Proč milion chvilek pro demokracii nedemonstruje za změnu Jednacího řádu zastupitelstva?

Máme prý demokracii. Nemáme, jinak by koalice nemohla schválit nový jednací řád zastupitelstva. Je to podraz na zastupitele i občany.

Ne že by ten minulý byl dokonalý. Ten, kdo ho tvořil, (autor zůstal v anonymitě, ale kdo to asi byl?? Hádejte třikrát...) dal do rukou předsedajícího (starostka Mrzílková) veškerou moc rozhodování.

Ale pořád byl ještě přijatelný.

Dne 24. 6. 2019 byl předložen zastupitelům nový jednací řád. Autor opět neznám, ale nemusíme se dohadovat, kdo jej vytvořil. Pravomoci opět zůstaly v rukou předsedajícího (starosta Kroužecký), který má za zády šedou eminenci Mrzílkovou, vlastně vedle sebe.

Ale zato přichází podraz na zastupitele, ne na všechny, jen na některé a to na ty, co chtějí podklady v papírové podobě. Je jich pět a všichni z opozice. Důvody jsou různé, já se například nemohu dívat delší dobu na monitor, začnou mi přeskakovat písmenka a jsem zvyklá hledat v papírech co potřebuji. Někdo možná neumí s počítačem, jiný je zvyklý na papíry, nevím.

Ale podraz je v tom, že podle jednacího řádu budou zastupitelům doručovány JEN v elektronické podobě. Zastupitel si může od radnice půjčit notebook. Ó, ta laskavost.

Je to vyloženě schválnost, aby opozičním zastupitelům znepříjemnili výkon funkce, tvrdím, že dokonce znemožnili.

Kdopak to asi vymyslel?

Aby to nebylo všechno, i na občany byl upleten bič.  Podle starého jednacího řádu po vystoupení starosty a tajemníka mohli vystoupit občané se svými připomínkami bez ohledu na projednávané body v bodu Vystoupení občanů, délka vystoupení byla stanovena na pět minut. 

Jenže v poslední době se roztrhl pytel s nesouhlasnými, doslova s protestními příspěvky občanů a tomu se musela udělat přítrž. A tak byl demokraticky bod Vystoupení občanů přesunut na konec jednání až za bod různé. Tak to je opravdu podraz na občany.

Kdo vydrží čekat na konec a když chce přijít později, jak pozná, kdy bude konec????

Na to reagoval pan Bartoš po bodě Různé:

Občan by se dle nového jednacího řádu dostal ke slovu teď. Vy chcete občana oddělit od zastupitelstva, je to naprosto bezprecedentní záležitost v tomto státě. Nesouhlasí s tím. Prezentoval jsem šest věcí a jsem zvědavý, zda na ně dostanu odpověď. Dále vzpomínal a zmínil na průběh zasedání v minulém století. Tehdy po roce 1986 lidé se začali zajímat o dění ve městě a městská rada to nyní potlačuje. Tenkrát mohl občan do mikrofonu mluvit, o čem chtěl, a jak dlouho chtěl. Druhý den to v kanceláři prodebatoval s pane Čermákem. To co se tady děje, je neskutečný, zamyslete se nad tím zastupitelé. Souhlasí s návrhem vystoupení občanů 2x od paní Proškové.

Občanovi tedy zůstalo pouze právo vystoupit podle zákona o obcích ke kterémukoliv bodu, i k programu i k interpelaci zastupitelů. Má na to tři minuty, ale ke každému bodu může vystoupit jen jednou. Může ovšem mluvit jen k projednávanému bodu programu, k ničemu jinému. A o to právě šlo.

V jednacím řádu je spousta nedostatků, ale jeden se opět týká občanů: Je požadováno po občanovi, aby předložil žádost k projednání záležitosti s dostatečným předstihem před zasedáním rady města, která schvaluje program jednání zastupitelstva tak, aby materiál mohl být zpracován a předložen na jednání rady příslušným předkladatelem.

Ptám se, co je to dostatečný předstih? Jak pozná občan, kdy má předložit žádost? Je to další zásah do práv občanů.

Ještě perlička:

Mgr. Mrzílková: Tento jednací řád byl připomínkován Ministerstvem vnitra a odpovídá běžným zvyklostem.

A. Spěváčková: Nesmysl. Ministerstvo vnitra akcentuje povahu jednacího řádu jako dokumentu ze samostatné působnosti, jehož vydání je na rozhodnutí příslušného orgánu (tj. zastupitelstva).

