Starostka Mrzílková odmítla hovořit o převratu ve středočeské samosprávě.

Jak jste se možná dozvěděli z médií, ve středočeské koalici proběhl nečekaný převrat. Požádala jsem starostku Mrzílkovou, aby jako krajská zastupitelka informovala přítomné o důvodech a průběhu změn. Odmítla.

Jako obvykle starostka vystoupila na zasedání zastupitelstva 25. 10, a informovala o dění na radnici, a jak je jejím zvykem, čím vším se mohou pochlubit. O neúspěších pomlčela. Využila jsem svého práva občana promluvit ke každému projednávanému bodu programu a požádala jsem ji, aby nám vysvětlila, co se dělo v krajské samosprávě. Odpověděla, že mohu promluvit pouze k tomu, o čem hovořila. A zase: nikde není v jednacím řádu napsáno, že se nesmím ptát na to, co nebylo řečeno. Naopak. Z logiky věci vyplývá, že lidé budou požadovat právě ty informace, kterých se jim nedostalo. Jenže starostka trvala na svém, pak řekla, že to stejně vím, a ať si to přečtu.  Nakonec odmítla o převratu promluvit. Chápu, že to pro ni musela být rána. Nejen že se nedostala do parlamentu, ale byla „odejita“ z postu předsedkyně výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost, stala se bezvýznamnou velkou nulou bez moci a vlivu, dokonce v opozici. Konečně si vyzkouší, co to je být opomíjený kůl v plotě. Boží mlýny melou pomalu, ale jistě.

Starostku Mrzílkovou nic neomlouvá. Lidé ji zvolili jako krajskou zastupitelku a její povinností by mělo být informovat svoje občany o tom, co se událo na kraji a jaké změny zde proběhly. Urazit se a neodpovědět jen dokazuje úroveň naší vrcholné funkcionářky.

Ačkoliv média halasně informovala o koaličním převratu, ne každý ví, co se stalo.  Podle Lidovek Středočeská koalice ANO 2011, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů, která vznikla po loňských krajských volbách, skončila. Hnutí ANO rozeslalo koaličním partnerům dopis a e-mail s informací, že všem vypovídá koaliční smlouvu, neboť znesvářené strany nedospěly k dohodě. V dosavadní koalici se rozhořel spor mezi hnutím ANO a Starosty. ANO vyčetlo dvěma radním za STAN špatnou práci. Starostové zase tvrdili, že jde o účelovou kritiku a za jejich zády se domlouvala nová koalice bez jejich účasti. Věřit jim můžeme a nemusíme.

ANO 2011 uzavřela novou koaliční smlouvu s ČSSD a KSČM, zastupitelstvo Středočeského kraje rozhodlo v úterý 24. října 2017 o změně vedení Rady Středočeského kraje a o novém obsazení dalších volených orgánů kraje, jimiž jsou výbory zastupitelstva.

Zastupitelé v rámci svého rozhodování o podobě nového vedení kraje dále odvolali současné předsedy a členy výborů Zastupitelstva Středočeského kraje a zvolili nové předsedy šesti výborů zastupitelstva v následujícím obsazení:

Jiří Peřina (ČSSD), předseda Finančního výboru
Milan Němec (ČSSD), předseda a člen Výboru pro sociální věci
Karel Filip (ČSSD), předseda Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost
Ivan Cinka (KSČM), předseda Výboru pro dopravu
Blanka Žánová (ANO 2011), předsedkyně Výboru pro tělovýchovu a sport
Zdeněk Štefek (KSČM), předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch

Inu, žádný strom neroste do nebe. Pořád platí citát Johna Jamese Osborna: „Buď slušný k lidem když jdeš nahoru; mohl bys je potkat až půjdeš dolů.“

Anna Spěváčková
Jméno:Anna Spěváčková
Datum:07.11. 09:07
Titulek:Důvod převratu? Proč starostka mlčela?
Podle informací na seznamu.cz mělo být důvodem převratu neprůhledné hospodaření středočeského kraje s penězi na opravu krajských silnic. Krajská správa a údržba silnic ročně utratí skoro dvě miliardy korun, ale stamiliony (přesně 670 milionů) kamsi utíkají. Kam asi? Kraj údajně hospodaření prakticky nekontroluje. Většinu zakázek na opravy silnic ve středních Čechách dostává sedm firem. Navíc v tendrech, které nejsou otevřené. Systém veřejných zakázek je značně podezřelý.

To byl údajný důvod pádu koalice, k němuž došlo pár týdnů po sněmovních volbách. Vůdčí hnutí ANO vypovědělo ODS a Starostům koaliční smlouvu a nově vládne se sociálními demokraty(a KSČM, to není v článku ze záhadných důvodů na seznamu uvedeno). Zástupci bývalé koalice včetně STAN (za ně kandidovala starostka Mrzílková) byli z krajské rady a výborů odvoláni.

Odvolaní radní tvrdí, že hnutí ANO záměrně změny v tendrech blokuje. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová požadovala odchod dvou členů rady za hnutí STAN Věslava Michalika a Martina Macháčka, které kritizovala, že svoji oblast nevedli dobře.

Tak si vyberte, co se na kraji skutečně dělo. Starostka se brání sdělit svým voličům cokoli o převratu (proč, kdy podle médií byli členové STAN a ODS v právu a pracovali na jedničku?), (ne)objektivita médií je všeobecné známa.