má se sice ze své činnosti zastupitelstvu zodpovídat, ale nikdy jsem nezažila, aby rada na zasedání tohoto orgánu skládala účty ze své činnosti a ani to zastupitelé nikdy nepožadovali.

Další bod programu je opět záhada. Dozvíme se, že rada rada stáhla z programu bod RM/7/36/16 , ale co v něm bylo? Proč rada nezveřejňuje program jednání?

Následující bod je opět zahalen tajemstvím: rada zkontrolovala úkoly. Jaké úkoly, čeho a koho se týkaly?

Stejně tak jsou uvedeny všechny změny rozpočtu bez konkretních údajů. Přitom rozpočet je jedna z povinně zveřejňovaných informací a týká se to i změn rozpočtu.

Dále rada bere na vědomí Výroční zprávu Městské knihovny. Ale kde je? Na webu ji nenacházím, na webu knihovny také ne. Stejně bere na vědomí informace z komise prevence kriminality.

Pokračuje schválení dodatku č. 7 s FCC Neratovice (bývalá 1. Polabská), který je tolik důležitý kvůli harmonogramu sečení travnatých ploch a údržby města. Kde se s ním můžeme podrobněji
seznámit, ví jen sám pánbůh.

Následuje navýšení zálohových plateb na úklidové služby v městských bytech a zálohové platby na bezpečnostní agenturu v č. 1021 opět bez podrobných údajů, a tak můžeme pokračovat až do konce zápisu.

Zlatým hřebem je asi souhlas rady města s vypovězením smlouvy se spol. U&WE Advertising, s. r. o. Ať mě pánbůh netrestá, ale ať dělám co dělám, není mi známo, čím se tato společnost zabývala, a to se snažím sledovat, co se na radnici a ve městě děje. 

Suma sumárum: zápisy z rady občas připomínají tajemný hrad v Karpatech a řadový občan nemá ani rušení, co radnice schvaluje či nechce povolit. Podrobné zápisy jsou v oblasti sci-fi a náprava v nedohlednu.

Anna Spěváčková

Názory

16.05. 10:56Koumák
UWE
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz