Městu chybí opravárenská četa

Město je špatná hospodyňka. Každá žena vám řekne, že v domácnosti se musí pořád průběžně uklízet a opravovat, aby zařízení vydrželo co nejdéle. Špatná hospodyňka nechá byt chátrat, pak se všechno vyhází a za velké peníze se nakoupí nové zařízení.

Přesně tak postupuje město. Jen se pořádně rozhlédněte kolem. Shnilá prkna v lavičkách: místo aby se vyměnila a natřela, lavička se odveze a (možná) se místo ní objeví nová. Většinou jsou shnilá prkna natřena a tím to končí. Dětské hřiště: dřevěné ohrazení, na něm se odlupuje barva, ale nikdo jej nenatře. Vyrvané obrubníky nikdo neopraví, tak je firma FCC odveze. Příkladů by bylo ve městě spousta.

Místo oprav se přeorá celý kus sídliště, říká se tomu revitalizace. Místo kontejnerových stání, která stačilo natřít a doplnit chybějící tvárnice, se vybudují drahé kovové klece s kameny, v zelené ploše, kde nikdy nikdo nechodil, jsou zřízeny kamínkové cesty, které postupně zarůstají a stojí na nich voda. Jsou vystavěna nová hřiště, ale už si jich dál nikdo nevšímá. Kus zelených ploch je přeměněn na keřové a bylinné záhony, keře už dávno zmizely, buď je posekala firma FCC nebo byly zničeny při výkopech veřejného osvětlení; byliny zarostly plevelem, místo nich je zde prázdné místo z něhož vlají zbylé geotextilie. Stromy uschnou a už je nikdo nevymění. (Proč usychají, bude pojednáno jinde.) Ulice, kde je pár rodinných domků, se vybudují včetně dvou zbytečných chodníků, bez zeleně.

Stejně to vypadá po celém městě.  Kostomlatského sady místo průběžné obnovy budou celé naráz tzv. revitalizovány. Už se těším, co tam vznikne za paskvil a jak dlouho vydrží. Stačí náš pověstný ušmouraný jezdec na koni uprostřed sadů. (Sady, jak absurdní jméno pro kus vegetace na periferii města).

Jsou města, kde moudré vedení zaměstná řemeslníky a dělníky různých oborů a vytvoří z nich opravárenskou četu, jak někde pěkně říkají „partu hic“ a ta opravuje, natírá, vyměňuje co je potřeba. A město je pořád upravené a hezké. Občas vidím v nějakém jiném městě takové pracující skupiny. U nás to nejde. A víte proč? Protože město čeká, až dostane dotace na velkou stavební akci. Dnes jsou všude běžné praktiky takové, že vyhraje firma s nejnižší předraženou cenou, najme si subdodavatele, kterým buď zaplatí minimum nebo vůbec nic, drahý materiál je nahrazen levným a nekvalitním, občas se něco odkloní, třeba žulové kostky a dlažba či kovová zařízení, z dotace zbude pár milionků a pro ty už se odbytiště najde. Známe, víme, o čem je řeč.

Z nějakých oprav nic neplyne. Žádné přínosy. Jak pořád tvrdím, dotace jsou největší zlo. Všichni jako jeden muž a žena platíme Bruselu, ale to, co dostaneme zpět jako almužnu, se promrhá na věci často zbytečné. Zisk jde do kapes stavebním firmám a kdo ví kam jinam. Můžeme si domyslet, komu.

Anna Spěváčková
Jméno:Josef
Datum:17.10. 12:33
Titulek:dotaz
Cituji: "z dotace zbude pár milionků a pro ty už se odbytiště najde. Známe, víme, o čem je řeč."

Paní Spěváčková, pokud uvedete takové konstatování, můžete být prosím konkrétní.
Jméno:Jan
Datum:18.10. 07:23
Titulek:asi další
Kterému by se hodilo padesát či více tisíc.Njn,prachy nesmrdí,že.Koukám,Hmyzu zdar vysílá zálohu.
Jméno:Honza
Datum:18.10. 11:14
Titulek:takže od léta
Se pilně prořezává,klestí a kácí namísto doby vegetačního klidu-tj.zimě.A nyní přichází doba spadaného listí.Předpokládám že ještě po Novém roce na mnoha místech se bude válet.Jen radnice a její okolí bude udržována.Dnes jsem šel po pravé straně od 3.ZŠ k Tescu a doslova se brodil nánosem listí na chodníku.Rychlá rota a další partaje od jachtařiny nestíhají.
Jméno:Měrník
Datum:19.10. 19:17
Titulek:Trefa do černého
Ono se to tedy netýká jen Neratovic, ale třeba i Prahy, která často schválně ponechá nějaké místo tzv. ladem, místo údržby a pak za horentní sumy revitalizuje.
Jméno:Jitka
Datum:23.10. 15:10
Titulek:mohla by se
Úklidová četa rychlého nasazení věnovat chodníkům a to konkrétně na Výsluní,Benešovce,Ul.Hrubí nova a dalším???Jsou zde místy tak velké nánosy listí že je to o úraz.U kamarádky už se stalo.Má to vyfocené,zdokumentované a uvidíme kolik dní si její neschopnost vyžádá.Takovej binec tu za Čermáka nikdy nebýval co teď.