Bude bývalá starostka vykonávat funkci neuvolněné starostky opravdu zadarmo?

Omlouvám se za povolební odmlku, neratky budou samozřejmě dál pokračovat, pokud zdraví dovolí. Konečně skončil hektický volební čas a měl by být klid na práci, jak se říkalo. Bohužel, obávám se, že nebude.

Jak všichni (doufám) víte, dali se dohromady bývalí funkcionáři a uzavřeli staronovou koalici spojenců. Pár jich vypadlo, několik nových naskočilo a zařadilo se do vzniklých mezer. Bylo sehnáno jedenáct hlasů, aby vznikla těsná většina, ale možná jich bude i o něco více. Zastupitelka za KSČM Hana Vojtová, o které se předpokládalo, že bude součástí opozice, kupodivu občas hlasovala s koalicí. Bylo to proto, že dostala funkci předsedy kontrolního výboru s odměnou čtyři tisíce měsíčně? Kdo ví. Uvidíme.

Bohužel, jak se dalo očekávat, marně se budete pídit po koaliční smlouvě nebo společném koaličním programu. Zatím to vypadá tak, že další čtyři roky bude opět obyčejný občan odsunut stranou bez možnosti podílet se na rozhodnutí o osudech města.

Máme nového starostu, Romana Kroužeckého. Funkci uvolněného místostarosty obsadil věrný dlouholetý přívrženec bývalé starostky Mrzílkové Marek Lenc. Uvolněný znamená, že bude tuto funkci vykonávat jako své zaměstnání. Měli by si stanovit dobu, kdy je v pracovní době najdete na radnici. Jeden místostarosta je obvyklý, zastupuje starostu v době jeho nepřítomnosti a zastupitelstvo by mělo stanovit další náplň jeho práce. Nestanovilo. Další místostarostové se většinou nevolí, v menších městech to není obvyklé. V Neratovicích byl v minulém volebním období zvolen neuvolněným místostarostou Tomáš Hrodek s odměnou 10 tisíc bez stanovené pracovní doby a náplně práce. Paráda, co?

A pak zde máme takovou malou záhadu. Už předem se veřejně šeptalo, že bývalá starostka Mrzílková si vyhradila post neuvolněné místostarostky za slušnou odměnu 38 000,- Kč. (Neuvolněná znamená, že bude tuto funkci vykonávat jako tzv. vedlák, čili mimo své zaměstnání. Že by se vrátila do školství? Je také krajská zastupitelka, ale neuvolněná.) Jinde je zvykem, že zastupitelstvo nejprve podebatuje, zda vůbec potřebuje nějakého neuvolněného místostarostu, pak schválí jeho náplň práce a pracovní dobu a nakonec jeho odměnu.

Jenže v Neratovicích panují jiné manýry. Obrácené. Nejprve zastupitelé schválili Mrzílkovou jako neuvolněnou místostarostku, o náplni práce ani pracovní době se nehlasovalo. Představte si, že ve firmě přijmou nového pracovníka a pak teprve budou pro něj hledat náplň práce a uvažovat o jeho pracovní době. 

V materiálech, které zastupitelé dostali týden před zasedáním, už byla uvedena odměna pro neuvolněnou místostarostku – 36 tisíc, od ledna 38 a půl tisíc.  Zeptala jsem se paní neuvolněné místostarostky,  zda se nestydí podívat se do očí těm starým babkám na sídlišti, vdovám, které obracejí korunu tam a zpátky, za ty peníze, které má brát? Těžko říct, co vlastně bylo připraveno jako odměna pro paní Mrzílkovou. Na stůl nám před zasedáním přistál další materiál bez její odměny.

Ona sama vyskočila a vykřikovala, že bude dělat zadarmo. Věříte tomu? Věříte, že nedostane žádnou mimořádnou odměnu? Nebo bude opravdu sedět v kanceláři starosty a místostarosty a bude kontrolovat jejich kroky a rozhodnutí zadarmo, jen proto, že se nemůže vzdát moci, na kterou byla zvyklá? A co ti dva chlapi? Jak se jim bude líbit, že jim velí někdo jiný? 

Tak hodně štěstí do dalších let všem našim obyvatelům.

Anna Spěváčková
Jméno:Jojka
Datum:26.11. 21:12
Titulek:Taky Ostrava
Ostravský obvod nechá hromady listí na místě, kvůli přezimování ježků

Ačkoli radnice platí každý rok statisíce až miliony za údržbu zeleně včetně podzimního úklidu spadaného listí, v Ostravě-Jihu se letos rozhodli udělat výjimku. Na třech místech obvodu zůstanou po celou zimu hromady spadaného listí, aby v nich mohli přespat ježci.

Zdroj: https://ostrava.idnes.cz/o strava-jih-jezek-listi-obv od-zimni-spanek-f2f-/ostra va-zpravy.aspx?c=A181124_4 41442_ostrava-zpravy_jaga
Jméno:Anna Spěváčková
Datum:02.12. 21:14
Titulek:opravdu věčně?
Iveta Příhodová - reaguji na váš příspěvek na Neratovinách. Napsala jste o mě, že:" Tý se věčně něco nelíbí a nelíbilo". Jste schopná napsat svůj příspěvek spisovně? Pak se můžeme bavit o tom, co se mi nelíbí a proč.