Až mi seberou zahrádku, umřu

Ne, to jsem neřekla já, řekl to údajně jeden starý pán, snad nájemce zahrádek z Výsluní nebo za Billou. Zatímco městské zahradničení se rozvíjí v mnoha městech, v Neratovicích je vedení města připraveno zahrádky zlikvidovat.

Já vím, paní starostka tvrdí něco jiného, ale to víte, v politice se slovům nedá věřit, musíte věřit jenom faktům. A fakta hovoří jasně. Pokud bude schválen územní plán v této podobě, v jaké byl navržen, bude vše, co v něm je naplánováno, považováno za zákon, který se musí dodržet.

 Takže začneme zahrádkami za Penny a Billou. Velká část pozemků pronajímaná zahrádkářům je v majetku města, část vlastní soukromníci.

Všechny plochy jsou podle návrhu územního plánu určeny na individuální zástavbu, tedy rodinné domky. To je fakt, žádný výmysl, stačí se podívat na výkres územního plánu; je na webu města, ale nelze jej vždy otevřít, na neratovinách jsou výřezy výkresů v článku: „Co přináší nový návrh územního plánu města Neratovice? Stručný přehled“ a na neratkách je v článku „POZOR – nový územní plán“ návrh - zachycena část pozemků.

Jedním z argumentů vedení města je, že podle původního územního plánu je stejně tato část města určena na výstavbu budov pro školství a zdravotnictví a nájemci museli počítat s tím, že o zahrádky stejně přijdou. Ano, ale to BYL územní plán vytvořený v roce 1998 a od té doby se pohled na krajinu a města změnil. Především se změnilo klima. Otepluje se, jsou čím dál větší sucha, naše země je závislá jen na srážkách. Ubývá orná půda, ale co si nevypěstujeme, nebudeme mít, nic nedovezeme, protože sucha postihnou i velká území světadílů. Proto je nutné chránit ornou půdu, zadržovat dešťovou vodu,  vytvářet mokřady, rybníky, remízky a meze, nezastavovat volnou krajinu a PODPOROVAT MĚSTSKÉ ZAHRADNIČENÍ. Protože vždycky byli nejvíce hladem a nedostatkem postiženi městští obyvatelé. Staří obyvatelé měst si to ještě pamatují z války. Sídliště jsou vůbec nejzranitelnější. Proto by měla města svým obyvatelům sídlišť umožnit provozovat zahradničení v co největší míře, aby si mohli vypěstovat co nejvíce potravin. Pro staré lidi a rodiny s dětmi je to navíc velmi potřebná aktivní činnost.

Výhoda je, že velká část pozemků za Kojetickým potokem patří městu, a to by nemělo mít problém zahrádky legalizovat, čili v územním plánu označit jako zahrádkářskou kolonii a tím by nemohly být zahrádky zrušeny. Jenže co udělalo město? Určilo je k výstavbě rodinných domků. To je svinstvo nejvyššího kalibru. Město podrazilo vlastní obyvatele. V čele se starostkou, která by se měla STARAT o své lidi. Vždyť zahrádky mají převážně starší lidé, pro které je pobyt na zahrádce jejich jedinou radostí. Až ji nebudou mít, umřou žalem mezi čtyřmi stěnami v paneláku. To je řečí o aktivním stáří. Jaké aktivity tady mohou staří lidé provozovat? Cvičit si paměť a chodit do kina na prasečinky.

Vy, páni zastupitelé budete také staří. Vy ovšem máte, tedy skoro všichni, své domky a zahrady, jak by vám asi bylo, kdyby vám je chtěl někdo zlikvidovat?

Pak máme zahrádky na Výsluní. Něco patří městu, něco je soukromé. Přes zahrádky má vést silnice  na Batelkovo parkoviště. Část zahrádek bude silnicí zničena. Legální budou jen ty, které jsou na okraji kolonie směrem k sídlišti. Zbytek je označen jako plocha krajinná. Ne jako zahrádkářská osada. To znamená, že kdykoli mohou být zahrádkáři požádáni, aby zbourali chatky, odstranili ploty a jiná zařízení, aby tato plocha byla volně přístupná coby volná krajina?

Anna Spěváčková
Jméno:Stanislav Procházka <sprochazka@atlas.cz>
Datum:08.05. 16:33
Titulek:Vůdči "investorům"
se nic nenadělá. Pro obyčejné lidi už prostě volné pozemky k pronájmu nejsou. Je to důsledek ohromné globalizace a ti investoři mají tu moc nám vše odebrat, zadupat a hlavně makejte! Jednou bude válka.
Jméno:Anna Spěváčková
Datum:11.05. 12:37
Titulek:E-mail na radnici
starosta@neratovice.cz, tomas.hrodek@neratovice.cz , jana.vaculova@neratovice.c z, adela.uhrova@neratovice.cz , tajemnik@neratovice.cz

důležitý podnět!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vážení,

na mnoha zelených plochách ve městě vyrostla řada kvetoucích bylin jako je jetel červený, vojtěška a pod. Tyto rostliny obohacují půdu dusíkem a rozrušují kořeny půdu. Bylo by vhodné ponechat při sekání ostrůvky těchto rostlin, nechat je odkvést a vysemenit. Není vůbec důvod je sekat, pyl jejich květů nezpůsobuje alergie!!!! Jedna obyvatelka paneláku naproti trojce škole vybojovala na Ukrajincích sekajících trávu dva ostrůvky kopretin!!!! Copak město nemůže ovlivnit, co bude na zelených plochách???? Asi ne....

Děkuji za odpověď, ačkoliv nedoufám ve zlepšení v Neratovicích.

S pozdravem Mgr. Anna Spěváčková
Jméno:Radka
Datum:11.05. 18:09
Titulek:sekani vseho,co jim prijde pod kosu
Ty kopretiny jsem tam vysadila kdysi ja. Pochazeji ze zahrady mého pradedy. Sekaci sekaji vse,co jim přijde pod kosu. Treba nerozeznaji květinu od travy. U nas pred domem posekali ruze a podzimní květiny, okopane, hlina byla prihrnuta. Je to smutne. Evidentně secou cokoliv.