Bude nová poliklinika na novém místě?

Jak jistě víte, v nějaké pomatené hlavě vznikla myšlenka, jak přijít k penězům do městské kasy - privatizací městských bytů. V době, kdy města chrání své byty pro sociálně slabé, Neratovice jdou, jako obvykle proti proudu.

Dokud byly byty města, vydělalo na nich kolem šesti milionů ročně a bylo by těch peněz ještě více, kdyby se město o byty staralo samo, ne prostřednictvím soukromé firmy.

Jenže najednou buď v téže, nebo jiné hlavě, vznikla myšlenka: co takhle zrekonstruovat kulturák neboli Společenský dům. To by byla bomba. Uděláme si v přízemí novou radnici, budeme mít pěkné nové zařízení, ale co uděláme s radnicí na Kojetické? Nakukáme lidem, že tam bude dům s pečovatelskou službou...to bude ono. Nikdo ani necekne.

A tak se stalo. Do privatizace byla vybrána většina domů, jenže proč se tam ocitl i rozložitý panelák z Kojetické zvaný dům hrůzy? Většina lidí přece ví, že je v dezolátním stavu, hlavně suterén...bydlí v něm hodně tzv. nepřizpůsobivých lidí, jak se korektně nazývají naši spoluobčané pocházející z Indie.

Lítá v ovzduší města povídačka, že představenstvo družstva je ve skutečnosti nastrčené a dům odkoupila nějaká společnost, která pak zvedne nájem a tím si zajistí větší zisky. Jenže je tady zase nějaké jenže. Když už byla transakce uskutečněna, „najednou“ se zjistilo, že v domě jsou také lékaři, rehabilitace, logopedi, obchody, zařízení pro chudé děti atd. Co s nimi? No přece, řekli si na radnici, postavíme jim novou polikliniku. Už o tom uvažujeme hodně dlouho a teď se k tomu naskytla příležitost. (Nebo to bylo jinak? Dům hrůzy s lékaři se privatizoval právě proto, aby byla záminka k výstavbě polikliniky?)

No tak to ví sám pán bůh. Kam ji šoupneme? No přece k nemocnici místo školky, co tam už léta chátrá. Geniální myšlenka. A tak byla školka zbouraná, vykácel se všechen podrost a na holé pláni má vyrůst poliklinika.

„Kolik že má stát?“ Ptají se lidé. No nějak kolem 80 milionů. „A kolik město dostalo za dům hrůzy?“ Také tak nějak. 70 nebo 80 milionů.

Lidé si ťukají na hlavu. To je snad Kocourkov, za ty peníze přece mohlo město vyšperkovat ordinace lékařů, ti pak neodcházeli, nemuselo nic privatizovat a stavět novou polikliniku.

Vy tomu rozumíte? Já ne.

Dva šikovné místní hochy napadlo, že místo vybrané radnicí pro polikliniku zničí zelenou plochu, kde si odedávna hrály děti a mohl by zde být park. Navrhli novou plochu v ulici Benešova, která by byla přístupnější pro lidi i dopravu. Jenže podle současného územního plánu zde nejde stavět zdravotnické zařízení a je nutné změnit územní plán, což by údajně prodloužilo termín výstavby. Což je možná problém. Hlavně proto, že radnice tuto variantu odmítá.

Mimochodem, ve středu byla na zasedání zastupitelstva sestavena pracovní komise pro polikliniku ve složení ve složení místostarostka Lenka Mrzílková za Neratovice jinak, starosta Roman Kroužecký za Společně pro Neratovice, Tomáš Hrodek za ODS, Jiří Sloup a Pavel Šanda za NeraHnutí. Komise se už předevčírem sešla a prý se dohodla na nějakých kompromisech.

Ve čtvrtek 19. 9. 2019 v 16.00 se mají sejít zastupitelé v zasedačce a mají být seznámeni s projektem. Brzo, co? Přesto, že je zastupitelstvo nejvyšší orgán města, zatím je míjely všechny akce, které doposud zplodila radnice. Podle toho to vypadá.

Dokud nebude radnice spolupracovat se zastupiteli a občany nad záměry již ve stádiu studie, budou vznikat zmetky.

Anna Spěváčková
Jméno:že
Datum:28.09. 19:39
Titulek: budou??!!
Oni už vznikají a tiše!!Paskvil za paskvilem a peníze v luftě..