Staví se nové ohrady na kontejnery, smrad a nepořádek zůstává

Místo aby původní kontejnerová stání byla průběžně opravována, město je nechává zbourat a staví nové za velké peníze. Jo, peníze se musí točit. Pak se lépe odklání.

Kolik by asi stálo opravovat kontejnerová stání? Jistě méně než zbourání těch původních a výstavba nových. V rámci revitalizace byly vybudovány ohrady z kovových klecí vyplněné kameny. Tenhle špás se pořádně prodražil a dál se bude prodražovat. Při manipulaci s kontejnery pracovníci FCC narážejí na kovové klece,  ty se deformují, kamínky se sesedají a vypadávají ven. Brzy budou vypadat klece jako nějaké avantgardní sochařské dílo.

Stání umístěná mimo centrální část sídliště se město rozhodlo zbourat a nechat postavit nové. Lepší? Ani ne. Kdyby si město vzalo příklad např. z Proseka, kde je pro každý kontejner zvláštní uzavřený vstup a klece jsou zastřešené, pak bychom mohli uznat, že změna byla k lepšímu, ale v tomto případě jsou to opět vyhozené peníze do luftu.

Stavba byla drahá, papíry a igelity vylétávají ven, a stejně jako u všech stání ve městě, jsou na zemi zbylé odpadky, které nikdo neuklízí. Když otevřete kontejner, musíte si zacpat nos, takový zápach, jaký se řine z vnitřku nádoby, může způsobit snad jenom mrtvola. Kontejnery totiž nikdo nečistí a nevymývá.

Jestli si myslíte že to nejde, hluboce se mýlíte. V Praze mají vymývací vozy, které si prázdnou nádobu nadzvednou a tlakovou vodou ji řádně promrskají.

Ještě k odpadům: proč není organizován mobilní sběr nebezpečného odpadu? Proč nejsou častěji přistavovány kontejnery na velké odpady? Proč nemají zahradní kolonie kontejnery na svých pozemcích? Jak je vidět, nikoho to nezajímá.

Anna Spěváčková