Jak je to s investicemi v Neratovicích a proč mizí stromy na staveništích

Jsem zastupitelka, ale musím si sama shánět informace, pokud mám o ně zájem. Zastupitelstvo není  informováno o investicích, stavbách a jiných procesech ve městě. Vše rozhoduje bývalá starostka města Mrzílková, rada a možná je zapojena i koalice.

V minulých dnech sledovali rozhořčení občané kácení patnáctiletých kvetoucích lip u Miluji. Ptali se, proč nebyly přesazeny? Vzdor jejich rozhořčení byly pokáceny poslední dvě.

Lidé se ptali, kdo to způsobil? Kdo zavinil, že lípy musely být vykáceny?

Ačkoli jsem členka zastupitelstva, marně jsem zjišťovala, jak vůbec proběhl proces přípravy stavby autobusové zastávky, kvůli níž lípy padly. Na odboru ŽP mi tvrdili, že je to věc pana Gottfrieda z dopravy. Ten mi ale oznámil, že vybudovat zastávku byl požadavek Ropidu (kdo ví), on pouze vybral ze tří oslovených projektantů jednoho, jenž vypracoval projekt. Ten byl odeslán na správu majetku; k zeleni se vyjadřoval odbor životního prostředí, který vydal ZÁVAZNÉ STANOVISKO, což znamená, že s kácením souhlasí.  Nepožadoval přesazení.

Odbor správy majetku proto kácení povolil. A lípy byly pokáceny.

Dokud rada města nevydá nařízení města, že projektant musí respektovat stávající stromy, nic se nezmění. Budou padat další a další. Přijdeme o spoustu zeleně.

Kostomlatského sady – budou pokáceny rostoucí stromy a odstraněny živé ploty. Za Výsluním – čtyři živé kulovité javory a sakura. Kvůli parkovištím byly pokáceny stromu a budou další. V novém územním plánu jsou navrženy na výstavbu nové plochy se zelení, která zmizí, pokud zastupitelstvo územní plán schválí.

Současně jsem byla z různých stran upozorněna, že o všem rozhoduje místostarostka Mrzílková, starosta je jen figurka. Projekt je také údajně předložen radě města a koalici.

Bohužel, všemocná rada města je složená ze členů koalice a není v ní jediný odborník, který by byl schopen posoudit projekt z hlediska vhodnosti, účelnosti a ochrany přírody.

Zastupitelstvo, paradoxně nejvyšší orgán města, nemá šanci cokoli změnit, rozhoduje pouze o kosmetických  změnách. Skutečnou vládkyní města je L. Mrzílková

Anna Spěváčková
Jméno:lucie
Datum:23.06. 08:54
Titulek:ničení stromů
Bohužel i v Praze jsou zrovna takoví ničitelé přírody, jako zde v Nera - odkaz na článek

https://www.blesk.cz/clane k/regiony-praha-praha-zpra vy/610588/kaceni-vzrostlyc h-stromu-na-vinohradech-po dle-odbornice-zkaza-pro-zv irata-i-lidi.html