V dubu na křižovatce ulic Fibichovy a U Strouhy jsou vzácní, chránění brouci

Kvůli vybudování ulice U strouhy má být vykácen rozrostlý dub. Česká inspekce životního prostředí zjistila, že v dutině v kořenových nábězích se vyskytuje zvláště chráněný brouk zlatohlávek skvostný.

O kácení dubu na křižovatce ulic již proběhla rozsáhlá diskuze. Na jedné straně požadují někteří obyvatelé, aby byla silnice zbudovaná bez ohledu na zeleň, na druhé straně stojí ti, kdo si uvědomují, že zničit přírodu se nám nemusí vyplatit. Každou zkázu si v budoucnu odskáčeme.

Zvláště když inspekce životního prostředí zjistila, že se v dutině u kořenů dubu vyskytuje vzácný, zvláště chráněný zlatohlávek skvostný. Musím se přiznat, že jsem jej osobně objevila, vlastně trusinky ponrav, které z dutiny vypadávaly. Spolek občanů Neratovic se proto obrátil na ČIŽP, která jeho podnět prošetřila a shledala jej důvodným. Podle předběžných závěrů tam opravdu brouk je.

ČIŽP konstatovala hrozící porušení platné legislativy a Městu Neratovice kácení pozastavila do doby vydání výjimky z podmínek ochrany.

Bude proveden průzkum, který si město již údajně zadalo, aby se zjistilo, zda se živočich v dutině opravdu vyskytuje.  Pokud bude závěr šetření kladný, pak na žádost města může Středočeský kraj  vydat výjimku z podmínek ochrany (už vydal výjimku pro chráněné živočichy pro stavbu přístaviště na Labi) a dub padne k zemi - i s brouky. Ano, tak to, bohužel, umožňuje naše legislativa. Město se zaslouží o další ochuzení naší krajiny.

Je ještě jedna (nepravděpodobná) varianta: město nepožádá o výjimku z ochrany, nechá přeprojektovat ulici U strouhy, dub zůstane stát a budeme moci být hrdi na to, že naše město chrání přírodu. Konečně.

Stačí málo. Zadat projektantovi, aby ulice U strouhy byla vybudována jen ke křižovatce s Fibichovou a dál nepokračovala. Od ulice Antonína Dvořáka k pěti rodinným domkům bude pouze slepá ulice. Tím by zůstala prostřední část lesíku nenarušená výstavbou, dub ani další stromy by nebyly vykáceny a vzácní brouci by zůstali zachováni.

Ještě je možné, že tam odborník objednaný městem žádné živočichy - brouky nenajde. I to se může stát. Koho chleba jíš, toho píseň zpívej, to platí stále.

V každém případě je zřejmé, že v čele města nestojí lidé, kteří opravdu chrání přírodu. Jinak by ke každému narušení přírody přistupovali s vědomím, že za každý zničený kus přírody zaplatíme.

Anna Spěváčková
Jméno:Lojza
Datum:15.12. 16:13
Titulek:tvl
uchylnost dosahuje extremu - silnici nepostavime protoze TAM ZIJE BROUCEK!!!!!
Jméno:Cetonia
Datum:15.12. 18:59
Titulek:Uvidíme
Přeprojektovat by teď bylo snažší než dříve. V době po vichřici zmizely z okolí dubu téměř všechny borovice (nespadly ale všechny kvůli větru). Zbyly tam jen dvě dosti nakloněné.
Cesta by mohla vést místy, kde dříve rostly, takže dál od dubu a jeho kořenů.

Půlka ulice už je hotová a jsou tam ty lampy, co svítí jako světla v márnici.

Jméno:Martin Růžička
Datum:15.12. 21:00
Titulek:Slepá ulice?
To byl i můj původní návrh, ale to odporuje normám ... délka je delší než 100 m. Muselo by se budovat obratiště.
https://mapy.cz/s/2gsIq
Jakékoliv kopání v blízkosti stromu je pro něj smrtelné. Dá se kopat šetrně, ale šetrně se nedají hutnit jednotlivé vrstvy pod silnici.
Na mé otázky zde u minulého tématu (ke stejné věci) nepadla odpověď...
Kolik borovic padne?
Jméno:Petr Paseka
Datum:21.12. 16:45
Titulek:Nejsem ekolog
A s fundamentálními ekologisty málo souhlasím. Ale, jak paní S. píše nahoře, dovolte mi malý exkurs z pravěku. Pyšní lidé současnosti se chlubí: jsme tu 4 miliony let. Já pravim: Co? Jakési nedomrle opice jsou tu 4 mil. let! Homo sapiens tak 40 tisíc let. A civilizace? Právě jsme se odněkud vynořili. Tato planeta žije a dýchá v úplně jiné časové škále. Když se zítra vytratime, ani to nezpozoruje. Jsme cosi jako plíseň na tlapě dinosaura (což byl vzhledem k trvání 220 milionů let velmi dobře adaptovany druh, žádná slepá evoluční ulicka). Když neobstojime, nahradí nás jiné, lepší druhy bytostí.