Anna Spěváčková
Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:13.07. 13:05
Titulek:MV nepřipomínkuje JŘ...
Akcentovat = zdůrazňovat. Čili MV zdůrazňuje povahu jednacího řádu jako dokumentu ze samostatné působnosti, jehož vydání je na rozhodnutí zastupitelstva. MV tedy nic k jednacímu řádu nepřipomínkuje. Už mnohokrát jsem na zastupitelstvu konstatovala, že L. Mrzílková, když neví, tak si něco vymyslí. Většinou se ohání nějakými zákony a vyhláškami, spoléhá se na to, že je nikdo podrobně nezná. Tudíž je teď na mě, abych ji požádala o předložení připomínek MV k jednacímu řádu.
Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:19.07. 20:33
Titulek:kdo hlasoval s koalicí...
Hlavně mě zaráží, že paní Vojtová za KSČM hlasovala s koalicí PRO jednací řád, stejně tak hlasoval pan Sloup z NeraHnutí. Když NeraHnutí shánělo podpisy pro volby, jedním z argumentů bylo, že toto hnutí je proti starostce Mrzílkové a lidé se podepisovali. A najednou jeden z nich klidně souhlasí s jednacím řádem, jehož předkladatel (kdopak to asi byl, hádejte jednou...) posunul vystoupení občanů až na konec jednání. To je poraz na občany a to ještě nemluvím o tom, že všichni zastupitelé dotastanou podklady pouze v elektronické podobě a to je podraz na zastupitele, kteří je požadují v papírové podobě. Jistě někdo bude oponovat, že každý přece může hlasovat jak chce a je to jeho svobodné rozhodnutí. Jenže pak měl oznámit před volbami, že půjde proti občanům a oni by si rozmysleli ho volit.
Jméno:Martin Růžička
Datum:28.07. 09:18
Titulek:Hlasování je věc osobního rozhodnutí
Hlasování je věc osobního rozhodnutí.
Nikdo není vázán stranou nebo hnutím - je tam za sebe! Demokracie.
A může za tím být jen nepochopení důsledků ... stejně jako někteří zastupitelé rozhodli o přístavišti a pak říkali, že neměli všechny podklady a nevěděli, že jsou lidé proti.
Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:29.07. 09:10
Titulek:mýlíte se...
To, co zde uvádíte, že zastupitel hlasuje podle svého osobního rozhodnutí, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, platí pro POSLANCE.

ZASTUPITEL je vázán slibem, který skládá zpravidla na ustavujícím zasedání zastupitelstva:
"Slibuji věrnost České republice. Slibuji na svou čest a svědomí, že svoji funkci budu vykonávat svědomitě, v zájmu obce (města, městyse) a jejích (jeho) občanů a řídit se Ústavou a zákony České republiky."

Musí svoji funkci vykonávat v zájmu města a jeho občanů. Podle zákona o obcích: (4) Člen zastupitelstva obce vykonává svůj mandát osobně a V SOULADU SE SVÝM SLIBEM a není přitom vázán žádnými příkazy.

Je v zájmu města a jeho občanů, aby občanovi bylo ztíženo či dokonce znemožněno, aby vystoupil na zasedání s jakoukoli připomínkou? NE. Je v zájmu města a jeho občanů, aby zastupitel nedostal podklady pro zasedání v podobě, jaká mu vyhovuje? NE.

Co se týká svědomí, pak si uvědomte, že mnoho zastupitelů NEMÁ vůbec svědomí, jinak by přece nemohli souhlasit s přístavištěm, kde trénují malí veslaři, se silnicí na odstavnou plochu, která má vést v prostoru určeném pro děti a staré lidi, nemohli by schvalovat výstavbu na kvalitní orné půdě a další zvěrstva. Když se pečlivě zadíváte na vedení města, jistě vám dojde, kdo nemá vůbec svědomí a jde proti lidem.
Jméno:@
Datum:25.07. 11:27
Titulek:máte mozek?
Bez mozku nelze žít, toliko ŽIVOŘIT(duševně)!!!

Dnes ráno jsem se po probuzení trošku zamyslel a zjistil jsem, že spousta lidí v této zemi buď paměť ztratila a nebo si nechce pamatovat. Začaly se mi zjevovat všechny ty Babišovy rádoby kauzy a nikdo mě nepřesvědčí o čistotě úmyslů jeho odpůrců.

