Vichřice a koronavirus

Tento rok je a bude velmi neklidný. Silné větry se budou opakovat, lze předpokládat rozkolísanost počasí: vedra, možná studené jaro, nic nemůžeme odhadnout. A k tomu se přidal koronavirus a expanze migrantů do Evropy.

Počasí je na okraji chaosu, koronavir už máme i v České republice. Ve stadiu jakékoli krize je odpovědnost na každém z nás. Nelze nic očekávat od státu. (Přesto si myslím, že vedení obce by mělo podporovat semknutí komunity, aby si lidé navzájem pomáhali. Je to reálné nebo jen iluze, která je ve zdejších podmínkách nepředstavitelná? ) Vstupujeme do období, kdy nelze nic předpovídat; je nutné se připravit na omezení a hlavně mít dost duševní energie. Místo strachu by lidé měli upřednostňovat vlastnosti jako je statečnost a odvaha, kterými se vyznačovali Evropané.

Takže se vrátíme k vichřicím. První, nazvaná Sabine, prosvištěla naší zemí začátkem února a napáchala méně škod než se očekávalo. Padly další borovice se štíhlými kmeny v Mládežnické (původně rostly hustě, a proto se stromy tlačily ke světlu co nejvýše. Jenže v písku trpěly nedostatkem vody a usychaly, byly vykáceny a zbylé stromy s dlouhými kmeny ztratily rovnováhu. Ke zkáze přispělo i vykácení dubu (s larvami vzácných brouků) na rohu ulic, který zmirňoval nápory západních větrů. Vichřici neodolal ani javor Na výsluní a nějaké plechy a část krytin.

Druhá, Julie, v polovině února, napáchala výrazně méně škod. Bilance obou vichřic: 8 padlých stromů, z toho dva javory naproti Tescu. Stromy byly poškozeny firmou FCC při sekání trávy strunovými sekačkami. V místech rány začaly kmeny hnít a nevydržely nápor větru. Je potřeba zkontrolovat stav stromů, odstranit prohnilé a nahradit jinými druhy. Nabízejí se vícekmenné stromy a to jeřáb či kalina, raději oboje. Myslím, že ani vrby by nebyly špatným řešením – rychle rostou a poskytují potravu včelám.

A nyní koronavirus. Jeho počátek klademe do Číny, ale odkud skutečně pochází, se lze jen dohadovat a myslet si můžeme cokoli. Asi jako dodnes nevíme, kdo přesně shodil mrakodrapy v NY. V době globálního pohybu po planetě a schengenu není divu, že se od začátku prosince 2019 rozšířil do celého světa. I k nám. (EU nám nepomůže, každý stát se musí starat sám o sebe.) Je polovina března a máme už 117 případů. (Nejpostiženější je Itálie a Írán, samozřejmě i Čína, která to řešila razantně). U nás mají většinou na svědomí nezodpovědní a lehkomyslní lidé, kteří se vydali lyžovat do Itálie, která se už v té době zmítala v náporu infekce. „Lyžovačka“ pro ně byla důležitější než zdraví. Když pro navrátilce byla od určitého data vyhlášena dočasná izolace, raději se předčasně sbalili a odjeli domů, aby nemuseli do karantény. Naše ultraliberální politika nese své plody. Lidé si zvykli, že nemusí dodržovat pravidle a lze cokoli „přečurat.“

Je nařízená karanténo pro lidi přijíždějící z rizikových oblastí, je doporučený pobyt doma pro seniory. Kdo se nakazí koronavirem, a nemusí o tom vědět, může nakazit staré lidi ve svém okolí. Senioři jsou ti, o koho zde běží nejvíc. Koronavirus je totiž nejnebezpečnější pro staré, nemocné (hlavně diabetici) a se sníženou imunitou. Děti a mladí lidé tím projdou bez problémů.

Zatím to vypadá, že se situace bude i nadále zhoršovat tak jako jinde a kdo ví, kdy budou nařízeny přísnější a delší opatření.

Nic podobného jsme zatím nezažili. (Tedy kromě dvou vln povodní v roce 1997 a 2002. )

P.S.: Karel Čapek napsal hru Bílá nemoc. Jako většina děl tohoto geniálního spisovatele předvídá věci budoucí. V tomto případě popisuje pandemii nemoci zvané bílá neboli Čengova nemoc, která pochází z Číny a napadá pouze starší lidi. Umírají na ni miliony.

Cituji z knihy: Zatím je nezvratně zjištěno, že Čengova nemoc postihuje jenom osoby asi tak od čtyřiceti pěti nebo padesáti let nahoru. Patrně jí poskytují příznivou půdu ony normální organické změny, kterým říkáme stárnutí….

