Zastupitelé už nedostanou do rukou všechny dokumenty

Ptáte se proč, jak je to možné? Může za to starostka Mrzílková. Na březnovém zasedání zastupitelstva mi oznámila, že moje interpretace k výsledkům zpracované kategorizace zeleně zavání šířením poplašné zprávy. Prohlásila, že dokument patří do rukou pouze odborníkům, nikoliv laikům, kteří ho interpretují zcela špatně.

Paní starostka se velmi zmýlila. Studovala jsme biologii, chemii a ekologii a trvale se už několik let dovzdělávám na seminářích Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu. To je přece nadstandardní kvalifikace, abych se jako předsedkyně Spolku občanů Neratovic mohla fundovaně vyjádřit k inventarizace zeleně, která určitě není dokonalá už jenom tím, že autor navrhuje pokácet více než půl tisíce stromů a ořezat více než dva tisíce stromů v situaci, kdy jsou stromy oslabené vysokými teplotami a suchem, na které nejsou zvyklé. Je nutné vzít i v úvahu, že autor inventarizace hodnotil stromy jen podle sadovnické hodnoty, kdy starší strom, poškozený a ne vždy dokonale rostlý, neměl šanci obstát. Takový strom má ale vysokou biologickou hodnotu, protože je domovem pro ptáky a hmyz, kvete, rodí ovoce nebo plodí semena, poskytuje stín a zachycuje velké množství exhalací a prachu. Mladý strom takový význam zdaleka nemá. Kromě toho, u nás ve městě mladé stromy rostou pomalu nebo vůbec ne, mnoho jich uhyne. Nová výsadba dlouho bojuje o život: několik let se dostává ze šoku z přesazení, dusí se, protože je příliš hluboko zasazena a ještě kolem kmínků pracovníci navršili hromadu materiálu, trpí suchem, snaží se prorazit kořeny navážku, marně hledá v malé díře prostor pro další kořeny (Masaryčka!) a místo, kde člověk usoudil, že by měla růst, jí vůbec nevyhovuje.

Ale vraťme se k zastupitelům. Jestli bude starostka tuto myšlenku opravdu spravedlivě uplatňovat, tedy nejen u mě, ale  u všech osob, jimž se dostávají do rukou všechny možné dokumenty, pak se dočkáme zajímavé situace.

Nejprve se ptejme: jakou odbornost mají naši zastupitelé (o úřednících raději nebudu psát)?

Pokud byste to chtěli zjistit na webu města, máte smůlu. Je tam jen složení zastupitelstva, kupodivu je u všech i telefon a e-mail. Ale kdo jsou naši zastupitelé, jaké mají vzdělání, profesi, čím se zaměstnávají, jaké jsou jejich rodinné poměry apod. se nedozvíte. Nemají zde ani fotografii. Něco dohledáte na webech volebních uskupení a komunálních voleb, ale žádné podrobnosti.

Mám za to, že zastupitelé nejsou odborníci ve všech oborech a záležitostech, o kterých jednají a rozhodují, a proto, pokud platí spravedlnost a rovnost všech občanů, a paní starostka bude dodržovat své zásady, nedá už do rukou dokumenty zastupitelům - laikům, jimž nerozumějí a mohli by je zcela špatně interpretovat.

To se máme na co těšit.

Anna Spěváčková