Starostka uklidňuje v Listech zahrádkáře

Jak jsem už psala, zahrádky v Neratovicích jsou ohroženy. Nový územní plán navrhuje jiné využití území zahrádkářských osad než pro zahrádkáře. Ale starostka se nestydí lidi uklidňovat, i když mlží, kličkuje a překrucuje pravdu.

Co navrhuje nový územní plán: Za Kojetickým potokem je celé území navrženo na výstavbu rodinných domků, na soukromých i na městských pozemcích.

Za Výsluním je situace komplikovanější. Velmi malá část zahrádek by měla zůstat jako zahrádkářská osada. Další kus by zničila silnice vedoucí od hypermarketu u kojetické silnice přes zahrádky a Batelkovo parkoviště. Největší kus nový územní plán určuje jako krajinnou plochu. I tam je zakopaný pes. V Praze museli zahrádkáři odstranit ploty, aby byla krajinná plocha prostupná a dostupná všem obyvatelům. Zahrádkáři za těchto okolností přestali hospodařit, na území se usídlili bezdomovci a nakonec bylo území změněno na plochu pro výstavbu domů.

Přitom zahrádky jsou oázou zeleně, hnízdí zde mnoho vzácných ptáků jako je slavík či ubývající kukačka. Lidé zde tráví volný čas, zahrádky mají obrovský význam i pro životní prostředí města a jeho obyvatel.  

Není divu, že se zahrádkáři obávají, že mohou o svoje zahrádky přijít. Pro staré lidi by to byla katastrofa, i rodiny s dětmi by byly ochuzeny o kus přírody, která zde chybí.

Jenže paní starostka Mrzílková chce za každou cenu prosadit nový územní plán (vždyť koalice tvrdí, že je ve městě málo stavebních pozemků a zahrádky by se jistě hodily mnoha zájemcům)  a opět využila možnost neomezeně zveřejňovat sví názory v městském periodiku, na rozdíl od ostatních obyvatel města.

Tvrdí, že nemají (kdo je to oni?Asi ti nahoře) záměr zahrádky rušit; má pravdu. Nelže. Nikdo z nich, co jsou nyní u moci, nemá záměr rušit zahrádky. Buď tito nebo po volbách noví zastupitelé odhlasují, že město prodá své pozemky za Kojetickým potokem, na nichž hospodaří zahrádkáři. Noví majitelé vyzvou zahrádkáře, aby zbourali své chaty a ploty a opustili své zahrádky. Paní Mrzílková ani její komplici to nebudou. Kde budou chlácholivé sliby. Zahrádkářům zůstanou jen oči pro pláč.

Stejně tak paní starostka píše pravdu, že vedením města nebyl žádný požadavek ke změně využití těchto ploch vznesen. Požadavek na využití k výstavbě rodinných domů vznesli soukromí majitelé pozemků za Kojetickým potokem a město jejich požadavku vyhovělo a přidalo se k nim.

Dál píše opět pravdu, ne nelže. „Na základě prvního zpracovaného návrhu MOHOU  zahrádky zůstat v obou lokalitách zachovány stejně jako dosud“. Všimněte si slova MOHOU. Ne MUSÍ.

Musely by být zachovány jedině tehdy, kdyby město v zadávacích podmínkách požadovalo po zpracovatelské firmě, aby zahrádkářské osady byly legalizovány jako RZ. Ale to město neudělalo. Proč? A paní starostka o tom taktně mlčí.

Odvolává se na situaci před 23 lety. Ale tehdy se lidé domnívali pod vlivem propagace, že si kvalitní ovce a zeleninu koupí v supermarketech a zahrádky byly považovány za zbytečné. Jenže paní starostko, od té doby se situace změnila. Lidí pochopili, že to, co si kupují v supermarketech, je nekvalitní, z velkoskladů, stříkané herbicidy a fungicidy, dovezené kdoví odkud. Nemáme tady farmářské ani jiné trhy. Kvalitní ovoce a zeleninu mají šanci si vypěstovat jen na zahrádkách. A hlad po zahrádkách roste. Lidé unavení z práce, matky s dětmi, staří lidé z paneláků vítají pobyt v přírodě na čerstvém vzduchu. Nezáživnou práci v zaměstnání si kompenzují prací na zahrádce.
Závěr článku je k smíchu: prý nový územní plán bude v největší možné míře respektovat zájmy všech občanů našeho města. Ano. Developerů, realitních makléřů, spekulantů s pozemky, kamarádů, rodinných příslušníků a podnikatelských vrstev.

Anna Spěváčková
Jméno:Míša
Datum:21.06. 23:56
Titulek:zeleň
V Nera zeleň ubývá,jinde mají jiný nápad:
https://radiozurnal.rozhla s.cz/hamburk-se-pripravuje -na-zmenu-klimatu-novostav by-budou-mit-povinne-zelen ou-7527455