Proč jsou dvě stání na kola u vlakové zastávky?

Je to jen malá ukázka staveb, které se připravují a projektují za zavřenými dveřmi; staveb bez koncepce, bez řádné oponentury, bez zapojení dalších odborníků, zastupitelů a občanů.

O co se jedná? V Mánesově ulici (obchvat trojky školy) byla vybudována nová parkovací místa a na jejich konci byl vztyčen přístřešek se stojanem na 12 kol. Takový správný neratovický výtvor. Přístřešek je sice zastřešený, ale ze všech stran otevřený; už si představuji kola při lijáku nebo v chumelenici Stojan je opět oblíbený, neratovický. Asi je levný, ale z hlediska uživatele je to šmejd. Nizounké oblouky, ke kterým se musíte shýbnout, abyste připevnili kolo. Za kolo. To se odmontuje a zbytek skončí ve sběrných surovinách. Pokud je mezera mezi koly, je nutné stojan oběhnout do trávy, sklonit se, připoutat. Pro staršího člověka namáhavý výkon.

Ten, kdo navrhl komunikaci včetně přístřešku, nemyslel v souvislostech, které musí v závěru vytvořit jednotu. Kdyby se vcítil do uživatele komunikace, nemohl by vzniknout takový paskvil. Bylo by dobré vědět, kdo to byl, protože takový výtvor vypovídá o neschopnosti a neodpovědnosti. To mohl vymyslet jen člověk bez mozku.

Kvůli tomu dílu bylo vykáceno osm vzrostlých životaschopných lip plstnatých, nahrazených pouhými šesti sazenicemi dubů se sloupovitým vzrůstem. Bude trvat čtyřicet let, než se rozrostou, pokud neuhynou, jak se zde běžně stává.

Když se vybudovala parkovací místa a přístřešek, najednou se přišlo na to, že chodník nevede až k autobusové zastávce (musím se přiznat, že jsem na to upozornila na zasedání zastupitelstva) a tak byl chodník dodatečně prodloužen. (Ale nikdo neřekl: paní Spěváčková, tak jsme ten chodník na váš podnět dostavěli. Ne, ne, to si přidali do svých zásluh.)

Za delší dobu byla dostavěna železniční zastávka. A ejhle, u ní je opět přístřešek na kola, tentokrát v režii nějakého skutečného projektanta, protože tento přístřešek je nejen zastřešený, ale i chráněný ze tří stran plexisklovými stěnami. A pozor změna: v přístřešku jsou nainstalovány vysoké účelové moderní stojany ve tvaru obráceného U, ke kterému můžete připoutat k rámu kola z každé strany jeden bicykl. A nemusíte se ohýbat. Vejde se tam 30 kusů.

A teď mi řekněte, kdo měl tyto stavby na starosti, proč prošly takové nesmysly jako dva přístřešky na kola u jedné autobusové zastávky, kdo je za ně zodpovědný a jak bude postihnut za zbytečně utracené peníze.

Nesmějte se tolik.

Anna Spěváčková
Jméno:Eva
Datum:16.05. 19:19
Titulek:jako byste
To tu neznala,vlk se nažral...