Báječná rekreace na neratovické riviéře.

Už jste si ji zkusili? Byli jste jí nadšeni jako já? Jenže spousta lidí nezamíří k Labi a je na mě, abych jim své zážitky přiblížila.

Na tzv. neratovickou riviéru se dostanete po  nové monstrózní autostrádě ze tří stran. Můžete si vybrat. Buď od Žebráka (bývalá hospoda s lavičkami a  stoly – oboje z neznámých důvodů zmizelo. Krásně se zde odpočívalo.) nebo od čističky z ulice kpt. Jaroše či od Lidlu zadem kolem koupaliště.

Autostráda vás zavede k náplavce pokryté mohutnou vrstvou písku. V očích města je to zlatý hřeb celé akce. Na pískové ploše by si měly lebedit desítky  obyvatel města. Ale nelebedí. Jezdím tudy poměrně často, ale doposud jsem na ni viděla jednu osamělou dvojici. Město si představovalo, že kdo bude mít dost lebedění, skočí si do Labe a osvěží se koupelí ve vodním proudu. Ani to nefunguje a vím proč.

Je to tím, že místo pro „riviéru“ je špatně zvolené. Nevím, kdo se vyjadřoval k poloze místa ke koupaní. Nevím, v čí hlavě vznikl ten úžasný plán zrovna zde vybudovat rekreační místo. Ten dotyčný se asi nechodí koupat do Labe, jinak by věděl, že zatímco Labe nad hydrem je čistá, pomalu tekoucí řeka s vodou rozvrstvenou od nejhořejší teplé po hodně studenou s vrstvou bahna v hloubce, za hydrem se voda z řeky promísí, je tedy studená a kalná. Kromě se do náplavky ukládá vše nežádoucí včetně páchnoucího bahna. Vstup do vody je plný špičatých kamenů, z obou stran jsou plochy stulíků. Stulík žlutý je zařazen do kategorie druhů vyžadujících další pozornost, tedy  likvidace nežádoucí.

Kdo se chce vykoupat, volí místo na levém nebo pravém břehu řeky v Lobkovicích nad hydrem. Oblíbené je místo u lobkovické louky, kde mohlo být zřízené molo pro plavce a vyčištěná náplavka s pískem pro vstup do řeky pro děti a méně zdatné plavce. Jenže tady město naplánovalo přístaviště, proti kterému bojovalo a dosud bojuje řada občanů. Škoda, byla by zde pěkná plovárna a přístaviště pro jachty mohlo být dole u Žebráka. Zde by jachtaři nikoho nerušili a mohli by piknikovat do aleluja.

Ještě se musím vrátit k vybavení „riviéry“ (všimli jste si, že čím honosnější název, tím větší šmejd?)  Aby se lidé ve zničené přírodě nenudili, bylo zde umístěno posilovací zařízení pro dospalé a jakási stylizovaná loď pro děti.  Kolem autostrády bylo usazeno pár laviček, ale ty mohly být i kolem staré ušlapané cesty. Z minula zůstal stůl s lavicemi, sedávají zde pánové a dámy s pivem, bylo tomu odjakživa. Abych nezapomněla: ta autostráda. Šířka jako pro tank, zabetonované mohutné obrubníky, tuny štěrku, proboha, komu měla sloužit? Většina lidí zde chodí pěšky nebo projede na kole, které se do povrchu vesele boří. Původní vyšlapaná cestička byla příjemnější a do krajiny se lépe hodila.

Mimochodem, stále je zde dovoleno volné pobíhání psů.

Tak co říkáte, nalákala jsem vás na  naši úžasnou neratovickou riviéru za nejméně milion?

Anna Spěváčková
Jméno:Zdena
Datum:05.08. 12:02
Titulek:Riviéra
Než se tam vypravím, mám dotaz - jak je to na té slavné Riviéře s hygienou - jsou tam WC s možností umýt si ruce, nebo se snad předpokládá, že se potřeba bude konat do Labe čí okolních křoví? Je to místo určené k rekreaci, tak by nějaké hygienické zázemí mělo být samozřejmostí.
Jméno:Karel
Datum:05.08. 19:22
Titulek:s tím bych
Moc nepočítal v tomhle socměstě a s tímto vedením.Spíš jsem jen slyšel,že město potřebovalo někde utratit onu hříšnou částku za zprovoznění.Jistě to přineslo i vedlejší užitky pro některé.Takže je velice pravděpodobná ona Vaše varianta b).Spíše s nadstandardními službami budu počítat u slavného přístaviště.
Jméno:Ondra
Datum:05.08. 22:35
Titulek:WC
My chlapi jsme na tom dobře,ale přítelkyně má problém s tím chodit ve městě do křoví.Během pracovní doby úředníků jsou otevřeny WC v budovách MěÚ,ale než si někde vyprosíte klíč,tak už ho ani nepotřebujete:)...A po pracovní době úřadu-zbývá ve městě křoví,průchody.Proč by to na Riviéře mělo být jinak.Na veřejné WC se asi nedaly čerpat Kč z Evropské unie,anebo se nedaly odklonit.Abych nezapomněl-možná občas funguje ten nonstop vrčící( za Kč)vedle lékárny.
Jméno:Jana
Datum:06.08. 16:47
Titulek:proto město smrdí
Na sto honů na dálku.Nejen od Spolany.Zkuste se jet vydýchat třeba na Šumavu a pak se opatrně nadechujte při návratu.Rozdíl patrný ihned.Hlavně že má Hmyzu zdar všude vyluxováno.
Jméno:Zdena
Datum:06.08. 20:02
Titulek:Hygiena
Tak to jsem opravdu naivka. Já myslela, že se tam chodí na celé odpoledne plácnout se na deku, s sebou svačinu a pití pro dětičky, tak je tedy logické, že bude následně nutno vykonat kamsi potřebu.
Jméno:Blanka
Datum:13.08. 20:06
Titulek:Riviéra
Už jsem si "plácala játra". Maminky s malými dětmi, potažmo důchodci se budou určitě "štrachat" cca 2 km ze sídliště k Labi, kde skutečně není nic. Nevím, jak to Anička Spěváčková myslela s tím vodním křovím, ale pokud se v tom hodlá někdo koupat, tak počítejte se zdravotními problémy. Jinak cyklostezka je fakt stezka - od elektrárny k panelové komunikaci u sběrných surovin. A dětské hřiště, bezva zařízení, kde se mohou skvěle "realizovat" feťàci apod., tam je skutečně nikdo rušit nebude a určitě nebudou řešit WC!
Jméno:Blanka
Datum:16.08. 16:59
Titulek:Riviéra-pokračování
Jenom "technická", i kdyby u dětského hřiště byla toaleta, co by řešila. Děti hrající si na prolézačce - z jedné strany cyklostezka a z druhé sráz do Labe. Tedy já bych se raději ..., než abych nechala děti bez dozoru.
Jméno:Simona
Datum:17.08. 22:21
Titulek:Bez dozoru
Děti tam smí být jen s dozorem/jasně/ a na hlavě musí mít přilbu!Pokuta 10000Kč!