Vedení města chystá utratit miliony korun za šílené monstrprojekty

Třetí období vlády Lenky Mrzílkové se zapíše do análů (x) města. Veškeré zábrany zmizely, staronová garnitura se vrhla do uskutečnění monstrózních projektů v částce stovek milionů. Na běžné potřeby a služby pro obyvatele nezbude ani haléř.

 (X) Upozornění pro některé čtenáře: nepleťte si anály s análem. Anály jsou kroniky nebo spisy, zatímco anál je jeden z otvorů těla, důvěrně známý některým jedincům.

 V Listech pokračuje nový starosta města Roman Kroužecký  v líčení investičních projektů, které hodlá staronové vedení města uskutečnit.

 Přeskočíme Strategický plán, o kterém byla řeč v minulém článku, a jdeme na to.

Ještě bych dodala, že nikdo neuvažuje, že by zapojil do rozhodování o projektech veřejnost, jak nabádá příručka, kterou obdrželi všichni zastupitelé. (Jsou opravdu všichni? Je tam přece skupina zastupitelů, kteří všechno vědí a všemu rozumí). Nevím, proč nám ji dodali, když se jí neřídí. Škoda peněz.

Neratovická veřejnost je už dávno mocnými na radnici považována za tupou masu lehce ovladatelných idiotů, kteří půjdou radostně vstříc šťastným zítřkům.

Kdyby tady byl opravdu ráj na zemi, mohlo by se město pustit do všech možných investicí. Jenže do ráje je tu daleko. Nemáme žádnou pohotovost, chybí trhy, pro seniory je tu hodně málo možností, jak se setkávat. Klub důchodců je jen nápis na budově, nebýt knihovny, ani se nepotkáme. Mládež je na tom stejně. Kromě několika posilovacích prvků jim město nabízí jen bary a hospody. Ani rodiny s dětmi nemají se kde setkávat, za vše se tvrdě platí. Po městě bloudí gangy dětí všech barev s hlučnými přístroji, zkuste jim něco říct. Údajně se zde vaří drogy a pěstuje marjána. Je to pravda nebo fáma? Po městě jezdí mladí řidiči jako prasata. Kdo je kontroluje? Roste množství těch, kteří se vylučují ze společnosti. Předhazují nám, že máme pracovat na jejich dávky.  Změní se něco v budoucnu?

Snad jedině sportovci mají zajištěnu přízeň města, nedivme se, vždyť městu vládnou jachtaři.

Nejhorší je, že město chátrá. Chybí pravidelná a kvalitní údržba, prakticky nic se neopravuje. Velké monstrstavby upadají - podívejte se, jak vypadá  sídliště Na Výsluní po tzv. revitalizaci,. Kde jsou s velkou slávou namalované piktogramy? Drátěné klece s kameny se rozpadají, po keřích zůstávají jen plachty geotextilií. Město se soustavně denně neuklízí, pak se nedivme špíně v ulicích, pod obrubníky, kolem popelnic a hnus v popelnicích, pytlíky na stromech, tisíce vajglů zdobí plochy s něčím, co už dávno není trávník.

Prioritou pro město by přitom mělo být uchování starých a mohutných stromů, je potřeba vysázet stovky nových stromů a keřů, hlavně kompaktních lesíků a hustých keřových ploch. Neustále sekané travnaté plochy nechat růst a vykvést, aby byly chráněny včely, motýli a další hmyz. Intenzivně sekat pouze průchozí pěšiny, zbytek 2x do roka, aby se byliny stačily vysemenit. Je nezbytné zadržování a uchování dešťové vody. Měli bychom postavit nádrže na dešťovou vodu. Zřídit výbor pro ŽP a infrastrukturu pro kontrolu a kvalitní oponenturu záměrů.

Našli jste někde peníze na tyto nezbytné akce? Já ne.  

Zhoršuje se bezpečnost ve městě. Co s tím budeme dělat? V okrajových částech města není kde nakupovat, veškerá pozornost se věnuje majitelům automobilů. Senioři, rodiny s dětmi, slušní a aktivní mladí, zahrádkáři a spol. jsou na okraji zájmu města.

Přesto se plánují obrovské investice za stovky milionů.

Největší investicí je rekonstrukce kulturního a společenského domu, údajně na Kulturní a Administrativní centrum. Přeložme tento název do češtiny: většinu plochy má zabrat nová radnice, která má být podle jednoho člena ODS konečně reprezentativní budovou, která městu dodá důstojnost odpovídající významu našeho města. Ano, význam našeho města se hvězd dotýká. Původně se hovořilo o 200 milionech korun, nyní už částka stoupla na 300 milionů. Stovka milionů sem, stovka milionů tam. Máme na to.

Následuje situace s parkováním. Město zvažuje vybudování parkovacího domu, to je opět velká částka, a není jisté, zda budou majitelé aut parkovací dům využívat. Taková investice se městu nemůže vrátit. Nestačilo by vypovědět smlouvu p. Batelkovi? Pokud si město bude provozovat placené parkování druhých a dalších aut na parkovišti u Tesca samo, narostou mu trvalé příjmy, které bude moci využít ve prospěch všech občanů, nejen automobilistů, kteří si myslí, že vybudovat jim parkovací místo je povinností města.

