Tisk článku

Soukromá firma chce využít mlékojedské jezero pro komerční účely. Bude konec klidnému koupání a rekreaci, za vše se bude platit.

Majitel části pozemků a firmy Divadelního baru pražák Karel Bezušek předložil městu „Návrh na zřízení sportovně - rekreačního areálu pro celou rodinu“.Sice se nepodepsal, ale jeho autorství je zřejmé. Město, zdá se, je návrhu nakloněno. Starostka zcela určitě.

Je zastánkyní komerčního využití pískovny, pod její taktovkou zastupitelé schválili lyžovaní za motorovým člunem; to byl první krok, nyní následuje ovládnutí celého jezera. Říká se tomu salámová metoda.

Vážně se obávám, a po zkušenostech s činností pana Bezušky, který nepovoleně staví ploty a  kácí stromy, že pokud město návrh schválí, bude konec klidnému koupání a rekreaci u jezera a navíc za vše zaplatíme.  Nejen penězi, ale i ztrátou části pěkné přírody se zvěří, ptáky, lesíky a rozlehlou vodní hladinou.

Mlékojeďáci budou ještě více bojovat s hlukem, nepořádkem, dopravním provozem a nevítanými návštěvníky.

Hodně napoví text návrhu, můžeme z něj vyčíst, jak si pan Bezušek představuje volnou přírodu:  nesmí být zanedbaná a musí být systematicky využívaná. Hlavně ke komerčním účelům, aby vynášela a přinesla zisk. Že ji zničí, to ho ani náhodou netrápí. Není zdejší, jen využije naši krajinu a vyždímá ji. Co na to budou říkat lidé, ho nezajímá.

Podle K. Bezušky je základní myšlenkou návrhu předbudování nevyužívaného a zčásti také neudržovaného prostoru kolem pískovny Mlékojedy na sportovně – rekreační areál pro všechny generace.

Jak uvádí, projekt si klade za cíl zkultivovat mnohdy nevhodně a nesystematicky využívané okolí pískovny Mlékojedy a tím zlepšit nabídku kulturního, sportovního a společenského vyžití ve městě Neratovice, Mělník a jejich okolí. Píše, že z jiného pohledu dojde k rekultivaci prostoru u Spolany, který je v současné době zanedbaný a nevhodně využívaný. Tvrdí, a věřit tomu nemůžeme ani náhodou po zkušenostech s podnikatelským myšlením, že veškeré sportovní vyžití v místě bude zdarma či za minimum peněz, což prý bude pozitivní přínos pro obyvatele a věkové kategorie s nízkými příjmy.  To určitě. Jako vedlejší efekt prý vznikne minimálně jedno pracovní místo – správce areálu. To je argument, kterému nikdo neodolá.

Návrhuje využití jezera a okolí jako: 

  • parkoviště pro návštěvníky
  • zaparkovat a přespat v malém kempu
  • příjemné a čisté venkovní koupání
  • základna pro neratovický jachting, prostor pro trénování dětí
  • brusl ařská a cyklistická dráha kolem jezera, půjčování kol
  • lanové atrakce, posilovací stroje, naviják na wakeboarding, beach volejbal, bikrosová dráha pro děti a i dospělé.

Potřebnost projektu zdůvodňuje tím, že místo neupravených a zarostlých ploch lze vybudovat atrakce pro děti, sportovní aktivity, seniorská posilovací stanoviště či prostor pro odpočinek a relaxaci. Mělo by být u jezera zázemí pro jachting (už se nám tady rýsuje paní starostka a další jachtaři) a poskytnutí části plochy pro trénink mladých sportovců. Cílem je propojení všech subjektů a využití vhodných ploch kolem vodní plochy. Projekt prý přispěje k rozvoji obce Mlékojedy a pomlže vybudovat ideální volnočasový prostor pro školy, školky, mladé lidi, rodiny i seniory. Ó, to bude krásné.

Anna Spěváčková

Názory

04.05. 13:33Brtnik
a co rybari...
23.05. 17:09Jana Hokešová
názor
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz