Tisk článku

Kolik Neratovice platí z našeho společného rozpočtu za údržbu města?

Údržbu města má na starosti společnost FFC (bývalá 1. Polabská, která se spojila s firmou ESKO ASA) a nyní má monopol na vše, co se týká údržby města včetně zeleně a odpadů. Smlouva s městem je na dobu neurčitou, výpovědní lhůta šest měsíců.

Monopol, stejně jako smlouva na dobu neurčitou, nejsou pro město výhodné. Většina měst má smlouvu na dobu určitou a pravidelně vypisují výběrová řízení i na jednotlivé oblasti města. Pokud jsou vybrány ve výběrovém řízení různé firmy, mohou si konkurovat, tím zlepšovat svou práci a současně mít jistotu, že příště budou opět vybrány.  Mnoho měst si zachovalo technické služby, neprivatizovalo, a proto mohou mít přehled o financích, provedené práci a její kvalitě. Neratovice ale k nim nepatří.

Současný systém je pro město VELMI nevýhodný a jak je vidět, současné vedení města na tom nemíní nic měnit.

Město tedy bude dál vydávat miliony za údržbu a odpady bez možnosti ovlivnit výsledky.

Začátkem každého roku starostka podepisuje dodatek ke smlouvě, kde jsou rozpisy prací a další  podrobnosti včetně finančních částek.

Také letos v dubnu rada města obdržela na svém jednání dodatek, aby pověřila starostku jeho podpisem.

Z dodatku vyplývá, že celoroční cena za:
Údržbu zeleně činí                                                                                      5 513 053,60 Kč/rok
Údržbu mobiliáře (lavičky, osvětlení, hřiště, stojany, zábradlí..)           3 247 280,80 Kč/rok
Zimní údržbu komunikací a chodníků                                                     1 065 030,20 Kč/rok
Letní údržbu komunikací a chodníků                                                      2  851 530.80 Kč/rok
Odpady, celková cena za odpady                                                              2 973 626,20 Kč/rok

Další údaje o odpadech uvádějí cenu za směsný komunální odpad      9 902 018,-Kč/rok
Využitelné složky komunálního odpadu                                                   3 628 066,-Kč/rok
Nebezpečné složky                                                                                      249 083,- Kč/rok
Nevím, jakou souvislost mají tyto částky s celkovou cenou za odpady. Chybí vysvětlení.

Bohužel, údržba zeleně není v souladu se současnými odbornými požadavky. Velké množství nově vysazených stromů hyne nebo neroste, jsou vysazovány na nevhodných místech, jsou vybírány nevhodné druhy (stříbrné lípy Masaryčka, jírovce neboli kaštany, metasekvoje na hřbitově atd.), uřezány terminály (hlavní výhony směřující nahoru), stromy jsou během života zbytečně ořezávány nebo zbavovány spodních větví, v době sucha nebyly zalévány a některé uhynuly, na tzv. revitalizovaných plochách byly posekány desítky keřů a plazivých dřevin…

Údržba mobiliáře? Jsou natírány lavičky i s prohnilými prkny, stále jich ubývá (nejen tzv. dopravní hřiště u Miluji), polámané či prohnilé jsou odvezeny a nikdy se nevrátí na původní místo, jsou natírána zprohýbaná zábradlí (Kojetická), nikdo je nevymění, lampy jsou plné špíny a hmyzu, na hřištích zůstávají zbytky zařízení – spirálové houpačky, aniž by byly doplněny, stojany na kola jsou zrezivělé a pamatují Marii Terezii...pokud vůbec jsou…

Součástí Dodatku je opět harmonogram seče. Sekat by se zase mělo začít podle pevného data a i další sekání jsou přesně časově stanovena. Je zde sice poznámka, že termíny seče budou přizpůsobeny agrotechnickým podmínkám v daném období, ale jak si dobře pamatujeme v minulých letech, kdy se sekalo za pětatřicetistupňových veder, po dlouhotrvajících deštích či v dlouhém období sucha, nemůžeme očekávat, že by se něco změnilo i v letošním roce.

Suma sumárum, rada sice dokument odložila na příští jednání dne 27. dubna, ale obávám se, že v našem městě a za tohoto vedení nelze předpokládat žádnou změnu.

Anna Spěváčková

Názory

10.05. 21:04Jan
Uklid
10.05. 22:03Hiz
WTF?
18.05. 06:56Fanny
FFC
18.05. 12:05Anna Spěváčková
vysvětlení: květnaté louky
18.05. 22:08Jiří Navrátil
Ve městě Nera se včelám nemůže dařit...
21.05. 16:44Jirka Kružík
divné počasí
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz