Probíhá druhá vlna Covidu19

Počty nakažených a zemřelých děsivě narůstají. Proč tomu tak je? Na první vlnu zareagovala vláda i lidé ukázkově, proč jsme dnes nejhorší v celé Evropě? Selhali lidé.

Je nouzový stav. Byla vydána další opatření, aby se zmírnily počty nakažených a zemřelých, ale ty se navzdory tomu stále zvyšují a budou ještě další týdny zvyšovat. Ministr Prymula: „Čekají nás tři těžké a složité týdny.“

Včera dne 22.10.10.2020 bylo 14 151 nakažených a celkem 1 845 zemřelých. Jsou to alarmující čísla. 

Přesto řada lidí, hlavně z řad mladých, ale i starších, stále tvrdí, že se jedná o lehkou chřipečku a dokonce jsem zaslechla, že je to podvod a žádný covid neexistuje. Schválně nedodržují pravidla: nenosí roušky tam, kde je to nutné (od 21.10.2020 jsou povinné i venku – v zastavěných částech měst a vesnic, bohužel jen tam, kde se nedodrží 2m vzdálenost, takže to nefungue), pohrdají použitím dezinfekce, děti i mládež se srocují bez ohledu na množství. Nechápou, proč by měli udržovat rozestupy. 

Proč najednou lidé otočili a chovají se nezodpovědně? Vždyť, jak už jsem napsala, v první vlně začali šít roušky, chovali se disciplinovaně, epidemii jsme zvládli skvěle. A teď se vše změnilo, nastoupili jsme odstrašující italskou cestu s tisíci mrtvých. Nejsem odborník, jen pozorovatel, takže berte mě s rezervou. Jsou to mé názory.

Domnívám se, že první chybou bylo rychlé uvolňování. Začalo léto, situace byla výtečná, jak kdysi řekl primátor  Igor Němec za povodní, roušky začaly lidem vadit, chtěli honem vyjet k moři a na dovolenou, v tom je pilně podporovaly cestovky a jiné instituce. Z děr vylezli příslušníci opozice, kteří pocítili šanci zdrbat vládu a obsadit výnosná politická místa. Blížily se přece krajské volby. Lidem namluvili, že opatření jsou nesmyslná a zbytečná (P. Fiala, ODS, člověk, který si brousí zoubky na vedení státu), že se jedná o strašení lidí a že epidemie je neškodná, plošné nošení roušek je nelogické (v době, kdy už celý svět nosil roušky, jsme je sundali), covid je jen lehká „chřipečka“. Mnoho lidí se pyšnilo, že nedodržují pravidla a tím bojují proti Babišovi a vládě. Kontrast mezi červnovou slunnou budoucností a pochmurnou přítomností podle řady médií nic neilustruje lépe než „nechvalně proslulá“ rozlučka s koronavirem na pražském Karlově mostě, které se zúčastnily asi dva tisíce lidí. 

Prostí lidé nechápali a stále ještě nechápou, že covid je mnohem nakažlivější než chřipka, že infikovaný člověk ještě nemá příznaky a už kolem sebe šíří infekci, že smrtnost je mnohem vyšší a není zřejmé, že po prodělání nemoci získá člověk imunitu. Jisté je, že po covidu jsou poškozeny orgány v těle. Úroveň vzdělání je nízká, přírodovědné a technické obory jsou upozaďovány, ve školách se důraz klade hlavně na znalost angličtiny.  

V televizi i v novinách se stále oháněli ekonomikou, která má být na prvním místě. Lidský život až potom. Přidali se další opoziční politici, kteří lidem namluvili, že nošení roušek je omezení osobní svobody a nedemokratického smýšlení vlády. Roušky označovali posměšně jako náhubek, který Babiš chce nasadit občanům. Tvrdili (Piráti), že vláda lže a nemá situaci pod kontrolou. Začaly vystupovat známé osobnosti, které nebyly epidemiologové, jako jsou doktoři Pirk, Šmucler či Hnízdil, a ti hovořili stejně. (V poslední době se k nim přidal i bývalý prezident Klaus.) Prostý lid se sklonil před osobnostmi ověšenými tituly a uvěřil.  Bylo to jednodušší než se podřídit nepříjemným pravidlům. 

Marné bylo varování a předpovědi odborníků jako je parazitolog J. Flégr či epidemiolog Maďar. Na facebooku byli tito lidé vystaveni urážkám a posměchu. Právníci podávali žaloby proti nouzovému stavu. Selhali i novináři, kteří ostře napadali politiky. Tzv. celebrity – Lucie Bílá, Básiková (ta dokonce prohlásila, že by se už ráda nakazila) zlehčovaly nemoc. Selhala mládež, dokonce i vysokoškoláci, u nichž by člověk očekával jistou míru vědomostí. 

Česká republika zrušila, na rozdíl od ostatních států, téměř všechna opatření a na druhou vlnu se nepřipravila. 

