Zastupitelstvo neschválilo prodej zahrádek za Penny a za Billou a ještě jednou rozpočet

Na zasedání 12. 12. 2018 koaliční zastupitelé předvedli, jak budou rozhodovat v dalších čtyřech letech. Bohužel, i s pomocí některých opozičních zastupitelů.

Jak jsem již psala, na zasedání se měl schválit rozpočet města. Je to nejdůležitější zákon a měl by být mnohokrát prodebatován zastupiteli a veřejností. Za vlády Mrzílkové se jím zabývá pouze rada města a zastupitelům je předložen ve finální podobě, kdy už není vůle něco měnit. Jak se dalo čekat, rozpočet města byl schválen patnácti hlasy. Jak kdo hlasoval? A. Spěváčková byla proti, zdrželi se zast. Hornák, Prošková a Soukupová. Nechápu, proč se čtyři zastupitelé z NeraHnutí připojili ke koalici. Museli přece vědět, že v rozpočtu jsou zařazeny investice a schválením rozpočtu se schvaluje i výstavba přístaviště, realizace Kostomlatských sadů včetně likvidace rostoucích stromů a keřů, totální zničení lesíků, hlavně Mládežnická, Mlékojedy a o něco menší Kojetická, tzv. obnova zeleně Na Výsluní, též s částečnou likvidací  stávajících stromů...a opět opakuji: vše, vše co je v rozpočtu, je připraveno k realizaci. Opravdu to zastupitelé z NeraHnutí hlasující s koalicí neví? Co na to Lobkovičtí, kteří si moc dobře uvědomuji, co nastane, až bude přístaviště v provozu? Jak bude město odolávat vedru a suchu, když budou doslova zdevastovány lesíky a padnou stovky stromů?

A nyní se podíváme na bod 12.3 prodej pozemků...následuje dvanáct pozemků o různé rozloze v majetku města, na nichž se nachází zahrádkářská kolonie za Penny a za Billou, které jsou podle územního plánu určeny k individuální výstavbě, de facto k likvidaci zahrádek. Město sice tvrdí, že NIKDY zahrádky nehodlá zrušit, můžeme tomu věřit. Město pozemky prodá a nový majitel dveloper vyžene zahrádkáře ze svých pozemků. Lze očekávat, že tomu tak bude, což dosvědčuje rozhodnutí koaličních zastupitelů a potvrzuje koaliční smlouva zveřejněná na webu Neratovice jinak, v níž není ani slovo o podpoře zahrádkaření ve městě.

Ale k věci: Předseda Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Emil Dusbaba pořádal o prodej pozemků v majetku města Neratovice, které jsou využívány zahrádkáři. Jedná se o pozemky za Penny  a Billou. Pro prodej ČZS hlasovalo sedm zastupitelů: Brodilová, Hornák, Kelinová, Prošková, Sloup, Spěváčková, Vebr.

Proti prodeji hlasovalo devět zastupitelů: Hrodek, Kaňka, Kořanová, Kroužecký, Landová, Lenc, Poříz, Soukupová, Štěrba.

Zdrželi se: jinoch, Mrzílková, Rajchertová.

Návrh nebyl přijat, zastupitelé rozhodli o tom, že pozemky město neprodá zahrádkářům.

Co k tomu dodat? Jak je vidět, město nepodporuje zahradničení, i když se jedná o velmi prospěšnou činnost. Kdyby to byli sportovci, to by bylo jiné kafe.

Anna Spěváčková