Umírají ptáci, schnou stromy a keře, senioři jsou zavření doma

Málokdo si všimne, co se děje kolem nás. Včera Na Výsluní dva mrtví kosi, jeden sedí v keři a nehýbá se, ani blízká přítomnost člověka jej nevyruší z letargie. Dva uhynulí rorýsi. Ostatní už odletěli.

Spousta keřů suchých, nejdříve uschly ptačí zoby na Kojetické, o něco později zlatice. Stromy: některé se drží, jeřáby jsou už suché, lípy bojují se suchem, břízy – prosychají, borovice na Skalách z dálky signalizují svůj zdravotní stav hnědou barvou. Travnaté plochy neexistují, jen žlutá a hnědá - seno a sláma. Vše vyprahlé a suché. Travnaté plochy doplácejí na způsob údržby (město nemá vypracovanou metodiku údržby zelených ploch ani stromů a keřů) firmou FCC, ve skutečnosti sečení ploch řídí odbor životního prostředí – úřednice, která má na starosti veřejnou zeleň,  jejíž odbornost je na pováženou.

Když budete sekat trávu (ve skutečnosti  tam moc travin neroste, je to spíš směs plevelů) na tři centimetry místo deseti, na hrbolatých plochách jsou dokonce místa, kde jsou rostliny shoblovány do kořenů, a nastane katastrofální sucho, pak se nedivte, že zeleň zmizí. V našich klimatických podmínkách nelze počítat s tím, že bez pravidelné zálivky lze nějaký trávník vypěstovat. Je možné si vzít příklad z Plzně -  Sadový okruh v centru města - trávník s automatickou závlahou určený pro odpočinek občanů. Město by mělo uvažovat o přeměně trávníků v keřové plochy.

Ale vraťme se k uhynulým ptákům. Zpočátku chyběla jen voda, nyní už není žádná potrava. Pro hmyzožravé ptáky nejsou k dispozici housenky, motýli, brouci, žížaly… Žížaly zmizely úplně,půda je udusaná na beton,  další hmyz, jenž se vyvíjí na rostoucích bylinách, není také.  Housenky a larvy se živí zelenou hmotou, jenže když se plocha poseká a nejsou stonky a listy, nemají čím se živit. Semenožraví ptáci mají výhodu, nějaká semena jsou v uschlém nasekaném materiálu, vrabce lze ještě na sídlišti spatřit.

Koho to zajímá na radnici. Koho zajímá, že mnoho seniorů je kvůli vedru zavřených doma. Koho zajímá, zda mají někoho, kdo je zkontroluje, kdo nakoupí a pomůže v domácnosti.

Senioři jsou v tomto městě nejvíce opomíjenou skupinou obyvatel. 

Anna Spěváčková
Jméno:Míša
Datum:18.08. 09:47
Titulek:senioři,matky samoživitelky
Tzv.sociálně slabí (čili socky),důchodci atd.Ano tito se tu vnímají s pohrdáním.Jsou to ti,z kterých s nejmenší pravděpodobností "kápne" do kapes bokem,tak co s nimi.Jooo,to takový podnikatel,developer,to je jiná..Že se klidně ti nabubřelí mohou do některých dostat také si neuvědomují.Prostě pryč jsou doby,kdy se mravy,poctivost,morálka a další hodnoty ctily.Dnes jsou to spíše hodnoty movité a finanční.Nedávno jsem se zúčastnila třídního srazu se základní školou.Třída jsme byly celkem semknutá.Tedy alespoň kdysi.Řekla jsem si,zda se změní téma na potřetí.Nezměnilo.Každý se jen prsil penězi,majetkem,známostmi, šmelinama,cestováním po světě a nikoho nenapadlo si vzpomenout na již zemřelé spolužáky a kantorku.Prostě ticho.Řekla jsem si,že prostě na příští srazy již nedorazím.Nudu totiž a povrchnost nemám ráda.Prostě mezi tuto sortu nepatřím.