Čeká nás rozpálené a vyschlé město

Je pravda, že předpovídat charakter léta je velmi obtížné. Přesto se většina odborníků (nemám ráda toto slovo zneužívané naším vedením města, pro nějž je odborník každý, kdo vyhoví radnici v čemkoli) shoduje na tom, že jaro se jen mihne a hned vypukne horké suché léto.

Neochrání nás žádné pergoly, slunečníky ani umělá klimatizace. Jen přírodní klimatizace stromů, keřů a bylin zaručuje snížení teplot v zabetonovaném městě, zvlhčení přehřátého vzduchu a zachycení nebezpečného prachu, který dýcháme.

Všude už se otevřeně hovoří o klimatických změnách, o nedostatku vody a potřebě zachycovat dešťovou vodu, zachovat co nejvíce zeleně a vysazovat spoustu nových stromů a keřů.

Vznikají akce: Ochladíme Prahu, vysázíme milion stromů. Sto stromů v brněnském Juliánově a další. Zachraňme včely, volají evropské státy.

Jen v Neratovicích mizí stromy a keře před očima. U ZUŠky byly vykáceny krásné rozrostlé jalovce poléhavé, které chránily prostor před školou před prachem a hlukem. Z ohrádek před kulturním domem byly vyrvány smrky omorika a keře skalníku. Byl pokácen smrk stříbrný ba okraji plochy. Místo nich vznikly kamínkové záhony s ubohými pošlapanými trvalkami s několika alejovými stromy, které nechrání před ničím. Prý to bude krásné, prohlásila vedoucí odboru životního prostředí.

U trojky školy v bývalé kašně byly vytrhány stromy a keře a nahrazeny kamínky s trvalkami a budkou nazvanou broukoviště, kde se nevyvine ani jeden brouk. Kolik asi stála ta podivná budka pro nikoho? A uprostřed zase jeden alejový strom vhodný k silnici.

U dvojky školy se také projektanti činili. Místo hustých borovic pod pergolou si někdo vydělal na kamenných lavičkách s obligátními trvalkami.

U státní, maximálně frekventované silnice v Byškovicích si nějaká chytrá hlava vyvzpomněla zlikvidovat stávající zeleň a vytvořit zde jakési dětské hřiště a dosadit pád ubohých košťat jako novou zeleň. Jen úplně tupá máma dovede děti na hřiště u prašné a hlučné silnice. Inu, to si zase někdo přivydělal.

Ještě k trvalkám a cibulovinách a podobné výsadbě: víte, milí přátelé, jak je drahá taková výsadba? Navíc se musí zalévat a to není ve vedrech žádná sranda. Ještě si pamatujeme loňský rok, kdy FCC nezvládla zalévání nově vysazených stromů a nyní ještě přibyly ty ubohé kamínkové záhony.

Přitom zelené mohutné keře poléhavých jalovců jsou zcela bezúdržbové. Snášejí sucho a nemusejí se vůbec zalévat. Ale někdo je zřejmě nesnáší. Rostou tu čtyřicet let a nikomu doposud nevadily. Někdy mám pocit, že vše, co souvisí s minulostí města musí pryč. Je zde nová garnitura a když srovnáme její zásluhy a minulou, jasně prohrává. Žádná kniha nebo nový chodník nenahradí pohotovosti, které zde byly k dispozici pro občany.

Další dva rozrostlé jalovce byly zcela zbytečně uřezány vnitrobloku za Benešovkou za domem 1113. Prý se zde uvelebil bezdomovec a tak FCC je vykácela.

Ale nepadají ve městě jen jehličnany. Ve školičce byla vykácena krásná bříza. Byla původně dvojkmen a nějaká dobrá víla z tehdejšího odboru ŽP nechala jeden kmen vykácet, prý aby si nekonkurovaly. V pařezu zbylého z kmenu břízy začalo dřevo samozřejmě trouchnivět a napadla jej hniloba. No a současná dobrá víla na dnešním odboru ŽP rozhodla zbylý kmen, nenarušený hnilobou, vykácet. Hned vedle je přece dětské hřiště. Oblíbené vysvětlení provozní bezpečností odůvodní každé zvěrstvo páchané na zeleni.

U Labe již padly desítky stromů a další jsou na řadě v rámci „Krajinářských úprav pro volnočasový park u Labe“, to je ten prostor od hospody u Žebráka k hydru nazvaný honosně Neratovická Riviéra, další úlet našeho vedení radnice.

Je tam naplánováno vykácení dvaceti mohutných stromů a zbytek bude ořezán, což je pro starší strom nejen zbytečné, ale i škodlivé. Snižuje se tím věk stromu, musí totiž bojovat se zahojením ran, infekcí a suchem.

Jó, ta Riviéra, to je chlouba naší radnice. Jen tak dál, soudruzi. Musíme poručit větru i dešti, a pak budeme šťastni a spokojeni.

Anna Spěváčková
Jméno:JALOVEC
Datum:03.03. 00:09
Titulek:nemusím
ten bych nevysazovala. Nikdo to neupravuje, je to olámané a opravdu je pod ním hrozně "sajrajtu"jak se to neuklízí po větru a tak.Jaké a tak-a těch howen, no. Se zbytkem souzním úplně. Oni se snad zbláznili s tím kácením a druhem sázení. Nevysadili jediný jehličnan!a je tak krásný, alespon kdyby nahradili jehličnan jehličnanem. On by se někdo našel, kdo by to zaléval, jen zvednout zadky nebo aspon telefon a poptat se. Věřím že by třeba děti, školník, atd. pomohli i jiní.V potoku by mohlo být 2x víc vody, kdyby se pořádně vyházelo bláto a vyčistil by se. Slyším staré lidi-jako dítě jsme se tam koupai. No tak to bylo před 50? lety a od té doby ho asi nečistil nikdo jak se má.Natož poslední roky, to už vůbec. Že měla radnice ve zvyku řešit např.lavičky s bezdomovcem vytržením lavičky a postupnou likvidací laviček po cestě do města nebo snad všude kromě hřišt-to bych uvítala aby se nový starosta probral. Všechny lavičky u benešovky jsou obsazené, lidé tam klábosí-příjemný pohled. Jednu si obsadili bezdomovci, neřeknu kterou at ji radnice nezlikviduje. Dotaz- prosím, kdo hrabe, sbírá odpad kolem domů? Ví se co je města a co domu? Mj.tady by mohly růst vrby ne? Ty se slušně chytají a rostou, že by je sem tam mohli vysázet. jeden by brečel jak mizí zeleň z Neratovic a vedra budou. To zas bude..Hezké trvalky at si strčej víte kam. OK, není s tím starost, sem tam proč ne, ale potřebujeme kyslík a stín. No jo,no.