Nová poliklinika. Kdyby město neprodalo „dům hrůzy“ (Kojetická 1021), nenastaly by problémy s lékaři a rehabilitací, nemuselo by stavět novou budovu u nemocnice, nemuselo by zbytečně utrácet stovku milionů (přitom není jisté, že najde lékaře do nových ordinací), kdo ví, co se mezitím stane s nemocnicí. Vidíte ten paradox? Město prodá problematický dům, aby mělo peníze na investice, mimo jiné na novou polikliniku, přitom stačilo ponechat dům městu, zmodernizovat stávající prostory a ušetřilo by. Kolik asi stál „dům hrůzy“? 

Koupaliště s novým bazénem za 50 milionů. Velký bazén měl být opraven už dávno. Bez něj bylo koupaliště jen pro velmi omezenou část obyvatel. (Nyní jednobarevná rada města pronajala hospodu u koupaliště Lukáši Králíčkovi za 120 000,- Kč/rok po dobu otevření koupaliště v letní sezoně za podmínky provozování kiosku. Cenu se v Listech nedozvíte. Jako by to bylo tajné. Jenže v minulosti byla restaurace přístupná z koupaliště, bude i nyní? Kiosek nestačí, vše je předražené, dlouhé fronty, čekání. Co šatny, budou zase otevřené? Svlékat se za plechovou zástěnou je nedůstojné, jak za krále Klacka. Přibudou lavičky, aby si lidé mohli posedat, když je místo trávníku hlína? Všude jinde jsou dřevěná lehátka, u nás ne. Bude snížené vstupné, když někdo přijde jen na pár hodin? Tyto otázky budu klást  na zasedání ZM dne 27. března 2019. Kdo chcete, doplňte další. Budu ráda.)

Pak následuje přístavba dvojky školy za 80 milionů. Jako zastupitelé jsme doposud neviděli (a jistě neuvidíme) projekt, docela by mě zajímalo, kolik stromů zase padne kvůli stavbě. Co bude s budovou, až opadne porodní rozmach?

Přístavba domova důchodců čili Kněžny Emmy, jak je vznešeně nazvána ona instituce. Když ji stavěli, nešetřilo se na ničem. Tehdejší starosta Roith si budoval pro sebe trafiku. Vyrostla budova s nedostačujícím výtahem, malou jídelnou, prosakující terasou a minimálním zázemím. MUDr. Roith se posléze stal ředitelem domova důchodců, současně ústavním a sociálním lékařem a předsedou správní rady Nadace MUDr. Václava Náprstka. Za peníze, které se zbytečně vyplýtvaly na budovu a její zařízení, mohly vzniknout domovy důchodců dva. Tak teď se bude dostavovat. Kam? Bude to na úkor zahrady?

Za 160 milionů se má přestavět krytý plavecký bazén. Nevěřím, že se bude o projektu debatovat s občany, ani my zastupitelé (tedy ti méněcenní) nejsme hodni se seznámit s dokumentací.

Pak zde máme pá méně důležitých akcí. Copak to asi bude?

Anna Spěváčková, členka městského zastupitelstva za SPD.

Jméno:obyvatel Byškovic
Datum:15.03. 14:59
Titulek:kanalizace
Tak jestli jsem to dobře pochopil, tak blonďatá pipina má 300 mega na úřad, další mega na přístaviště a pod. A na kanalizaci v Byškovicích není? V neratovických listech se psalo,že se převádí 16 mega z Byškovic na kanalizaci do Lobkovic. Je to pravda? A proč je kanalizace pouze od podnikatele BURDY po syny podnikatele STANIKA? Není to záměr? Ostatní si mají platit předražené vyvážení žump na čističku? Paní Spěváčkové si velice vážím, ale řeší kdejakou spadlou pampelišku,(samozřejmě nadneseno) ale jako zastupitelka by měla řešit i důležitější věci. Může mi na to odpovědět. Takový ty keci ,že si to musí vyřešit byškovický neberu, jelikož nemáme zastoupení na úřadě a nikdo se s námi nebaví.
Jméno:to
Datum:16.03. 05:46
Titulek:taková Libiš
Na tom byla kdysi stejně.A pak se odtrhli a osamostatnili.Ti velkopodnikatelé,kteří získávají zakázky+další proti panstvu se za Vás bít nebudou.Každý si hraje na svém písku.Zvláštní jak si vždycky každý vzpomene na řešení problémů že je p.Spěváčková...
Jméno:VJ
Datum:19.03. 23:28
Titulek:Krytý bazén přestavba?
Proč se má přestavovat krytý bazén. Jde se dozvědět někde víc? Však je v dobrém stavu. Nejde jen o obměnu technického zázemí?

Jinak snad se z něho neudělá nějaký aquapark, kam kde už si člověk nezaplave. Na letním koupališti už jsme přisli také o plavecké dráhy. Člověk pak musí v létě jezdit do Prahy, aby si kvalitně zaplaval.