Parkoviště – co bude dál?

Zatímco na stavbu přístaviště v Lobkovicích už bylo vydáno územní rozhodnutí, o parkovišti by mělo být rozhodnuto do 24. května – do tohoto data prodloužil Krajský úřad úředníkovi Šimonovi termín vydání územního rozhodnutí. Dá se na 100% předpokládat, že tak jako u přístaviště územní rozhodnutí bude vydáno.

To znamená, že bude rozhodnuto o tom, že parkoviště pro cca 200 aut a silnice k němu vedoucí budou vybudovány na poli za sídlištěm Na Výsluní.

Bude to stejná, dokonce větší tragedie než přístaviště v Lobkovicích. Zatímco v okrajové části města se provoz stavby dotkne desítek lidí, bloky na sídlišti Na Výsluní obývá nejméně tisíc lidí včetně starých osob a dětí.

Pro lepší přehlednost si rozdělme stavbu na dvě části. Silnici včetně chodníku a samotné parkoviště.

Po silnici budou projíždět auta jednosměrkou z ulice na Výsluní, zahnou na nepřehledném místě doprava podél bloku 1307 a 6 a budou pokračovat na parkoviště. Projedou plochou, která je v územním plánu určena jako parková zeleň! Je naprosto nepřípustné, aby parkovou zelení byla vedena komunikace, která navíc není zakreslena v územním plánu. Pokud stavební úřad vydá územní rozhodnutí, poruší zákon, územní plán JE zákon a musí se dodržovat.

Z parkoviště pak budou auta odjíždět opět jednosměrkou podél celého bloku domu 1308 – 15 a domu 1381, jsou zde umístěny převážně dětské pokoje a ložnice. Už nyní je zde velké parkoviště, na kterém v noční době parkuje až 200 automobilů včetně služebních aut a dodávek. Doprava v tomto místě poškodí životní prostředí tak, že život pro lidi zde bude nesnesitelný.  Zdravotně závadný, ať už obsahem prachu, jedovatých látek či hluku. Stejně tak se zhorší pohoda bydlení v dalších domech Na Výsluní, ať už je to blok 1307,6,5,4,3,2, kde je na jedné straně rušná komunikace, blok 1300,1, 1299,8,7,6 – tyto bloky mají již nyní z jedné strany velké parkoviště a budou ho mít i z druhé strany. Je to naprosto neúnosná situace. Chodí zde lidé na procházku a se psy. Děti tu mají hřiště a rodiče je sem ZATÍM mohou pustit  bez dozoru. Děti budou vystaveny nebezpečí úrazu nebo vběhnou pod auto a budou usmrceny. Staří lidí se sníženou orientací budou ve stejném nebezpečí.

Na Výsluní parkují už nyní stovky aut, přitom je to lokalita s nejvyšší hustotou obyvatel v Neratovicích a s nejmenším podílem zeleně.

Parkoviště bude zdrojem hluku, jedovatých látek a hlavně prachu, protože zde bude zpevněná plocha místo pole s velmi úrodnou půdou. Bohužel, tato skutečnost není nikde zanesena, jako by zde půda nebyla, což je argument, který nahrává starostce Mrzílkové a jejím úředníkům.

Není vzato v úvahu ani to, že za polem by měla vést nová komunikace, která má přetnout oblíbenou rekreační lokalitu Skala a odříznout ji od sídliště. Tato komunikace bude zdrojem dalšího znečištění.

Přesto je dost lidí, kteří stavbu parkoviště požadují. Nemají kde parkovat, ale není se co divit, když některé rodiny mají k dispozici i tři auta a jsou přesvědčeny, že město je povinné jim parkovací místa poskytnout. Jak jsem se již zmínila, parkují zde i podnikatelské dodávky, některé s celým vybavením jako pojízdné dílny. U Tesca je placené parkoviště na městském pozemku, kde je řada volných míst. Parkují zde auta lidí, kteří jsou zde pouze v podnájmu a neplatí zde daně. Pak se není co divit, že rodina s trvalým bydlištěm v Neratovicích nemá kde zaparkovat.

Starostka Mrzílková opět podporuje nemravnou stavbu parkoviště, které zničí nejen půdu, ale i pohodu bydlení tisíce obyvatel, a to paradoxně i těch, kteří se parkoviště dožadují.

Zatím se jich našlo 114, podepsali petici PRO parkoviště, radnice jim podpisy seškrtala na cca 95. Starostka se jich na zasedání zastala, že možná neměli dost času a ještě nějaké podpisy seberou. (Bohužel, je mezi nimi i předseda BD a SVJ Luňák).

Na druhé straně se sešlo 204 podpisů odpůrců parkoviště, seškrtaných radnici na 192.
Zastupitelé obě petice vzali na vědomí.

Kromě toho se našlo několik občanů, kteří se rozhodli najít chybějící parkovací místa  na různých částech sídliště, aby nebylo nutné parkoviště budovat. Starostka veřejně slíbila, že se seznámí s jejich řešením a spolu s nimi místa projde.

Jenže to už bude zřejmě vydáno územní rozhodnutí a proces povolení parkoviště bude dál pokračovat.

Anna Spěváčková
Jméno:karel
Datum:20.05. 17:40
Titulek:To je strasný
Co si to vubec dovolují!!!!!!!!
Jak se to chovají!!!!!!
Jméno: inu,
Datum:21.05. 11:24
Titulek: chovají se tak
Jak jim náš ovčákov dovoluje...Plno lidí je stejného ražení jako oni,další jsou ovce,co remcají,ale čekají až to za ně vyřeší někdo jiní.lepší a jiné k dobrému to tady nebude.
Jméno:Majka
Datum:22.05. 15:00
Titulek:No
Naprosto s Vámi paní Spěváčková souhlasím...nic méně bych chtěla pouze podotknout, že není slušné ve Vašich příspěvcích psát pouze "Mrzílková", ruka by Vám taky neupadla, kdybyste použila titul paní Mrzílková a nebo starostka Mrzílková. Pamatuji si, že nedávno jste stejně zareagovala na kohosi, kdo o Vás psal pouze jako o Spěváčkové.
Jméno:Jaromír
Datum:24.05. 15:08
Titulek:Co je a není povinnost města.
Majitelé automobilů se domáhají toho, aby jim město zajistilo dostatek parkovacích míst. V pořádku, je to normální a pochopitelný požadavek. Ale kde má město pořád ta místa brát? Když si chci koupit bazén, nejprve se zamyslím nad tím, kde ho postavím a jestli na něj budu mít místo. Na toto nikdo před koupí auta nemyslí. Bazén si většinou stavím na svém nebo pronajatém pozemku, ale požaduji zdarma parkovat na cizím - městském. Stání na určitém místě je vlastně zábor cizího pozemku - byť legální. A co ti, kdo auto nemají a také si třeba chtějí zabrat kus městského pozemku - třeba na ten bazén. Jak to přijde, že jeden může bezplatně a druhý platí za zábor nebo je vykázán? Zdarma zaparkovat, je výsada nikoliv nárok. Likvidovat nejúrodnější pole v okolí, je potom zvrhlost. Až budeme umírat hlady, bude nám prd platné, že si můžeme zdarma krásně zaparkovat.
Jméno:Eva
Datum:24.05. 21:28
Titulek:Jo
Je to skutečně celé paradoxní. Tohle jsem napsala přesně před šesti měsíci:

Není akceptovatelné, aby byla registrována vozidla, která reálně není kde parkovat, a tato zabírala všechna možná i nemožná místa. Mohu si na ulici odložit montovaný zahradní domek? Sedací soupravu? Botník? Nemohu! Aut si tam ale mohu napráskat, kolik se mi zlíbí.

Není to tak?
Jméno:ridic
Datum:25.05. 10:07
Titulek:ach jo
prominte, ale ve Vasich analogiich chybi docela podstatni vec - spotrebni dan. Az za provoz bazenu zaplatite treba 50 kc za kubik vody extra jako treba "bazenovou" dan a stat Vam rekne, ze za ty penize Vam umozni vyuzivat verejnou infrastrukturu k provozu bazenu, tak pak to bude stejny pripad.

