Co se v zápisech z rady a v Listech nedočtete

Také jste si všimli, jak jsou zápisy z rady města stručné a nic neříkající? Máte sice právo se dožadovat jejich předložení na radnici, ale kdo má čas tam stále chodit a dožadovat se svých práv na informace?

Moc se toho stejně nedozvíte, část textu bude pečlivě začerněna a bude vám vysvětleno, že je rada neveřejná. Ano, to je pravda, ale není tajná. Je s podivem, že v mnoha městech jsou zápisy z rady vyvěšovány na plakátovacích plochách s mnoha podrobnostmi, o kterých se nám tady ani nezdá. Občan našeho města je závislý pouze na tom, co je na webu a co někdo, jen tak mimochodem vybere do Listů a zcenzuruje.

Například zpráva, že rada města schválila uzavření nájemní smlouvy na pronájem restaurace u městského koupaliště Lukáši Králíčkovi za podmínky provozování kiosku po dobu otevření koupaliště. Za kolik? Neuvolněná místostarostka odměňovaná částkou 38 509,- Kč/měsíc zřejmě usoudila, že výše částky není vhodná pro prostý lid, takže ji vynechala. Jenže v zápise je uvedena: je to 120 000,- Kč/rok. Paní Mrzílková, to je příjem do rozpočtu, a to, my občané, máme právo vědět.

Nebo stánek na Kojetické, kde je nová nájemkyně, která zde bude údajně provozovat občerstvení, slyšela jsme, že to bude pekařství, za nájem 25 000.-Kč za rok.

Na náměstí bude paní T. prodávat výpěstky a sadbu 1x týdně  ve čtvrtek od 7.00 – 12.00 hod. (To rada v zápise neuvádí, co kdyby tam někdo chtěl nakupovat, moc informací veřejnosti škodí).

Víte, že město Neratovice sloučilo areál plaveckého bazénu v ul. Mládežnická a areál letního koupaliště pod jednoho provozovatele?  Proč? Kdo bude provozovatel? Proč o tom nic neví nejvyšší orgán ve městě, městské zastupitelstvo?

A teď něco pro nás, zastupitele, zvláště opoziční. Statut Listů města Neratovice byl aktualizován. Byl doplněn bod 5, odst. 2. „Pro vyjádření názorů členů zastupitelstva je stanoven  rozsah příspěvků max. 1 500 znaků včetně mezer a současně ¼ stránky pro každý subjekt (pol. Stranu, hnutí, sdružení) zastoupené v zastupitelstvu. Nevyužitý prostor určený pro tyto účely bude po uzávěrce k dispozici pro potřeby vydavatele.“

Teď ještě aby byl vyhrazen prostor pro občany – Listárna.

Jen tak na okraj: Město Neratovice porušovalo zákon č. 305/2013, účinný od 1. 11. 2013, když odmítalo vytvořit prostor v Listech pro zastupitele, zvláště opoziční. Pozoruhodné. Co se tak najednou vzchopilo? Nevěřím, že nové koště dobře mete. Je to tím, že mají žraločka ve svých řadách?

Jak je možné, že neuvolněná místostarostka tuto převratnou zprávu pro zastupitele nezařadila do Listů? Jsme zvědavá, zda nám to oznámí na zasedání 27. března 2019.

Trojka škola sníží kapacity základní školy o 140 míst z 1100 na 960 žáků. Záměr posvětila KHS, počet žáků je skutečná kapacita školy. Podle legislativy má být ve třídě max. 30 žákůNyní Odborné pracovny a družina byly využívány jako kmenové třídy.

Zdar a sílu přeje Mgr. Anna Spěváčková, zastupitelka města

Jméno:Martin
Datum:08.03. 07:33
Titulek:poděkování
Vážená paní Spěváčková.
Chtěl bych Vám poděkovat za podrobné články, ve kterých dlouhodobě informujete o dění ve městě a suplujete tak úlohu radnice. Musí Vám to dát velkou práci. Bohužel i teď po volbách jste v tom zůstala sama. Ani NeraHnutí, do kterého se vkládaly velké naděje a kterých je mnohem víc, v tomto (ale i v jiných věcech) prakticky nic nedělá. Na jejich stránkách je kromě zprávy z posledního zastupitelstva nejaktuálnější přání k Vánocům. Vy jste za tu dobu publikovala přes 10 článků.
Ještě jednou velké díky a přeji Vám hodně zdraví a sílu k další práci.