Proč jsou veřejná zasedání zastupitelstva tak rozsáhlá a dlouhá?

Začíná se v 16.00 a končí o půlnoci nebo kousek před ní. Zamyslel se někdo nad tím, proč tomu tak je?

První důvod: Koalice je domluvená, jak bude hlasovat, a i když opozice a někdy i občané sáhodlouze předkládají argumenty proti záměru, nic se nezmění na konečném hlasování.

Kdo se zúčastnil jednání zastupitelů nebo je sledoval v přímém přenosu, jistě si všimnul, že projednávání jednotlivých bodů probíhá zhruba podle stejných pravidel. Místo aby starosta nebo předkladatel návrhu vysvětlil zastupitelům i přítomným o co se jedná, nechal promítnout všechny potřebné podklady a objasnil, zda je schválení v zájmu města a občanů, přečte pouze návrh usnesení, o kterém se má hlasovat. Jestliže opoziční zastupitelé a někdy i občané nesouhlasí se schválením bodu, vypukne dlouhá diskuze, vrší se argumenty proti, diskutující poukazují na chyby a nedostatky, snaží se vysvětlit, co je špatně, ale marně.

Marně, protože koalice je domluvená, jak bude hlasovat a opozici přehlasuje. Uplyne hodina i dvě beznadějné diskuze a stejně si spojenci Mrzílkové a spol. prosadí svou. Příkladem by mohla být diskuze k změně územního plánu na výstavbu polikliniky na Benešovce.

Neuvolněná místostarostka Mrzílková, starosta Kroužecký a zřejmě i další lidé s nimi spojení tvrdí, že zastupitelstvo není diskuzní klub. Chtějí, aby body programu byly co nejrychleji schváleny a znechucení koaliční zastupitelé mohli odejít domů.

Jenže demokracie JE diskuze. Zasedání jsou veřejná právě proto, aby občané mohli sledovat, jaké postoje zaujímají jednotliví zastupitelé, jak hlasují a o čem diskutují. Podle toho by se měli rozhodovat, koho budou volit v příštích volbách. Zasedání bez diskuze nemají význam.

Druhý důvod: Zasedání zastupitelstva se konají méně často, než by bylo třeba. V lednu, v dubnu, v listopadu a v prázdninových měsících se zastupitelstvo neschází. Každý pochopí, že pokud je zasedání jednou za dva měsíce, nahromadí se věci k projednání a pak se nedivme, že zastupitelstvo začne ve čtyři odpoledne a končí před půlnocí. Kdo vydrží osm hodin se soustředit na průběh jednání, kdo z občanů vydrží sledovat něco, o čem neví ani hlavu ani patu?

Třetí důvod: Asi ten nejdůležitější, je způsob vedení zasedání. Starosta Kroužecký si není jistý tzv. v kramflekách, nemá zkušenosti, řídit zasedání mu dělá potíže a navíc, vedle něj jako bdělá obrýlená opička (a navíc ještě přežvykující – podívejte se na videopřenos z 23. 10. 2019) mu nahlíží do papírů a neustále breptá bývalá starostka Mrzílková. Pokud se někdo nechá zvolit starostou, měl by vědět, že je to funkce velmi náročná, nejen na čas, ale i na zodpovědná, ale i  riziková. Mnozí občané doufali, že nový starosta se oprostí od vlivu bývalé starostky a dokáže samostatně jednat v zájmu občanů a obce. Bohužel, zatím se tak neděje, bývalá starostka si udržela svůj vliv nejen v samosprávě, ale i na radnici.

Anna Spěváčková