Chraňte jiřičky

Je jich čím dál méně. Nemají kde hnízdit, lidé shazují jejich hnízda (u nás Na Výsluní 1308 a 1381!). Ubývá hmyz, kterým se živí.

Loví za letu převážně mšice, létající mravence a mouchy. Jak je možné, že je jich čím dál méně? Ve městech se zelené plochy intenzivně sekají nebo dokonce hoblují až do půdy, udusané jako beton; v takových podmínkách se hmyz nemůže vyvíjet a jiřičkám chybí potrava. Škodí jim intenzivní velkoplošné zemědělství - velké lány, které narušují pestrost krajiny, současně použité chemikálie likvidují hmyz.

Problémem je i sucho, protože ke stavbě hnízda potřebují bláto, které nosí v hrudkách v zobáčku, a kousek po kousku z něj lepí polokulovité hnízdo, které je až na vletový otvor uzavřené, uvnitř vystlané peřím a stébly. Do něj jiřička snáší 3 - 6 bílých vajíček, které 14 -16 dní zahřívají střídavě oba ptáci, kteří se společně dělí o krmení mláďat.

Jiřička obecná létá rychlostí 74 kilometrů v hodině. Hnízda jiřiček často lidé srážejí kvůli velkému množství trusu hromadícího se pod nimi. Tomu lze snadno zabránit uložením prkna nebo plechu pod hnízdo.

Za odměnu vám jiřičky vychytají mouchy a můžete pozorovat malá miminka s bílými hrdélky, jak se vyvíjejí a poslouchat jak si povídají.

Odstraňování hnízd je od roku 2004 zakázáno (zákon 114/1992 § 5a odst. 1 b))!

Preventivně lze stavbu opatřit zábranami jako šikmým překlenutím uzavřených pravých úhlů nebo kluzkým povrchem na místech možného hnízdění, jakékoliv plašiče jako CD jsou neúčinné!

Co můžeme pro jiřičky udělat: Jejich hnízdění lze podpořit nainstalováním hnízdních podložek nebo umělých hnízd. (x) Aby měly dostatek bláta na stavbu hnízd, můžeme jim na plochu u domu připravit plochou nádobu s hlínou zalitou vodou.

Na zimu jiřičky odlétají, ale nejasné zůstává, kam až doletí po přeletu Sahary. Zatím je to nerozluštěné tajemství. Na přelomu dubna a května můžeme očekávat jejich přílet, odlétají v září.

Kupodivu mnoho lidí považuje jiřičku za vlaštovku. Jiřička je poměrně malý pták, délka cca 13 cm, spodní strana těla je bílá, bílé je i opeření nožiček. Svrchu je modročerná, křídla a málo vykrojený ocásek jsou hnědočerné. Hnízda si staví pod převisem střech nebo na vnějších stěnách budov. (Na rozdíl od vlaštovek, které si staví miskovité hnízdo uvnitř budov, nejlépe v hospodářských staveních. Musí mít možnost k hnízdu létat.)

Važte si jiřiček a pomozte jim u nás přežít a vyvést mláďata. Možná za pár let už nebudou, mizí závratným tempem.

Pokud to tak půjde dál, vymřou.

(x) Umělá hnízda pro jiřičky i vlaštovky se běžně prodávají, dokonce i s nedodělaným vletovým otvorem, aby si jej mohly jiřičky dodělat.

https://www.zelenadomacnost.com/k/ptaci-hnizdahnizdni-kose

http://www.chovzvirat.cz/clanek/603-pomoc-vlastovkam-a-jirickam-umelymi-hnizdisti/

Anna Spěváčková
Jméno:J.
Datum:16.04. 13:17
Titulek:Více k legislativě a hnízdům - zdroj ČSO
Všichni volně žijící ptáci jsou u nás chránění podle § 5a zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. A chráněna jsou všechna vývojová stadia, od vajec a mláďat až po dospělé jedince. Kromě úmyslného odchytu a usmrcování patří mezi zakázané činnosti i POŠKOZOVÁNÍ, NIČENÍ a ODSTRAŇOVÁNÍ hnízd.

Je přitom zcela lhostejno, kde se hnízdo nachází a zda je v daný moment obsazeno. Neměli bychom tedy svévolně odstraňovat ani neobsazená hnízda na podzim po vyhnízdění, ať už jsou umístěna na stromě, v křoví, na balkoně paneláku nebo uvnitř ve stáji či v garáži.

Uvedená ochrana se vztahuje i na vlaštovky a jiřičky. Ať už se rozhodnou postavit svá hnízda kdekoli, měli bychom jejich potřeby respektovat a maximálně pod hnízdo umístit prkénko k zachytávání trusu. Odstraňování hnízd rozhodně není přípustné, a to ani na podzim či v zimě, kdy jsou vlaštovky a jiřičky v Africe. Potřebujeme-li skutečně z nějakého důvodu hnízda odstranit, například pokud chceme opravovat fasádu či vyměnit okna, je třeba s dostatečným předstihem požádat orgán ochrany přírody (v případě vlaštovek a jiřiček úřad obce s rozšířenou působností) o udělení výjimky.

Na bezohledné jedince, kteří by zákazů nedbali a hnízda jiřiček či vlaštovek bez povolení odstraňovali, pamatuje zákon pokutami až do výše 100 000 Kč pro fyzické osoby a až do 2 milionů Kč pro právnické osoby a podnikatele (tj. i BYTOVÁ DRUŽSTVA).

V případě, že se stanete svědky shazování hnízd, zejména v hnízdní době, je na místě okamžitě volat Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP).
Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:18.04. 19:23
Titulek:oprava, ne dům 1308,tam jiřičky nehnízdí
Chyba se vloudila...Má být správně dům č. 1380, tím je druhá část bloku vedle 1381. OŽP nás informoval, že napsal družstvu kvůli zákazu shazovat jiřiččí hnízda, ale dopis nám nepřeposlal.