Nová, krásná Kojetická, ale...

Podzim je za dveřmi, dětičky a puberťáci jdou do školy a mrňátka do školek. Na Kojetické konečně skončilo budování nových chodníků. Přežili jsme vedra, jaká se budou v dalších letech zvyšovat, stejně jako velká sucha.

Obyvatelé zjistili, že je město ve vedrech prašné a rozpálené, není se kam schovat do stínu, chybí kašny, vodotrysky a pítka, dešťová voda proudí bez užitku do kanálů. Půda je udusaná a nic se do ní nevsákne. Město dělá mrtvého brouka a dál se věnuje výstavbě nových, špatně vyprojektovaných chodníků a silnic.

Škoda, že projektové studie nejsou podrobeny veřejné diskuzi. Ale radnici občané částečně nezajímají, částečně se jich bojí.

Poslední akci jsme mohli sledovat na Kojetické. Nebudu se už vracet k nepochopitelně  (ne)koordinované výstavbě, kdy obyvatelé klopýtali od jedné díry k druhé, matky tahaly kočárky přes překážky a všichni jednotně nadávali. Naštěstí nic netrvá věčně a nyní, jak prohlásila jedna starší dáma: „Máme krásnou Kojetickou“. Ano, lidé, kteří mají hlavu jen kvůli klobouku nebo čepici, tak uvažují. Nevidí chyby a nedostatky. Zkusím je shrnout.

Přechody: už jsem o nich psala. Od tří chodníčků od Penny nevedou přechody rovnou přímo na druhou stranu silnice, ale jsou nepochopitelně posunuté o kus dál vpravo. Chudáci nevidomí a poloslepí.

Chodníky: místy rozšířené do silnice. Proč? Tenhle podivný útvar vrtal v hlavě mnoha lidem. Vysvětlení je jednoduché: dopravní normy nařizují budovat uprostřed přechodu delšího než 7 metrů ochranný ostrůvek pro chodce. Jenže ochranné ostrůvky nejsou vybudovány nikde ve městě, ani tam, kde proběhly nedávno rekonstrukce. Odstrašujícím příkladem může být ulice Na Výsluní, kde nekonečně dlouhá, rovná a nudná silnice svádí k sebevražedné jízdě. Kromě jednoho jsou zde všechny přechody delší než sedm metrů, ale ostrůvky chybí.

Kojetická patří kraji, ten by zde měl na vlastní náklady ostrůvky vybudovat, jenže... proč by se to neudělalo jinak, že. Proč se nedomluvit s krajem (paní starostka je přece krajská zastupitelka), že město vysune část chodníků do silnice, přechod bude kratší než sedm metrů, kraj nic nemusí budovat, vlk se nažere a koza zůstane celá. Nezůstane. Dutá hlava, která to vymyslela, nedomyslela, že za křižovatkou Kojetické a Benešovky jsou proti sobě dvě zastávky a autobusy vyjíždějí proti sobě. Nejhůř je na tom autobus zahýbající z Benešovky. Nedej bože, aby se mezi ně připletl cyklista! Na Kojetickou už na kole ani náhodou, člověk si koleduje o úraz nebo smrt. To bylo řečí, jak město bude podporovat cyklisty, výsledkem je drncák odnikud nikam na Vojtěšské, dva úzké drncáky odnikud nikam v Masaryčce, piktogramy na kraji silnic - jako by vás ochránily nějaké malůvky od sražení zrcátkem šíleného jezdce. A těch je neúrekom (pro ty, co tápou ve slovenštině = velmi, velmi mnoho).

Mimochodem, proč, když jsou chodníky rozšířené, na nich nejsou pruhy pro cyklisty, byli by v bezpečí; nebo chodníky určit pro chodce i cyklisty naráz, tak řeší bezpečnost mnoho měst, přes která vedou rušné komunikace.

Ano, krásná Kojetická také potěšila majitele aut: zatímco na staré Kojetické bylo zhruba 80 parkovacích míst, nyní je jich stěží 60. O dvacet míst méně. Žádná nová parkovací místa nebyla vytvořena při rekonstrukci ulic Na Výsluní, v Benešovce, ani v Masaryčce, kde jsou obchody a různé služby. Na Vojtěšské také nic.

Někdy mám dojem, že naše radnice schválně ubírá parkovacích míst, aby měla argument pro výstavbu parkoviště na Výsluní nebo nedej bože plánované silnice za Výsluním podél paneláků od připravovaného hypermarketu ke zbylým zahrádkám, na níž by mělo parkovat jedno auto vedle druhého.

Co si budeme povídat, budeme se modlit, aby už byly komunální volby a tahle parta zmizela v propadlišti dějin.
Jakou máme naději, že se to tady změní k lepšímu…?

Anna Spěváčková
Jméno:No
Datum:04.09. 16:55
Titulek:bylo by to
I mé zbožné přání ale vzhledem ke složení obyvatelstva a účasti ve volbách -sociálně slabí,ovcoidi,důchodci a kavárníci si jejich odchod od válu nedokážu nějak představit.Ono někdy stačí poslouchat lidi-o čem a jak hovoří...Vizuelně persona s diplomem,po komunikaci adept byškovského Oxfordu.A Nera začínají zase pěkně páchnout.
Jméno:Josef
Datum:08.09. 13:21
Titulek:pro NO
Volby jsou od toho, aby si lidi zvolili své zástupce a ti za ně rozhodovali. Říká se tomu zastupitelská demokracie a nic lepšího zatím neexistuje. Že se někomu někteří zvolení zástupci nelíbí je celkem pochopitelné, některým se ale líbí a jsou spojení. S tím se holt musíte smířit.
Inu "Hlad lidu - hlas boží".


Jméno:xyz
Datum:06.10. 17:46
Titulek:mluv za sebe
Ty jsi s tím možná smířen a spokojen ,ale nemusí být druzí.Tak za ně nemluv a nepodsouvej jim své rozumy.Pepíno!
Jméno:Josef
Datum:09.10. 10:03
Titulek:pro xyz
Já přece mluvím za sebe - vyjádřil svůj názor. Co vám proboha podsunuji???

Pokud se vám něco ve městě nelíbí, tak to vyjádřete ve volbách - volte si koho chcete. Ty lidi vás pak budou případně zastupovat.
Ale pokud se vám složení nového zastupitelstva nebude líbit, protože ostatní lidé volili někoho jiného, tak holt máte smůlu. Co je na tom nepochopitelného??