Vykácí nám město na Výsluní další sakury nebo rovnou všechny?

V minulém roce bylo vykáceno dvanáct sakur, jen jedna byl opravdu špatná, ostatní mohly zůstat. Jedna z nich dokonce nebyla na plánku stromů určených k vykácení. Chybička se prostě vloudila.

Obávám se, že odbor ochrany přírody (OŽP) spolu s firmou FCC svou netečností a nedbalostí způsobí, že nakonec budou vykáceny další sakury. Už tři týdny upozorňuji OŽP, že na kmenech sakur vyrůstají mohutné výmladky, které oslabují korunu stromů.

Už jsem zde vysvětlovala, jak je to se sakurami. Na kmen třešně ptačí (s malými třešničkami) jsou naroubovány rouby (uříznuté větvičky s pupeny) sakury (není zdejší, pochází z Asie, většina z Japonska) z roubů vyroste koruna, která krásně kvete, jak se můžeme přesvědčovat každým rokem. Jenže třešeň se snaží růst dál, a proto z kmene vyrůstají nové, mohutné větve. Ty se ale musí odstraňovat, jinak koruna má málo živin, začne prosychat a to může být důvod pro OŽP k pokácení stromů. Je to trochu složitější, snad jsem to dobře vysvětlila.

Jaký je vlastně vztah OŽP a firmy FCC? OŽP dá pokyn FCC, aby výmladky odstranila. Ta ale stále nereaguje, větve u kmene už dosahují úctyhodné délky. Skeptici by řekli, že je to schválně, aby mohly být stromy natruc obyvatelům vykáceny. Někdo na radnici si možná řekl:“Když protestovali proti hypermarketu a odstavné ploše, tak jim to řádně osolíme“. A osolil. Sakury budou pokáceny, habry je nemohou nahradit, pod okny paneláku má údajně vést od hypermarketu k zbytkům zahrádek široká silnice, na níž se má parkovat; alespoň vizualizace předsedy komise pro správu majetku arch. Ing. Hrubého ji znázorňuje.

Už dávno jsem chtěla sama výhony na kmenech sakur odstranit. Jenže to má háček: v tom okamžiku bych se dopustila přestupku, protože svévolně ořezávat stromy se podle vyhlášky nesmí. A já jsem pod drobnohledem, protože hon na čarodějnice byl opět zahájen.  A tak čekám, kdy konečně výmladky zmizí. Opakuje se to každý rok. Každý rok musím písemně i ústně připomínat odboru životního prostředí, že je nutné výmladky pravidelně odstraňovat. Vždy to trvá, než se tak stane.

Kolik dobrovolné práce jsme jako učitelé stihli. Vedli jsme zadarmo kroužky, zdobili nástěnky, sbírali pomůcky, sázeli stromu u trojky školy…

Kdyby byl na úřadě zapálený ochránce přírody, který by nevydržel čekat, až někdo výmladky odstraní a šel je sám odstranit...To je ale sci-fi, co?

Anna Spěváčková