Vzpomínáte na korunové dluhopisy? To bylo řevu jak toho Babiš zneužil. Až do doby, než vylezlo na povrch, že to vymyslel Mirda Kalousek pro své kámoše a Babiš neudělal nic protizákonného.

Tak novináři seznamu přišli s opravdu bombou - Agrofert bere dotace na pole, která nejsou jeho. Okamžitě celý demoblok vyzýval Babiše k rezignaci. Ale ouvej, on podle zákona bere dotace ten, kdo na polích hospodaří a ne vlastník.

A tak se znovu rozjelo Čapí hnízdo a ti samí novináři se rozjeli do Švýcarka. A už tu byla kauza uneseného syna, tajné nahrávky a opět rozeřvaný demoblok. Pokračování nebylo, protože by ty novináře podruhé ve Švýcarsku zavřeli.

Tak přišel Agrofert- buď odstoupíš, nebo se ho vzdej. Tak ho předal do svěřeneckých fondů. Opět špatně, ne podle zákona ale podle již zmiňovaného demobloku.

A co dál? Tak ho spojíme s Benešovou a znova demisi. Mezi tím přidal důchodcům, špatně, snížil deficit, špatně, nebere si plat, špatně, on na to má.

Jako téměř jediná firma této velikosti odvádí Agrofert daně u nás a ne v daňovém ráji. Do toho ještě řepka- jejíž zvýhodnění zavedla vláda právě demobloku .

Samozřejmě dotace na Čapí hnízdo dostal taky od Mirdy Kalouska. K tomu si přidejte spousty pořadů v televizi- jak ožebračil neskutečný počet lidí a obral je o firmy, rádoby umělci vyzývající k občanské nespokojenosti atd.

A nyní na náměstích lidi, kteří manifestují za čistotu justice. Tady někdy byla justice čistá?
Jméno:Tomáš
Datum:26.07. 08:42
Titulek:pro @
Vy máte mozek evidentně dobře vymytý.
Kobliha by ještě nebyla??
Jméno:jakub
Datum:25.07. 17:36
Titulek:čistá justice
Tak to mne pobavilo.Podjatost,korupce a mafie se u ní skloňuje na denním pořádku.A hádejte,kdo nám ty zákony tvoří..Až bude toto fungovat v rádoby demokratické zemi jak má,pak to tu bude vypadat jinak.Ale to uběhne ještě dost vody a země bude rozkradena do mrtě.Je už teď.Za zlatku jsme se nechali zaprodat komukoli a on si s námi už jen vytírá svůj...anál.Každý káže vodu a sám má máslo na hlavu.Za prachy by prodal i vlastní mámu,otce.Začalo to šaškárnou v r.89 a kulisákem a desetiletími pokračuje dál.Máme tu západ s kapitalismem.Bohužel čím blíže na východ tak se diametrálně liší od západu zažitého...Jsme jeden velký ABSURDISTÁN,tak je to!!A teď do mne, s návrhy ať se odstěhuju atd.
Jméno:Martin Růžička
Datum:28.07. 09:23
Titulek:Já tu žiju rád
Já tu žiju rád.
On západ není nijak růžový i tam žijí šmejdi - má náskok, nezažil totalitu a její zvěrstva. On má svá.
Nechtěl bych žít na západě od nás, připadá mi to tam každým rokem horší - migranti, gender, metoo, soudy za kraviny ... asi se mají lidi fakt dobře a vymýšlí kraviny.
My nemáme politiky (ani jednoho velkého) ... ti naši jen politikaří. A lidi? Před volbami uvěří všemu a zapomenou každou prasárnu.
Jméno:Pravicový volič
Datum:09.08. 11:22
Titulek:Protože
Je třeba, aby se do vlády a sněmovny vrátily strany svobody! ODS a TOP09. Vyženou levičáky,komouše pověsi a obnovi svobodu. Zruši duchody a ostatni davky darmozroutum. A opet se bude svobodne podnikat.
Jméno:Mirek
Datum:09.08. 13:34
Titulek:Už se těším.
A nastane ráj na zemi pod vedením boha Kalouska. Ámen.
Jméno:Karel
Datum:09.08. 17:17
Titulek: no to joo
Sám má máslíčko na hlavě a jen by kázal a kritizoval druhé.