Jenže počty nakažených dál stoupaly a stoupají a počty zemřelých přibývají. Byl vyhlášen nouzový stav a opatření se přitvrdila. Pokud budou čísla dál stoupat, nezbude, než vyhlásit celostátní karanténu, čili lockdown, jak se tomu nyní hezky česky říká.

V Letňanech se zřizuje nemocnice s 500 lůžky. Aktuálně se počítá s kolapsem nemocnic, nedostatkem covidových lůžek a personálu. Ještě k tomu přibyly povodně. Škoda, že nemáme pořádnou armádu jako za socializmu.

„Prosím vás všechny, zůstaňte doma,“ vzkázal občanům ministr Prymula.

Anna Spěváčková
Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:30.10. 11:55
Titulek:omluva.....
Omlouvám se, že článek už není zcela aktuální. Od té doby, co jsem jej napsala, uplynulo několik dní. Od té doby se stalo mnoho změn. Za podivných okolností byl odstřelen ministr zdravotnictví prof. Prymula. Pořád nevíme, kdo zavolal paparazziům z Blesku. Nebo pana Prymulu paparazziové permanentně sledovali? Sledují takto každou význačnou osobu? Kdo ví. Zajímavé je, jak okamžitě premiér Babiš vyletěl a požadoval jeho odvolání, ani nedožadoval žádné vysvětlení. Jen na základě několika fotek z bulváru odvolal svého nejdůležitějšího ministra. Co by se stalo, kdyby pan Prymula MĚL roušku? Pořád to nějak smrdí. Ale už máme nového ministra zdravotnictví, pana doc. Blatného. Prý si vzal pana Prymulu jako svého spolupracovníka. Uvidíme.
Jméno:Jan
Datum:30.10. 13:17
Titulek:je nutný okamžitý lockdown
Jedinou možností v dané situaci je podle obou našich modelů „tvrdý lockdown“. Takový, který ke stávajícím opatřením přidá vymahatelný zákaz návštěv mezi domácnostmi (podobně jako ve Walesu), a který bude účinně snižovat přítomnost na pracovišti. Zahraniční zkušenosti (např. z Izraele) ukazují, že tento typ opatření je účinný, a to i při omezeném trvání v řádu několika málo týdnů.
Dilema mezi zdravotním a ekonomickým pohledem je falešné. Stojíme před jinou otázkou – zda zaplatit nižší stovky miliard za „lockdown“ hned, nebo nechat epidemii běžet dál a zaplatit vyšší stovky miliard později.

Jde o standardní ekonomickou otázku z oblasti, kterou ekonomové nazývají „mezičasové volby“ (intertemporal decision making). Laicky řečeno popisuje rozhodování, zda je vhodná chvíle udělat určité rozhodnutí. Behaviorální vědy nás učí, že pro člověka je těžké se v takové situaci správně rozhodnout. Často se rozhodne iracionálně – místo malých nákladů a malé bolesti hned volí velké náklady a velkou bolest v budoucnosti.

"Okamžitý lockdown je nejlevnějším řešením. Lidé ale často místo okamžitých malých nákladů a malé bolesti rozhodnutí odkládají a vyberou si tak velké náklady a velkou bolest, jen později."

René Levinský ředitel Centra pro modelovaní biologických a společenských procesů
Zdroj: https://www.idnes.cz/techn et/veda/ma-byt-lockdown.A2 01028_203259_veda_mla
Jméno:Líba
Datum:30.10. 18:32
Titulek:není to ono
Dnes se poprvé objevil nový ministr zdravotnictví Blatný. Mě se jeví jako táborový řečník. Pane Romane Prymulo, chybíte nám. Vy jste oznámil pěkně srozumitelně fakta a dalo se vám věřit.
Jméno:No
Datum:01.11. 07:53
Titulek:měla byste
mluvit v jednotném čísle, píšete snad za sebe, ne ?
Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:01.11. 11:28
Titulek:ne mluvím i za jiné
Ne, mluvím i za lidi, kterým pan Prymula chybí. Vím o nich.
Jméno:polemika
Datum:01.11. 10:25
Titulek:motivace
Rozdíl mezi východem a západem je zatím značný.
Kromě státních opatření jsou na východě asi lidé i více motivováni
starat se individuálně o zdraví své i svých blízkých..
Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:01.11. 11:31
Titulek:dopis zastupitelům, MěPo a PoČR
Vážení kolegové,

počty nakažených osob nám v Neratovicích neustále rostou. K 30.10.2020 KHS registruje 243 nemocných v městě Neratovicích. Odhaduje se, že skutečný počet je 10x větší. Jsou bezpříznakoví nebo se léčí doma při menších potížích. Pak by bylo ve městě dva a půl tisíce nakažených. Nedivme se:

Podle zápisu krizového štábu jsou uzavřena hřiště. Cituji: zápis z jednání krizového štábu dne 22.10: 2020: - dětská hřiště jsou uzavřena, ostatní venkovní prostory - cvičiště a sportoviště naopak zůstanou veřejnosti k dispozic. Ale to není pravda. NEJSOU. Ve skutečnosti jsou to jen ta, která jsou pletivem oplocena, a branka nebo vrata jsou opatřena zámkem. Ve městě ale existují i neoplocená hřiště:

Volně přístupná a navštěvovaná jsou tato hřiště:

- Pouze nízkým dřevěným plůtkem je oploceno hřiště za policejním domem za Kojetickou.
- Na ploše vedle tohoto hřiště jsou volně rozmístěné hrací prvky.
- Za ulicí Na Výsluní je neoplocené hřiště s lanovkou, za pěkných dnů velmi navštěvované. Scházejí se zde hordy děcek a rodiče sedí u stolu a popíjejí. Přitom je celostátní zákaz popíjení alkoholu zakázáno. To se to pak šíří nákaza. Děti jsou největšími přenašeči infekce. Nikdo nic nekontroluje, co dělá policie ČR a městská policie????
- Za věžáky na Kojetické je další neoplocené hřiště.
- Hrací prvky u Labe, tzv. neratovická riviéra.

V mnoha městech jsou VŠECHNA hřiště nebo jednotlivé hrací prvky zapáskované policejní páskou s nápisem: Zákaz vstupu. To u nás nejde udělat? Nejsou lidi nebo by se pásky prodražily?

Další problém je desinfekce vnitřních prostor bytových domů. Při jarní vlně se dezinfikovalo. Nyní ne, i když v zápise z krizového štábu je uvedeno, že
- preventivní dezinfekce veřejných venkovních prostor nebude vzhledem minimální efektivitě (viz. jarní porada s KHS) městem prováděna, u vnitřních prostor je prováděna pravidelně během jejich úklidu.
Které vnitřní prostory jsou dezinfikovány? Veřejné? Nebo jaké? Jak to, že krizový štáb nevydá pokyn bytovým družstvům a SVJ, aby byly dezinfikovány vnitřní prostory (- tj. kliky, madla, tlačítka ve výtahů a pod.) bytových domů, kde je vysoká pravděpodobnost nákazy.

Pokud se týká krizového štábu, pak za jarní vlny od března do května jednala hned na začátku bezpečnostní rada města a pak krizový štáb celkem 17x. Nyní na podzim, kdy je situace katastrofální, jednal krizový štáb pouze 3x. Zápisy jsou zveřejňovány pouze na webu města.

Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:01.11. 11:32
Titulek:dopis zastupitelům, MěPo a PoČR
Proč nejsou ve formě výrazných letáků zveřejňovány důležité informace na výlepových plochách, aby byly dostupné i těm, kdo nemají počítač nebo s ním neumí? Jsou informace, které by měly být dostupné všem. Číslo krizové linky, pokyny k chování, telefon na oprávní a psychosociální poradnu v Líbeznicích (! - Líbeznice mají 20200!!!, Neratovice 15 a půl tisíce a nemají žádnou poradnu!). Co rozhlas? Systém VISO/VOX je prý určen jen pro mimořádné situace. Epidemie nemoci NENÍ mimořádná situace?

Lidé chodí bez roušek, mládež se shlukuje ve velkém počtu u Tepla u náměstí, i jinde, davy poudí po mostě do Mlékojed a zpátky, většina bez roušky, lávka je tak úzká, že dodržet 2 m rozestupy je nemožné a nikdo nic neřeší? Proč město samo nezpřísní podmínky - tj.povinnost nosit roušky VŠUDE na území města? Podle epidemiologů je tato vlna jen malá rozcvička a čekají nás horší časy.

Jaký máte na to názor? Co je podle vás nutné změnit?

Zdraví Mgr. Anna Spěváčková, zastupitelka města


Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:03.11. 11:32
Titulek:počet nakažených opět narůstá...
K 2.11.2020 je v ČR nakaženo 9 241 osob.

V Neratovicích stoupl počet nemocných k 2.11.2020 na 280 !!!!!!Jak vidíte, počet nemocných ve městě stále stoupá. Nedivte se. Krizový štáb (v čele se starostou, na podzim zatím zasedal 3x ) uvádí, že jsou uzavřena dětská hřiště. Nejsou. Uzavření se týká jen oplocených hřišť se zámky, Na Výsluní je neuzavřené hřiště pastelka, velké hřiště s lanovkou, kde se v pěkném počasí hromadí desítky dětí, dále za Kojetickými věžáky a na tzv. neratovickké riviéře. Lidé chodí po městě bez roušek nebo s rouškami na "půl žerdi", vůbec jim nevadí, že míjejí kolem jdoucí, na mlékojedské lávce nejde ani dodržet vzdálenost 2 m. Myslím že je načase, aby krizový štáb nebo kdo to má v kompetenci, vyhlásil povinnost nosit roušku na území města Neratovice. Jinak se řítíme do průšvihu.
Jméno:lucie
Datum:03.11. 12:50
Titulek:myslím
že nošení roušek všude tzn. i venku je povinné celostátně, jde jen o to, že by to měla policie kontrolovat a sankcionovat, ale tady o policajta nezavadíte, občas stojí za bukem a pokutují řidiče, nebo babky s malými psy, ale že se na náměstí a jeho blízkém okolí venčí velcí psy na volno, to nikoho nezajímá.