P.P.S.: Dnes 12. 3. 2020 vláda vyhlásila kvůli koronaviru nouzový stav. Od čtvrtka 14 hodin a na 30 dnů, na delší dobu by to musela udělat Sněmovna. Zakázala vstup do Česka cizincům z patnácti rizikových zemí a cestu Čechům do nich i přítomnost lidí v provozovnách stravovacích služeb od 20 hodin do šesté hodiny ranní. Stravovací zařízení budou zavřená také ve velkých nákupních centrech nad pět tisíc metrů čtverečních. Zůstávají tam tedy otevřeny obchody s oblečením a supermarkety.

Lidé také nebudou moci od šesté hodiny ranní do veškerých zábavních zařízení, do posiloven, solárií, provozoven wellness služeb, na sportoviště či koupaliště.

Od pátečních šesti hodin také vláda zakázala divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční akce, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, trhy a veletrhy s účastí přesahující ve stejný čas 30 lidí.

Je možné, že ve chvíli, kdy vyjde tento článek, vše bude jinak.

Anna Spěváčková
Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:16.04. 14:18
Titulek:jak to probíhalo....
Pokud jste dočetli článek do konce, jistě jste zjistili, že byl psán před mnoha týdny, už si ani nepamatuji kdy to bylo přesně. 12. března jsem dopisovala podmínky nařízení vlády. Když jsem psala, že vláda se o nás nepostará, neměla jsem úplně pravdu. Vláda poměrně rychle nařídila řadu patření, aby uchránila populaci před nákazou. (Předsedkyně EK Lajenová nám spílala, že jsme zavřeli hranice). Myslím, že nejdůležitější byla povinnost nosit roušky. Jenže kde je vzít? (Pro rejpaly: V žádném státě nebyly ochranné pomůcky v dostatečném množství), ale lid český a moravský si umí poradit: vytáhli jsme šicí stroje a látky a začali šít. Stovky, tisíce roušek. Brzy nebyla ani desinfekce a zase zapůsobila naše improvizační schopnost: Alpa má jen 60%, ale zelená Lesana 70%, to je přesně ono, v lékárně mají 3% peroxid a máme desinfekci. Gel není potřeba. Moraváci vytáhli slivovici, ta je v každé domácnosti, konzumní líh má dokonce 80% (naposledy jsem jej viděla před lety v Hanušovicích v samošce). Takoví Američani nemají doma ani jehlu a nit, co má díru se vyhodí, ani vařit neumí. Jsem ráda, že jsem Češka. Nikde jinde bych nechtěla bydlet. Myslím v zemi. S Neratovicemi je to horší. Místní vedení se během krize ukázalo v pravém světle. Skrovné informace jen na facebooku, minimální na webu města. Kdo nemá počítač nebo s ním neumí, což se týká právě rizikové skupiny seniorů, má smůlu. Tisíckrát jsem žádala pana starostu, aby využíval rozhlas, odvedle z Kojetic se pravidelně ozývala znělka místního rozhlasu, ne, ne, ne....nejde, nelze použít. Pak najednou zazněla z ROZHLASU píseň Není nutno, asi aby město rozveselilo nezaměstnané a chudé tím, že nemít prachy, nevadí. Kdyby dostali do pazour ty, co to mohli pustit, asi by z nich moc nezbylo. Ale kdo to byl? To je dodnes velké tajemství...Přišly Velikonoce a lidstvo odvrhlo roušky, po víkendu by se mělo ukázat, zda stoupnou počty nakažených, jestli ano, přitáhnou se opět otěže.
P.S.: Víte, že máme kronikářku? Moc o ní není slyšet. Jsem zvědavá, jak pro potomky popíše naši nedobrou dobu. Po první světové válce, píší kronikáři, děcka zvlčila, neposlouchala a toulala se....Tak uvidíme.
Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:16.04. 14:48
Titulek:doplnění
Nyní převládá názor epidemiologů, že rizikový faktor je hlavně obezita (tloušťka), vysoký tlak a kardiovaskulární choroby.
Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:17.04. 13:21
Titulek:Chraňme divokou přírodu!
To je něco pro naši radnici, hlavně pro Hmyzu zdar. Lidé, kteří rozhodují, odmítají ponechat plochy ve městě v nenarušeném přírodním stavu. Chystají se poničit lesíky v Mládežnické, v Mlékojedech a částečně i u městského úřadu. Lesíky Mládežnická a Mlékojedy jsou ukázkou přírodního prostředí, v němž se přirozenou cestou obnovují porosty,žije zde spousta ptáků, hmyzu a malých savců. To všechno zmizí po tzv. revitalizaci, kterou někdo navrhl a někdo schválil.