Auta neparkuju zdarma a uz vubec ne na cizim - parkovani maji draze zaplaceno v kazdem litru paliva a verejeny neznamena "cizi" nybrz "nas" ;)

Jestli je parkoviste namisto pole zvrhlost nebo ne je vec jina.

Jméno:Jaromír
Datum:25.05. 15:53
Titulek:Daně
Dovolím si nesouhlasit. Daně se platí státu a nikoliv obci, která je vlastníkem parkovacího místa. Přerozdělování zde záměrně neuvádím, protože bychom se dostali do bezvýchodného kolotoče argumentů. Bazén byl jen příklad, zrovna tak to může být už zde zmiňovaný zahradní domek nebo cokoliv jiného a pokud vám jde o spotřební daň, tak třeba kontejner s cigaretami a alkoholem, na který je spotřební daň ještě vyšší než na benzín. Z toho vyplývá, že placení spotřební daně nemůže samo o sobě přinášet nějaké výhody. A pokud veřejný neznamená "cizí", ale "naše" (jak tvrdíte), tak si na to "moje" postavte třeba lešení, ono vás z toho omylu městapo rychle vyléčí.
Jméno:ridic
Datum:26.05. 15:29
Titulek:dane
kdyz opominete prerozdelovani, tak je argumentace sice jednodussi jak spravne uvadite (a jako vedlejsi efekt Vam dava v tomto pripade vyhodu), bohuzel nemuzete cast mechanismu zahodit protoze vec sezlozituje. Ridici rocne zaplati enormni castku na SD s oduvodnenim ze to poslouzi k vybudovani a udrozvani dopravni infrastruktury a pak je jim receno ze to sice jo, ale bohuzel ty penize nejdou do kasy obce primo takze smula a nashle.

Kdyz mluvime o "nasem", bylo to mysleno skutecne "nasem" ne "mym" jak uvadite Vy. Tj auta parkuji na mestskem pozemku => o mestskem pozemku rozhodujeme "my", obcane danyho mesta => neprimo, skrze volene zastupce. My jsme se tedy rozhodli ze auta tam a tam muzou parkovat.
Leseni problem neni - pozadam ostatni (skrz jejich volene zastupce) o souhlas s docasnym zaborem pozemku, dam ostatnim kompenzaci za vyuzivani pozemku ve forme nejakeho poplatku obci a jsem v pohode. Dokonce si myslim, ze by mesto klidne mohlo vydat vyhlasku ze na pozemcich mesta kolem baraku ma majitel baraku pravo postavit leseni v nejakem omezenem rosahu a na nejakou omezenou dobu; tj resit to jenom ohlasenim, ne povolenim.
Jméno:v soku
Datum:24.05. 20:01
Titulek:At jdou do haje..
Jestli to skutecne projde, tak to bude katastrofa. Uz ted je tu hrozny hluk, ale alespon z jedne strany bytu jsme meli trochu klidu.. vzdyt je spousta jinych reseni, nez nicit dalsi pudu a klidny kout, ktery tu je..

Pani Spevackova, da se s tim jeste neco delat?
Jméno:Anna Spěváčková
Datum:27.05. 19:59
Titulek:úředník Šimon a parkoviště
V pondělí 23. 5. jsem se dostavila na městský úřad, abych se informovala u úředníka stavebního odboru Šimona, jenž vyřizuje umístění stavby parkoviště, tzv. územní řízení, co se děje s parkovištěm. (Úředník Šimon požádal o prodloužení termínu a Krajský úřad mu jej prodloužil do 24. května, termín byl tedy u konce a úřad nás neinformoval.)

Když jsem přišla do předsíně stavebního úřadu, jednala úřednice Štanglová s klienty a na pultu, který odděluje úředníky od občanů, měla rozprostřeny různé dokumenty, takže pro další jednání už tam nebylo místo. Úředník Šimon seděl u svého stolu v pozadí. Čekala jsem a čekala. Protože se jednání u pultu prodlužovalo a nebylo zřejmé, kdy skončí, a "můj" úředník byl volný, mávala jsem na něj, zda by vyšel ke mě, abych mu mohla položit JEDINOU otázku a to, jak pokračuje případ parkoviště. Úředník Šimon zcela zapomněl na Etický kodex, který by měl dodržovat, a tváře se nesmírně arogantně mi povýšeně oznámil, že přece vidím, že zde probíhá jednání, a když jsem mu odvětila, že přece nemohu čekat donekonečna a on žádné jednání nemá (byl úřední den), povýšeně mi oznámil, že opět požádal o prodloužení termínu. Moc milý a ochotný úředník. Někdy mám dojem, že z nejvyšších míst dostávají úředníci pokyn, aby se tak k určitým lidem chovali. Třeba za to dostanou mimořádnou odměnu.

