Proč nejsou on-line přenosy ze zasedání zastupitelstva?

Zatímco hodně měst a obcí pořizuje ze zasedání on-line přenosy a nechávají je na webech, Neratovice nic takového nečiní. Naopak, panuje zde přímo odpor k jejich zavedení, ať už z řad zastupitelů, kupodivu i některých občanů.

Od převratu ze socializmu do kapitalizmu a údajné demokracie uplynulo dvacet devět let. V čele města od té doby stojí městské zastupitelstvo, které postupně zvolilo čtyři starosty.

Jejich jména: Roith, Morava, Lid a Mrzílková. První tři působili vždy dvě volební období, poslední, žena, čeká na verdikt občanů v nadcházejících volbách. Ani jeden z nich neudělal vše proto, aby se občané mohli podílet na rozhodování o městě. Ani jeden se pravidelně nescházel s občany, nenaslouchal jejich potížím ani se nesnažil je řešit.  Žádný starosta neusiloval o to, aby občané dostávali kompletní informace o práci radnice a dění ve městě. Všichni tzv. starostové nesnášeli kritiku a nesouhlasné názory.

Žádný z nich neudělal zasedání zastupitelstva tak atraktivní, aby na ně lidé chodili a obraceli se na své zástupce jako voliči, kteří jim důvěřují a očekávají od nich pomoc.

Naopak. Od převratu se čím dál víc vytvářela bariéra mezi zastupiteli a obyčejnými lidmi. Za „panování“ současné starostky se nůžky mezi lidmi a občany rozevřely nejvíce.

Ačkoliv existuje web, facebook a městské periodikum, lidé vědí čím dál méně o tom, co se děje ve městě. Web je nepřehledný a složitý, chybí v něm spousta informací, facebook – škoda slov, Listy nepropustí žádnou kritiku nebo nesouhlas s vedením města.

Neexistují informační skříňky určené politickým stranám, spolkům, sdružením a nebo tělovýchovným jednotám ani občanským seskupením. My jsem snad jediné město, kde vrchnost   prosadila takovou nepochopitelnou praxi. Svědčí to o snaze vedení města odstřihnout lidi od potřebných zpráv podle hesla: „Divide et impera čili Rozděl  a panuj“. Znamená to, že znesvářeným a rozděleným občanům se vládne snáze, než lidem, kteří se setkávají, jsou semknutí a jednotní.

I zastupitelé se dobrovolně podvolili těmto zvyklostem. Nevím o tom, že by podali návrh na pořizování on-line přenosů. Dokonce i vzdělaní občané se podivují, proč by měli vidět, co se na zasedání děje. On-line přenos by měl vysokou sledovanost a to vedení města nechce. Jakmile by lidé viděli netečné a lhostejné zastupitele, nikdy více by je nevolili.

Proč lidé nechodí na zasedání:
1. Jsou příliš brzy, kdo dojíždí, nemá šanci přijít včas. Později nemá cenu.
2. Nevědí, o čem se jedná. Na tabuli je jen číslo bodu a velmi stručný obsah.
3. Z místa pro lid se nedá pořádně přečíst titěrný text.
4. Nepromítají se tabulky, mapy a jiné grafické dokumenty.
5. Před projednáváním bodu starostka nezopakuje všechny známé skutečnosti.
6. Pro všechny přítomné je k dispozici jeden papírový výtisk podkladů.
7. K projednávaným bodům může občan promluvit jen jednou a to 3 minuty.
8. V bodě Vystoupení občanů může občan opět promluvit jen jednou a to pět minut. V obou případech už nemůže reagovat na  promluvy zastupitelů.
9. Pro občany je konečně po mnohých intervencích vzadu termoska s kávou, ale lidé neví, že je určena jim.
10. Jak kdo hlasoval se promítne na tabuli tak krátce, že je nelze přečíst.

Celkový dojem ze zasedání je většinou naprosto katastrofální. Lidé odcházejí znechucení a otrávení.

Anna Spěváčková
Jméno:Dana
Datum:03.08. 05:23
Titulek:Vedro
Paní Spevackova, nemůžete něco na radnici udělat s tom, aby bylo možné se ve městě někde schovat před vedrem? Jsem důchodkyně . Na klimatizací nemám peníze . Mám tedy umřít ?