Městský úřad chystá revitalizaci Kostomlatského sadů.

Již poněkolikáté si město vybralo ing. I. Řehákovou z Tišic k vypracování projektu na revitalizaci zeleně. Paní architektka se vyznačuje tím, že odmítá zakomponovat do návrhu stávající stromy a keře a navrhuje vykácet většinu těch, které by mohly dál růst.

Spolek občanů Neratovic (SON) obdržel od odboru životního prostředí žádost o povolení kácení 17 stromů na ploše parku, který se zde nazývá Kostomlatského sady. Mají padnout: 1 lípa, 3 topoly, 3 smrky stříbrné, 1 jabloň, 1 trnovník akát, 1 hlošina úzkolistá, 7 zeravů východních (thují), všechny živé ploty a většina keřů v  parku.

SON zásadně nesouhlasí s návrhem revitalizace Ing. I. Řehákové. Vadí ji zbytečné vykácení zdravých vzrostlých stromů (kromě thují a akátu), které budou stínit, ochlazovat prostředí a zachycovat hluk a prach z okolních silnic. Nesouhlasí s kompletním odstraněním živých plotů a keřů uvnitř parku, mohou být zmlazené a dosazené nové tam, kde je to nutné. Bude trvat třicet let, než se rozroste nová výsadba, pokud se jí to podaří.

SON nesouhlasí s vykácením hlošiny úzkolisté, biologicky velmi cenného stromu. SON navrhuje, aby byl strom ponechán v původním stavu a oplocen, jako ukázka starého stromu ponechaného k vývinu hmyzu a hnízdění ptáků.

Po vykácení navrhuje paní Řeháková nové cesty úhlopříčně napříč parkem, přemístění jezdce na koni na nový betonový sokl, tři  lavičky bez opěradla, jedna dlouhá také bez opěradla  a područek (staří lidé musí mít opěradla) – všechny na slunci, celkem tři odpadkové koše a vysázení nové zeleně: 4 kusy javoru babyky, 62 kusů habrů na živý plot u trafostanice a 11 kusů dřezovce trojtrnného jako jednodruhové stromořadí podél hlavní cesty. V době klimatických změn a nových škůdců a patogenů je chybou navrhovat jednodruhové výsadby, výsadby by měly by být druhově i délkou života rozmanité, je nutné použít i stromy vícekmenné a tzv. keřové stromy, chybí keře s květy a plody.

Dřezovec trojtrnný je poměrně řídký strom (minimum stínu) s lusky, které budou padat na cestičky, a při úrovni údržby firmou FCC nelze očekávat, že by byly průběžně odstraňovány. Kolem jezdce na koni navrhuje I. Řeháková záhon s trvalkami. Jen člověk žijící mimo Neratovice a neznalec místních poměrů může kolem sochy navrhnout záhon; jak dlouho tam může vydržet?

Ing. Řeháková nenavrhuje žádný živý plot kolem parku, má prý být otevřený a prostupný. Skoro polovina parku by měla zůstat bez stromů a keřů.

Dovedu si představit,  jak bude vypadat park bez živých plotů, obklopený ze všech stran silnicemi, zaprášený, hlučný, bez intimních odpočinkových zákoutí. V takovém parku si lidé nesednou ani neodpočinou. V projektové dokumentaci chybí vizualizace, město ji zřejmě nepožadovalo. Škoda, mnozí si těžko představí, jak bude park vypadat.

Pokud městský úřad schválí tuto verzi revitalizace, vnikne zde další zpackaný a nepodařený výtvor za miliony.

Anna Spěváčková
Jméno:Jiří Navrátil
Datum:23.06. 19:40
Titulek:To je zase paskvil.
Tak trochu nechápu, proč se ti banditi na radnici zaměřují vždy na likvidaci něčeho co funguje? Kostomlatského sady, na to jaké v lokalitě se nachází, jsou v poměrně dobrém stavu. Co třeba opravit léta nefunkční kašny na náměstí a za kinem nebo vyměnit betonový povrch v parku okolo kašny na náměstí. Pokud by radnice nebo Koníčkův odbor správy majetku nevěděl, kde efektivněji v rámci města investovat, velmi rád jim zdarma sepíšu seznam!
Jméno:polemika
Datum:28.06. 10:49
Titulek:projekt
Park je příliš vzdálen od většiny obyvatel a příliš blízko k Labi, proto slouží hlavně pro zkrácení cesty k mostu. Umělá prohlubeň se jako amfiteátr nevyužívá a asi se jen špatně udržuje. Rovná plocha bez překážek a obrubníků by našla více uplatnění. Skulptura sice není dle mého vkusu, ale když už je, jinde ve městě by se vyjímala více. Dřeviny rostou dlouho, uvážlivost při vysazování i kácení je velmi žádoucí.
Kam investovat? Nejlépe do dlouhodobého projektu města, kam budou moci občané snadno připojovat návrhy a připomínky a bude dost času na výběr nejlepšího řešení…
Jméno:Zdena
Datum:15.07. 17:01
Titulek:lavičky v parku
ty lavičky bez opěradel by mi nevadily - často chodím kolem, a sedávají tam různé pochybné existence, bývá tam plno střepů od lahví a kdoví čeho ještě. Aspoň to sezení budou mít méně pohodlné. Starší člověk by se stejně bál jít si tam sednout. Jinak s likvidací původní zeleně také nesouhlasím.
Jméno:BV
Datum:26.07. 17:48
Titulek:Kostomlatské sady, fajn, pro koho?
Jen bych se chtěla dotázat pro koho se bude dělat drahá přestavba sadů? Ti kdo tam mají blízko tam posedávat určitě nebudou a důchodci z "paneláků" to mají z ruky (nebo nohy). Co kdyby se to domyslelo. Zastávka autobusu tam je, tak jen rozšířit PID a udělat ji na "znamení" a můžou ji vesele využívat i maminky dětma na "labskou riviéru". Je 21. století a člověk běhá na nákup či na středisko 3 km. Ne všichni mají auta a zdravé končetiny. A teď mě všichni sežerte!!!
Jméno:Anna Spěváčková
Datum:26.07. 18:02
Titulek:"Riviéra"
Něco o labské riviéře se chystám napsat. Mám ji zažitou z první ruky a budu se muset hodně mírnit, abych vystihla její kvalitu.
Jméno:Bv
Datum:27.07. 09:40
Titulek:Labská riviéra
Aničko, ráda pomůžu.