Kvůli obrovským výdajům nezůstane městu na nezbytné potřeby obyvatel a adaptaci na klimatické změny

Také se vám motá hlava z částek, které město utratilo a ještě utratí za velkolepé stavby? Nový bazén za skoro padesát milionů, rekonstrukce kulturáku za tři sta milionů, poliklinika za dalších sto „melounů“, a co teprve výdaje na PPO (protipovodňovou ochranu okolí Labe)...

A to nepočítám další výdaje za nové silnice a chodníky, za nesmyslnou rekonstrukci (čti zničení) Kostomlatského sadů a lesíků v Mládežnické a na Kojetické u radnice a možná za další stavby, které byly a jsou vskrytu za zavřenými dveřmi připravovány k realizaci.

Všechny investice mají jedno společné: jsou uvedeny v rozpočtu města i s předpokládanými (pravděpodobně s vysoce nadhodnocenými) výdaji, a protože byl rozpočet schválen na konci minulého roku 2018, mohou se kdykoli realizovat.

Jak to, že jej zastupitelé schválili? Za prvé: zastupitelé, z větší míry noví a nezkušení, dostali hned po volbách rozpočet v pátém čtení, tedy v konečné podobě, kdy pod hrozbou provizorního rozpočtu (rozpočtové provizórium), jej raději schválili. Za druhé: zastupitelé seskupení do staronové koalice kolem bývalém starostky Mrzílkové většinou hlasů disciplinovaně rozpočet schválili, bohužel přidali se k nim i někteří zastupitelé z NeraHnutí.  

Ačkoliv je zastupitelstvo nejvyšší samosprávný orgán ve městě (není to ani starosta, místostarostové ani rada, ty volí zastupitelé a mohou je kdykoli odvolat – pokud seženou většinu 11 hlasů), zastupitelé schvalují pouze kosmetické změny, ale ke skutečnému rozhodování se nedostanou. Ačkoli mají zastupovat občany a hájit jejich potřeby, nejsou na tom o moc lépe, než oni.

Vezměme si na příklad obrovský plán rekonstrukce Společenského domu (budu jej pro zkrácení nazývat kulturák.) Celá ta nabubřelost by měla stát cca 300 milionů bez DPH, 360 s DPH. Celá ta akce byla upečená na radnici, veřejnost neměla vůbec možnost se k ní vyjádřit, ačkoliv to budou občané, kteří ji zaplatí z rozpočtu (i když nám bude schválena nějaká dotace, stejně ty peníze musí město mít).

Pouze vedení města a úředníci se měli na prezentaci dne 23. září 2019 možnost seznámit s projektem největší stavby – rekonstrukce kulturáku. Architekt Jiří Opočenský a ing. Štěpánka představili projekt rekonstrukce budovy a okolních prostor. Zcela náhodou jsem se o schůzce dozvěděla a využila možnosti se prezentace zúčastnit. Udivilo mě, že tak rozsáhlý projekt za stovky milionů nebyl představen ani zastupitelům ani občanům, ačkoliv tak obrovský výdaj na desítky let ovlivní život ve městě. Nebudou peníze na služby ani potřeby obyvatel. Peníze se vyplýtvají na jednu z velkých akcí a město bude dál chátrat. 

Z prezentace nebyl pořízen zápis, neexistuje doklad, že byly vzneseny důležité připomínky k chybám v projektu.

Starosta města Kroužecký nakonec vyšel vstříc požadavkům některých zastupitelů, aby i oni byli seznámeni s projekty největších staveb, které město chystá. Ale o tom v dalším článku.

Anna Spěváčková
Jméno:Aleš ne Kocourek
Datum:01.11. 17:38
Titulek:doplním
Zapomněla jste na parkovací dům pro movité s mnoha auty.
Jméno:Bořek
Datum:05.11. 10:50
Titulek:v přírodním stylu
Co ty zahrady u mateřských škol? Je možné, že jedna stála dva a půl milionů? To se mi zdá hodně předražené.
Jméno:Míša
Datum:05.11. 17:08
Titulek:cože??!!
2,5 mega za pár zatlučených kůlů a cestiček??!!Njn,vícepráce a malá domů také na něco příjde.
Jméno:Martin Růžička
Datum:06.11. 11:56
Titulek:Jsou tam nové domky
Jsou tam nové domky. Terénní úpravy.
Je tam docela dost herních prvků.
Víte kolik stojí třeba skluzavka?
Jméno:Míša
Datum:06.11. 18:38
Titulek: to nevím
Ale předpokládám,že na zhotovitele proběhlo nějaké výběrové řízení.A jeden druh zboží či služeb lze dnes pořídit u různých obchodníků za různé I NIŽŠÍ ceny.nechce se mi věřit,že tohle byl vítězný levný projekt.
Jméno:Mila
Datum:07.11. 12:38
Titulek:Kterou MŠ
Kterou MŠ máte přímo na mysli?
Jméno:Občan
Datum:18.11. 11:24
Titulek:Herní prvky
Víte kolik stojí kvalitní a certifikované herní prvky? Nemůže je dělat každá firma a ta, která má na ně certifikát si to nechá samozřejmě zaplatit. Nejdřív se informujte.
Jméno:kde
Datum:18.11. 17:57
Titulek:je třeba
Se informovat,dočtu se na stránkách města??!Hledal jsem,nenašel,je to tam chaotické všechno,asi účelově.
Jméno:Kostel <Pingcow@seznam.cz >
Datum:06.11. 16:40
Titulek:Peníze
A nový kostel pro křesťany a muslimy
Jméno:Marie
Datum:07.11. 17:30
Titulek:vážně??!
To jakože i muslimové si postaví kostely pro křesťany??!Nechce se mi věřit že by to byla dobrovolná akce.Velké akce tahaj z kapes velké všimné.
Jméno:Občan
Datum:18.11. 11:22
Titulek:Kostel
Město na kostel přispívat vůbec nebude. Všechny peníze dá církev. Nerozšiřujte nepravdivé informace.
Jméno:Chodec po nera
Datum:19.11. 15:56
Titulek:A kde na to církev vezme?
Z našich daní a z toho co nám ukradla.