Zateplené domy na starém sídlišti ztrácejí svůj unikátní ráz

Móda zateplování postihla nejen paneláky, ale i domy z padesátých let ve stylu tzv. socrealu nebo sorely čili socialistického realizmu. Vznikají fádní škatule bez ozdobných prvků, typických pro toto období.

Tato architektura z padesátých let s ozdobnými prvky připomínajícími českou renesanci a lidovou architekturu, s ozdobnými mřížemi a zábradlím balkonů, v pískové a okrové barevnosti doplněné bílým orámováním oken, s velkým množstvím zeleně v klidných, obvykle uzavřených dvorech, s několikaproudými silnicemi oddělenými řadami stromořadí poskytuje svým obyvatelům velmi kvalitní bydlení.

Doba, kdy architekti opovrhovali tímto stylem a vyslovovali se o něm odmítavě, minuly. Naopak, lokality vystavěné v tomto stylu jsou někde památkově chráněné (Havířov) nebo se městům doporučuje je zachovat v nezměněném stylu.

To se týká i Neratovic. Jenže už jen pár domů si jakž takž zachovává svůj původní styl. V ulici Školní naproti dvojce škole byly v poslední době zatepleny dva domy. Zmizela bílá orámování oken a spojení balkonů, místo pískové barvy se objevila nahnědlá, krásná ozdobná zábradlí balkonů byla nahrazena jednotvárnými mléčnými skly (že by si někdo přivydělal sběrem kovu v sběrných surovinách?), místo červenohnědého nátěru kovových prvků svítí agresivně do očí nepříjemný pozink.

Ze zajímavých domů jsou unifikované nevábné škatule.

Jak je to možné? Vždyť tvůrci územního i strategického plánu doporučovali respektovat styl nejen unikátních budov na starém sídlišti ve stylu sorela, ale i deskových a věžových domů ze sedmdesátých let na novém sídlišti.

Přesto se domy rekonstruují živelně, bez ohledu na okolní zástavbu, barevně je to katastrofa. O barvě omítky a ev. vzoru rozhodují buď obyvatelé domů nebo stavební firma nabídne řešení, které jí vyhovuje, zřejmě finančně.

Vzniká kočkopes, roztříštěnost barevná i stylová, městu to na kráse ani příjemném bydlení nepřidá.

Co na to radnice? Kdesi za zavřenými dveřmi vznikla v kdovíjaké hlavě myšlenka najmout městského architekta, což je konečně v pořádku. Ale: nikdo neví, jak výběrové řízení dopadlo, pokud už proběhlo, kdo poslal nabídky, byly-li nějaké, kdo zvítězil.
Jako obvykle v našem NeraKocourkově, informace jsou jen pro vyvolené.

Nabídky měly být doručeny na  Městský úřad do 9. 8. 2019.

Jak píši jinde, zastupitelstvo a občané taktéž, jsou páté kolo u vozu, vše jde přes radu, tj. koalici.

Zastupitelstvo řeší jen kosmetické změny, ve skutečnosti je bezmocné.

Máme zastupovat občany, ale nemáme možnost změnit ani ovlivnit to, co je špatné.

 

Anna Spěváčková
Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:05.09. 22:02
Titulek:sorela v Odolena Vodě
Nádherné sídliště ve stylu sorely najdete na kopci v Odolena Vodě. Bohužel, některé domy byly i tam necitlivě zatepleny a tím ztratily svůj původní ráz, ale snad při zateplování dalších budou prý zachovány všechny charakteristické prvky. Osobně se domnívám, že zateplování je pouze kšeft pro výrobce, stavební firmy a prodejce stavebních materiálů. Mám obavy, že se nikdy neušetří tolik, kolik činily náklady na zateplení.
Jméno:Karel
Datum:08.09. 06:02
Titulek:kšefty a peníze
Také si myslím že jde v prvé řadě o toto.Stačí se podívat a sledovat již zateplené starší činžovní domy u radnice.Plášť po pár letech se odlupuje,prostupuje reliéf zateplovacích desek a úchytných aparátů až je třeba nový.Ten socialistický tam držel desítky let.Jistě účel,tak jako elektronika s šidítky a další zboží.Vše je vytvářeno shitově pro rychlé opotřebení a znovukoupi.Jooo,není nad kapitalismus.Hlavně že to splní účel.