Podívejte se na video; týká se sice Číny, ale má význam i pro nás: :

https://video.aktualne.cz/ zivot-v-pandemii/superodol ni-netopyri-jejich-vyzkum- muze-byt-klicem-k-leku-na/ r~6bec08247d9411eab1110cc4 7ab5f122/

smažte mezery
Jméno:J.P.
Datum:27.04. 20:56
Titulek:Soud zrušil 4vládní opatření:volný pohyb
Rozsudek pražského Městského soudu má za cíl zpochybnění vládních opatření při boji s koronavirem. Je jím rozmetána snaha o předání stavu ohrožení do rukou odborníků v oboru virologie a epidemiologie. Vláda správně nechala rozhodovat přední kapacity v tomto oboru. Tím se předešlo lidské tragédii, jíž jsme svědky v zemích, kde včasný zásah promeškali. Vznikly tak mnohatisícové ztráty na životech obětí liknavosti. Tento scénář u nás, díky nasazení odborníků, nenastal. Rozsudek dává právo všem podnikatelům, kteří na této pandemii prodělali, aby se hlásili o celý ušlý zisk. Podtextem tohoto rozsudku je tedy poškození vlády a všech občanů, kdy k podnikatelským subjektům budou směřovat ze státního rozpočtu další mnohamiliardové částky. To oslabí stávající vládu. Rozsudek má a bude mít velice závažné důsledky pro celou naši společnost. Pokud se nepodaří "ukočírovat" náš státní rozpočet ve snesitelných, splatitelných mezích, je tím přímo ohrožena současná vládní garnitura. Tento úmysl je z rozsudku městského soudu patrný. Je to tedy (jak jinak než skrytý) pokus o budoucí státní převrat. Je to přihrávka na smeč všem podvratným, protistátním živlům. …..Mějte se hezky.
Jméno:Martin Růžička
Datum:29.04. 18:47
Titulek:Spíš vláda udělala chybu!
Spíš vláda udělala chybu!
Soud pouze upozornil na chybu.
Vláda zakázala spoustu aktivit a dost nesmyslně. To že pak zkusili levárnu přes ministerstvo je problém a neschopnost (nebo všehoschopnost)
Mají snad podnikatelé propouštět? Nebo to mají táhnout ze svého? Proč?
Soud to zrušil oprávněně!
Vláda neudělala jen tuhle jednu chybu... a pokud za to ponese následky, tak to je snad dobře :)
Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:04.05. 16:11
Titulek:soukromníci a ochranné prostředky
Staženo z internetu: Soukromé ordinace fasují zdravotnický materiál a odepisují si to z daní, takže nemůžou po státu chtít, aby to platil za ně ! A pokud si ho nezajistili dopředu, je to jejich věc. V Hrádku nad Nisou polistopadoví politici položili Vulkán, který vyráběl gumové rukavice a tak jim můžeme poděkovat, že to dnes chybí, liberečtí polistopadoví politici zbourali Textilanu, zavřela se Seba Tanvald, Kolora Semily, takže jim můžeme poděkovat, že chybí textilní materiál na ochranné pomůcky. Mnozí tito hrobaři našeho průmyslu dosud sedí ve vládě včetně Senátu a pomlouvají prezidenta a premiéra, že je to všecko jejich vina, že ve zdravotnictví to či ono chybí, takže by se měli chytit za nos a zastydět se. Obzvláště opozice by se měla umravnostnit a v této těžké době nepoštvávat lidi mezi sebou a místo věčné kritiky by měla začít pomáhat kde se dá, jak to dělá většina národa. V devadesátých letech jsem pozorně sledoval základní poučení nových politických lídrů pro nové časy. Co nejmenší stát, který do ničeho nezasahuje, soukromé je nejlepší a postará se o sebe bez státu, volný trh vše vyřeší ! V soupisu zdravotnického materiálu jsem se dočetl, že ochranné roušky (ústenky) jsou normální spotřební materiál, jako jednorázové rukavice či toaletní papír. Takže pane Netolický,: nejsou náhodou krajské nemocnice a většina zdravotnických zařízení ve Vašem kraji podřízena přímo Vám? Není zásobování těchto zdravotnických zařízení zdravotnickým materiálem Vaše zodpovědnost ? Takže pane Šmuclere, Vy jste ve svých soukromých ordinacích používali roušky při své práci dlouho před koronavirem. To vám je dříve sháněla vláda? Jak to, že jste jich ve svých skladech měli tak málo ? Takže pane Kubek, můžete mi vysvětlit, proč by spotřební materiál včetně roušek měl shánět pro soukromé ordinace lékařů stát (v době volného trhu) ? Takže pánové, zdá se mi,že svalováním viny na vládu pouze zastíráte svoji vlastní neschopnost !

Všichni tady chtějí kapitalismus, chtějí soukromě podnikat, ale se socialistickými výhodami. To, ale přeci nejde. Stát není dojná kráva.

Váš hloupej Honza z Horní Dolní