Ať žije Neratovická riviéra aneb Mnoho povyku pro nic

Tentokrát si posvítím na další radniční chloubu, tzv. neratovickou riviéru na Labi pod hydrem.

Už slyším ty hlasy: „Ta Spěváčková si nedá pokoj, pořád něco kritizuje a ruku k dílu nepřiloží.“ Těm bych chtěla vzkázat, že jsem ruku k dílu přikládala, když jsem byla mladší. Jenže roky ubývají, sil nepřibývá a sázet stromy už nejde. Proto jsem přivítala novou garnituru na radnici (já blbec naivní), která vypadala vstřícněji než ty minulé.

V čele ekoložka starostka Mrzíková, radní Kořanová se zemědělkou (prý ji vystudovala), vypadá to nadějně, dámy se budou bít za životní prostředí. A ejhle, jako by potvrdil moje očekávání, vyzval novopečený radní T. Hrodek občany, aby se hlásili do nově vzniklých komisí. Přihlásila jsem se do komise pro vzhled města a životní prostředí, a kupodivu jsem byla přijata. Ale několik lidí neprošlo. Bylo jim oznámeno, že vybráni nebyli, bez jakéhokoli odůvodnění. To mě zarazilo. Nikde nebylo řečeno, že se budou zájemci lustrovat.

Doufala jsem, budu něco platná a pomohu městu udržovat slušné životní prostředí. Jenže, než se rok s rokem sešel, jsem byla z komise bezdůvodně vyloučena V příštím volebním období jsem se opět přihlásila, ale do komise jsem se už nedostala.  To už začala snaha mě vyobcovat z veřejného života.

Nezbývá mi proto nic jiného, než se pořádně dívat kolem sebe, komentovat probíhající děje a hledat řešení.

Protože jsem byla před pár dny u Labe, šla jsem se podívat také na náplavku, kam měl být navezen písek pro zájemce o koupání v Labi.

Tož, co na to říci, přátelé? Už výběr lokality je špatný. V létě se chodím koupat do Labe a znám zdejší situaci. Nad hydrem (hydroelektrárna) voda teče pomalu, líně se pohybuje, má čas se prohřát, voda u hladiny je příjemně teplá. Studená vrstva je v hloubce, kam vaše tělo nezasahuje. Bahno se usazuje na dně.

Zato pod hydrem, kde se má vybudovat ona slavná riviéra (všimněte si bombastického názvu, čím je světovější, tím je skutečnost tristnější - česky řečeno: truchlivější a ubožejší) je voda po průchodu hydrem promíchaná, horní teplá vrstva vody se smíchá se studenou. Bahno, které je nahoře na dně, se za hydrem promíchává s vodou. Voda u neratovické „riviéry“ je špinavější a studenější než nahoře. Pokud se jdou lidé do Labe koupat, dávají přednost horní části řeky.

Další špatně: Labe se pod hydrem často rozlévá, stačí větší déšť a náplavka je pod vodou. Písek se samozřejmě odplaví. Už nyní byl spláchnut z dvoumetrového pásu u vody.

A do čtveřice všeho špatného. Zatímco na koupalištích na Labi vybagrovali bahno, podložili velkými kameny a teprve na pevný podklad navezli písek, v Nerakocourkově nasypali písek přímo na bahnité dno náplavky. Co na to říci?
Je zajímavé, že jeden z argumentů starostky Mrzílkové, proč nemůže být přístaviště na louce v Lobkovicích pod hydrem, byla hrozba častých záplav. Ale riviéře to, jak  se zdá, nebude vadit. 

A ještě něco: V místech, kde je naplánovaná stavba, je podle vyhlášky dovoleno volné pobíhání psů.

Existuje vůbec nějaké řešení? Ano. Koupaliště na Labi nahoře nad hydrem. Místo  přístaviště postavit molo pro plavce s přístupem do vody u lobkovické louky a přístaviště přeložit dolů pod hydro. Jenže na to je asi pozdě. 

Místo, aby si radnice sezvala občany, aby s nimi debatovala o svých budoucích záměrech, sama rozhodne spolu s úředníky. Někdy lépe, jindy zcela špatně.

Anna Spěváčková
Jméno:Josip
Datum:15.03. 10:59
Titulek:voda
Zcela logicky - nemuzu mit rivieru pro verejnost nad hydrem a pristaviste pro jachticky pod hydrem, protoze si z jachty chci clupnou do ciste vodenky a ne rozmixovanyho bahnaku, neasi?! Tam at se koupe lid.
Jméno:Jiří Navrátil
Datum:15.03. 11:24
Titulek:Otužilí občané.
Tím, že je voda v "riviéře" studenější, chce třeba radnice lidi víc otužovat. Občané budou zdravější, vitálnější. Nebude potřeba provozovat městská zdravotní zařízení - polikliniku, nemocnici a pohotovost. I když pravda, pohotovost už stejně nefunguje.
Jméno:JN
Datum:15.03. 11:25
Titulek:Písek z riviéry.
Mimochodem, kdyby nějaký písek z riviéry zbyl, tak bych ho bral. Potřebuji doma na zahradě obsypat nový bazén.