Vypěstujte si svoji zeleninu a ovoce

Tento článek jsem zaslala do červnových Listů, které bohužel nevyjdou. Chtěla jsem včas upozornit zahrádkáře, že co si nevypěstují, nekoupí. I na balkoně se dá leccos vypěstovat. Město by mělo svým občanům poskytnout své pozemky k zahradničení.

Ceny tohoto zboží rostou a budou růst dál. Na vině je postupující sucho, ubývání orné půdy, pěstování řepky, epidemie, nedostatek pracovních sil apod. Zelenina a ovoce se pomalu stávají luxusem, nemluvě o masu.

Přitom je možné si je vypěstovat: levnější, chutnější a zdravější.

Kdo má balkon, je možné pěstovat hlavně různé druhy salátů v truhlících. Dají se pěstovat rajčata a okurky v kyblících. Má to výhody. Přijde mrazivá noc, přikryjete nádoby igelitem, můžete zalévat vodou, která by skončila v kanalizaci. Od jara do podzimu budete mít čerstvou zeleninu.

Kdo máte to štěstí a máte zahrádku, vykašlete se na trávník. Stejně z něj nikdy nebude golfová kvalita. Ponechte ho tam kde máte posezení, nebo na cestičkách, zbytek přeměňte na záhony.

Osvědčené jsou brambory, kdo si někdy uvařil své nové brambory, už mu nikdy nebudou chutnat ty z obchodu. Výhodné je pěstovat pnoucí fazole na lusky a semena, stejně jako okurky vinoucí se na síti nebo pletivu, zaberou minimum místa.

Určitě by neměla chybět rajčata všech barev a tvarů, a opět: kdo ochutnal rajče čerstvě utržené z rostliny, zapomene na kupované.

Zajímavé plodiny jsou polozapomenuté vodnice a tuřín, kedlubny giganty, už vzpomenuté saláty, hrášek apod.

Na větší zahrádce by neměly chybět keře s jedlým ovocem, pár jabloní, višeň, třešeň, broskvoň…

Hlavně snažte se zadržet co nejvíce dešťové vody. V sudech, v nádržích.

Zapomeňte na thuje, zelené sítě, trampolíny a jiné módní nesmysly.

Nemáte zahrádku?

Město vlastní pozemky, které buď pronajímá cizím zemědělským podnikatelům nebo je chce podle nového územního plánu zastavět. Mělo by je poskytnout svým občanům, zahrádkářům, aby si mohli vypěstovat potraviny, na které časem nebudou mít.

Anna Spěváčková
Jméno:Jája
Datum:24.05. 09:30
Titulek:pěstujte pažitku
Pažitka není náročná na pěstování a měl by ji mít každý doma. Je totiž nejen chutná, ale i velmi zdravá.

Pažitka je nenápadná zelenina, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Pěstovat se dá venku na zahradě, ale i v panelákovém bytě někde na okně. Má velmi široké využití a je výtečným pomocníkem hlavně ve studené kuchyni. Kromě toho, že je dobrá, má v sobě obrovské množství zdravých látek a dokáže vaše tělo chránit i proti mnoha druhům rakoviny!

Pažitka je hojně rozšířená v Evropě, Asii i na severu Ameriky. Chutná a voní jako jemná cibulka. V kuchyni má široké použití. Dá se jí ochutit chléb s máslem (sádlem) nebo polévky. Vylepšuje chuť brambor, vaječných jídel, polévek a omáček. Přidává se i k lehkým rybím specialitám nebo do omáček. Pažitka povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení, usnadňuje zažívání při rekonvalescenci a má protizánětlivé účinky. Je ceněna pro velký obsah b&i acute;lk ovin, je zdrojem vitamínu C i B2 a celé řady minerálů, jak o je sodík, vápník, železo nebo fosfor. Doporučuje se konzumovat jen v syrovém stavu, neboť sušená ztrácí své aroma.

Pažitka je malý zázrak přírody! :-)

Proč jíst pažitku?
1. Pažitka výborně podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv.
2. Je účinná proti střevním parazitům.
3. Snižuje krevní tlak.
4. Obsahuje vysoké množství vitamínu C, riboflavin, draslík, vápník, fosfor, sodík, železo a beta-karoten.
5. Nať pažitky má mnohostranné využití. Je neocenitelnou hlavně ve studené kuchyni.

Účinné látky v pažitce.
Obsahuje vysoké množství vitamínu C, dále riboflavinu, draslíku, vápníku, fosforu, sodíku, železa a beta-karotenu.