Jen pro vyvolené se konala debata o rozpočtu na rok 2019, občan nemá nárok

Jako každý rok byla pro zastupitele a členy výborů uspořádána schůzka nad návrhem rozpočtu pro rok 2018. Poprvé jsem mohla jako zastupitelka nahlédnout pod pokličku neveřejných tzv. pracovních schůzek.

Včera ve středu 21. 11. 2018 v 17.00 hod. se sešli zastupitelé, členové výborů a někteří příslušní úředníci nad návrhem rozpočtu pro rok 2019. Kromě Kaňky, Rajchertové, Vojtové a  Hrodka dorazili všichni zastupitelé. Přítomen byl i někdo z finančního a kontrolního výboru, bohužel na webu města ještě nejsou zveřejněná jejich jména kromě předsedů výboru. Z úředníků citelně chyběli vedoucí odboru správy majetku, výstavby a životního prostředí.

Na schůzce měl být vysvětlen princip tvorby rozpočtu a výše jednotlivých částek. Rozpočet by měl být projednán orgány města několikrát, po každém projednání by měl projít korekcí čili měl by být opraven podle připomínek přítomných členů. Zatímco rada měla rozpočet na stole po páté, pro zastupitele byla uspořádána jediná schůzka, první a poslední. Jako obvykle zřejmě bude zastupitelům předložena definitivní podoba rozpočtu, kdy už nebude vůle v něm něco měnit.

Je nutné podotknout, že obyčejní občané města nemají možnost podobným vysvětlením projít, mohou si prohlédnout příslušné podklady na úřední desce, kde bude rozpočet vystaven, a pokud něčemu nebudou rozumět, mohou se prý dostavit na radnici a příslušná úřednice jim ráda vše vysvětlí. Zní to hezky, ale chci vidět normálního občana, který zamíří na radnici ve snaze dopídit se podrobnosti o rozpočtu. Zaměstnaný člověk na to ani nemá čas.

Ukázalo se, že většina zastupitelů rozpočtu nerozumí a tak byl vysvětlován bod po bodu; kdo něčemu nerozuměl nebo váhal nad příslušnou částkou,  dočkal se odpovědi.

Jestliže povětšinou vzdělaní zastupitelé větší či menší části rozpočtu nerozuměli, jak může někdo chtít po různě fundovaných občanech, aby se v něm vyznali a dokonce navrhovali změnu. Navrhla jsem, aby byla podobná schůzka uspořádána i pro občany, ale kdo ví, co udělá koalicí obsazená rada města s mým návrhem..

Ze schůzky nebyl pořízen oficiální zápis, který by zachytil průběh a výsledky schůzky.

Anna Spěváčková