Je zle. Katastrofální sucho a vedra zasáhla celou Evropu

Jak je město připraveno na extrémní klimatické změny? Nijak. Bezzubý Strategický plán Neratovic je k ničemu, neřeší, co se musí udělat, aby se město přizpůsobilo změnám klimatu.

Je tomu řada let, co jsem na nerátkách upozorňovala na zvyšující se teploty, ubývání srážek a pod.
Totéž jsem opakovala na zasedání zastupitelstva tváří v tvář zastupitelům. Nereagovali, buď na mě ukázněně zírali nebo koukali do monitorů, našli se i podlézavci, kteří se vesele smáli, aby ukázali, starostce, jaké kraviny ta Spěváčková vykládá. Jejich guru Klaus přece prohlásil, že globální oteplení neexistuje a všechna upozornění na budoucí problémy jsou poplašné zprávy ekoteroristů. Skalní straníci, ale i mnozí jiní, prohlašovali, že je tady zeleně dost.

Za posledních několik let jsem pravidelně a opakovaně zasílala do Listů, placených z našich peněz, článek o nutnosti zadržovat dešťovou vodu a šéfredaktorka mi opakovaně sdělovala, že článek nebude zveřejněn, protože Listy jsou informační periodikum a mé články jsou odborně zaměřené a patří do odborných časopisů.  Dobrá výmluva, ne?

A už je to tady. Ani si nevzpomínám, kdy naposled spadl déšť na Neratovice. Mezitím začaly schnout zelené plochy, které firma FCC bezohledně shoblovala až ke kořenům. Objevily se první příznaky nedostatku vody u mělce zasazených keřů na Kojetické – ptačí zoby už to mají zřejmě za sebou, zlatice čili zlaté deště budou následovat. Objevují se první stromy, které vadnou a usychají. Habry, s velkou slávou vysazené za Výsluním, pomalu usychají. Břízy, chladnomilné a vlhkomilné severské stromy, pomalu odcházejí. Lípy mají co dělat, aby přežily.

Ke katastrofě bohatě přispělo bezohledné a zbytečné ořezávání mladších i starších stromů. Ořezané stromy musejí zacelit rány, odolávat infekci, která se do nich dostala, a ještě bojovat se suchem. Kdo to má zvládnout? Pár kapek z pojízdné cisterny nemůže nahradit úbytek spodní vody.

Přesto, že město přijde o spoustu zeleně, odbor životního prostředí jede dál, jako by se nechumelilo.  Přicházejí další a další návrhy na kácení stromů. Zdá se vám, že je to nesmysl? Ano, je. I lidé nevzdělaní si uvědomují, že je zle.

V Kojetickém potůčku je už voda na dně.

Kdyby před lety, kdy už bylo jasné, že přijdou sucha a extrémní vedra, město změnilo své priority a místo výstavby dalších a dalších silnic a chodníků a jiných zpevněných ploch zahájilo program zadržování dešťové vody a výstavbu jezírek, mokřadů, kde by se voda shromažďovala. pítek a vodotrysků v ulicích. Kdyby si lidé na radnici uvědomili, co nás čeká, zakázali by zbytečné a škodlivé prořezávání a kácení funkčních stromů, prosazovali by výsadbu stovek stromů tam, kde se pohybují a sídlí lidé, požadovali by výsadbu odpočivných lesíků u panelových domů pro pobyt starých lidí a matek s miminy.

Nic takového se nestalo. Proč? Jak napsal před lety neznámý čtenář nerátek:

„Je bohužel v lidské přirozenosti reagovat na situaci až tehdy, když je pozdě, namísto preventivních opatření. Problém je v tom, že ani úřady si skutečnou situaci, v jaké se nacházíme, nedokážou správně uvědomit, protože globální oteplení se dosud zdálo být pozvolné a není běžnýma očima příliš dobře vidět. Navíc se mezi vědci bezpečně neví, zda je jeho viníkem člověk, nebo není. Ale teploty se každopádně zvyšují a do razantních opatření je třeba se určitě pustit. Určitě se to vyplatí!“

Anna Spěváčková
Jméno:J.
Datum:03.08. 20:17
Titulek:Poslední déšť
Naposledy zapršelo dne 12.7.
Jméno:k.
Datum:04.08. 12:36
Titulek:není pravda
Zapršelo tento týden při malé bouřce ze čtvrtka na pátek.Ale asi jste měl (-a) na mysli něco většího a trvalejšího.
Jméno:J.
Datum:06.08. 07:03
Titulek:.
Jo - něco většího, byl to vydatnější odpolední déšť.
Teď v pátek to bylo fakt jen symbolické.
Jméno:Soňa
Datum:12.08. 18:17
Titulek:sucho
Každý nemá žaludek na to být politikem. Za pár let už nebudou Neratovice zelené. Ale třeba se to někomu bude hodit. Víc plochy, víc parkovacích míst.
Jméno:Honza
Datum:14.08. 00:24
Titulek:Víc parkovacích míst
Chodívám pravidelně večer kolem parkoviště U Kavana.Parkují tam převážně firemní dodávky stejných firem.Nejvíc jich je o víkendech.A na straně k ul.Kpt.Jaroše zabírají místa auta z autobazaru.Jak dlouho asi bude trvat,nežli obyvatelům okolních domů dojde trpělivost,že nemají kde parkovat své osobní vozy?Dost na tom,že tudy vedou všechny linky MHD, koleje...
Jméno: Bob
Datum:15.08. 18:15
Titulek:jak trpělivost??
Vezmou vidle a vyrazí za naším vedením??Asi těžko.Ti mají imunitu.A sparkováním je to tu tak,že parkuje spousta náplavy s firemními vozy,někdy i několika a pro zdejší už místo není.Lidi co tu jsou v podnájmech a pronájmech,ale trvalý pobyt v obci nemají.Co nevidět se udělají opatření jako u 3.ZŠ z vnitrobloku,kde se parkuje u MŠ.Tak třeba někde příště u pískoviště či dětského hřiště,ať je "bezpečno".