Další poškozené stromy

Tentokrát se poničení týká kmenů lísek tureckých podél silnice za trojkou školou.

Ještě nedávno zde bylo ještě osm mladých lip plstnatých, ale ty byly nelítostně vykáceny kvůli parkovišti a vybudování chodníku k autobusové zastávce. Zbyla zde jen jedna jediná. Dál pokračuje stromořadí lísek tureckých a ty byly v minulém týdnu poškozeny firmou FCC.

Šestnáct stromů má odřenou kůru z kmenů, některé i na několika místech. Kdo to udělal? Jak už jsem napsala, byla to FCC, která robotickou sekačkou osekávala okraj travnaté plochy, kde z navezené ornice vyrostl vysoký pás kvetoucích bylin. A právě ta výška byla příčinou sekání. Jenže špatně provedeného.

Kůra stromu je něco jako naše kůže: chrání strom před vnějším světem, zadržuje tekutiny, přijímá a a vylučuje plyny a vlhkost. Zabraňuje napadení chorobami a škůdci, především houbami. Každá rána je vstupní branou pro spóry hub. Jakmile se houby dostanou dovnitř stromu, prolamují všechny bariéry a vnikají hluboko do jádra dřeva. Strom se sice brání, ale stojí ho to spoustu energie a může se stát, že se neubrání. Zlomí se ve vichřici nebo uhyne.

Jenže tohle všechno nic neznamená. Už desítky let se se stromy a keři zachází špatně. Město už dávno mělo vypovědět smlouvu s FCC a vypsat výběrové řízení na údržbu města a na zeleň zvlášť. Společnost FCC poškozuje stromy už dlouhé roky. Většina stromů má poničené báze kmene od strunových sekaček. Necitlivě ořezané větve. Keře jsou bezohledně vyřezány až k zemi nebo „omylem“ vysekány s trávou či  sestříhány do geometrických tvarů.  Trávníky jsou ohoblovány místy až do hlíny. Při výsadbě jsou stromy utopeny v děrách a pak zakrní. Výsadba nových stromů je vůbec kapitola sama pro sebe.

Společnost FCC má totiž s městem uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou, nemá proto žádnou motivaci, aby údržbu zeleně prováděla pořádně a kvalitně. Město jí platí paušálně. Platí ji za špatnou práci, i za to, co neudělá.

Chci vidět, jak město pokutuje FCC za poškození stromů.

Anna Spěváčková
Jméno:Fany
Datum:09.07. 16:04
Titulek:lísky turecké
Co na to říct?..je to smutné. Celá firma FCC by měla táhnout do háje a neotravovat lidem v Neratovicích život! Nemůžu se zbavit dojmu, že ničí zeleň záměrně, snad i na něčí popud..jeden se tu už snad ani ničemu nemůže divit. Ale jak říkala moje babička, na každou svini se vaří v kotli voda..
Jméno:Iva
Datum:11.07. 09:24
Titulek:spravedlnosti na světě není
A člověk je barbar na entou.Ani ta zvířata se k sobě a přírodě nechovají tak jako člověk.A má-li přihlížet páchanému zlu a čekat na onu vařenou vodu uteče ještě spousty vody.V našem Kocourkově určitě.Bratrstvo "Hmyzu zdar" to tu žene do kytek...Všechno!