V nejbližší době si vyžádám spis a budu vás informovat, co je nového.

A zcela jistě se ve středu na zasedání zastupitelstva znovu optám paní starostky, jestli si opravdu vezme na svědomí děti, které zabijí auta na silnici vedoucí k parkovišti. Bude to totiž to nejnebezpečnější místo, které ve městě je. Už dnes je to tam o život.
Jméno:Alena
Datum:28.05. 13:19
Titulek:Lomikar
Diskutuje tady pár lidí... To je síla....fuj
Jméno:Karel
Datum:29.05. 15:25
Titulek:Prachy
Neratovice jsou pro chudý ! Hnusná periferie.Ani babulka Spěváčková to nezmění !
Jméno:Pavel
Datum:30.05. 12:52
Titulek:Parkoviště
Já tam bydlím, mam malé děti a parkoviště chci, prakticky je to jediná věc se kterou jsem v Neratovicích nespokojen. (nepočítám psy, ale to je moda, která snad opadne). Máme místo za které by nám v jiných městech utrhali ruce. Musím se smát argumentům o hluku a orné půdě, daleko větší hluk tam dělají sedavý nocující návštěvníci a psi. Orná půda?? Proč neprotestujete ve všech vesnicích po okolí, kde je jedna parcela vedle druhé, ani silnice nezvládájí nápor přistěhovalců závislých na autech. Petici podepsalo pouze stádo pejskařů, kterým upadnou nožičky, když pujdou o 100 metrů dál.
Jméno:Hafínek
Datum:30.05. 15:13
Titulek:Vrr
A vám upadnou nožičky, když zaparkujete o kilometr dál?

Pokud tam někdo hlučí po 22:00 můžete tam poslat MP, ať mohou vykázat nějakou činnost.
Navíc přibude časem další dopravní hluk z obchvatu.

Jinak ano, paneláky naležato v okolních vesnicích třeba konkrétně mně se moc nelíbí.
Jméno:taky řidič
Datum:30.05. 15:40
Titulek:Plácáte nesmysly
Proti parkovišti v Neratovicích protestujeme proto že tu žijeme Těžko můžeme ovlivňovat dění v jiných obcích.Tady máme volené zástupce, kteří by měli hájit naše zájmy ale hájí zájmy jen několika plechovkářů líných ujít pár metrů navíc ke své plechovce.Likvidace orné půdy je zločin a kdo ji prosazuje nebo schvaluje je zločinec.
Jméno:Jaromír
Datum:30.05. 17:47
Titulek:Stádo?
Na vesnicích neprotestuju, protože tam nebydlím, v Neratovicích ano. Situaci na vesnicích neznám.
A to s tím stádem jste mě dostal. Zrovna tak by mohlo platit (a taky platí), že parkoviště chce stádo líných řidičů, kterým upadnou nožičky, když zaparkují dál, než před vchodem svého paneláku.
Jméno:Martin Růžička
Datum:31.05. 11:44
Titulek:Další
Další zpevněné plocha, e které odteče voda rychle a bez vsáknutí.
Co plocha za garážemi směr Kojetice... tam parkují náklaďáky, je tam skládka materiálu ... místo, které už je parkoviště, jen ho zlepšit.
Je stále více aut a plocha se nezvětšuje - nemá kam, takže asi nejlepší by bylo stavět pod zemí, neprodávat místa jako je Legáto a pod.
Naflákat stání podél silnice (např Kojetická) také není řešení - to je facka bezpečnosti a až k tomu přidají piktogramy pro cyklisty a další přechody, tak to bude něco...